Gör julen lite grönare med en barrväxt som inte barrar

Gör julen lite grönare med en barrväxt som inte barrar
Kryptomerian fungerar fint till julens dörrkrans även för dig som bor i lägenhet. Vad är det här för växt som syns alltmer i handeln?

Så här i kransbindningstider vill vi tipsa dig om den spännande barrväxten kryptomeria som du kan hitta i buntar i välsorterade handelsträdgårdar och blomsterbutiker. Det handlar om en cypressläkting som är ett vintergrönt tempelträd med ursprung från östra Asien. Det fantastiska är att som träd kan det bli hela tusen år gammalt.

Än så länge är kryptomerian ganska okänd här i Sverige men den börjar synas alltmer, särskilt i de södra delarna av landet. Här hos oss har vi odlat det i cirka 50 år. Bor du upp till zon tre så kan även du plantera kryptomeria.

Men egentligen är det ingen ultimat växt för den lilla villaträdgården då det är ett utrymmeskrävande träd som kan bli 65 meter högt. Men om du brukar besöka parker ska du absolut hålla utkik efter det här trädet som även kallas för japansk ceder.

Förutom att det är ett vackert träd med ett poetiskt namn så finns det andra fördelar med kryptomerian. Det går nämligen bra att använda dess kvistar inomhus utan att det barrar vilket innebär att du som bor i lägenhet kan binda en julkrans till din ytterdörr som håller sig vacker ända fram till påsk.

Räkna också med att vi kommer att få se mer av den här barrväxten med sina mjuka, täta barr på sirliga grenar eftersom den möter storstadsmänniskornas behov av att omge sig med grönska. Vi berör ämnet i trendtemat Grönskande stad. Dessutom adderar den en modern julkänsla till de annars traditionella, granen, enen och tallen. Det kan också vara vackert att blanda kryptomerian med annat växtmaterial som vi förknippar med jul.

 

Foto: Hillary Ungson och Paul Green/Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik