2 - 3 okt. 2024

Skapa medelhavskänsla med ett citrusträd

Skapa medelhavskänsla med ett citrusträd
Satsa på ett citrusträd och du ska bli rikligt belönad i form av skönhet, energi och doft. Så sköter du det på bästa sätt.

Det är den tiden på året då c-vitaminbehovet ökar. Vi kallar den för citrustiden eftersom de orangegula frukterna på olika sätt bidrar med välbehövlig energi, som fukt i skidspåret eller som uppfriskande juice. Det är också underbart att odla citrusväxter eftersom de levererar rikligt med både doft och frukt.

I trenden Grönskande stad har vi skrivit om Medelhavsväxterna som får oss att minnas de forna semesterresorna. Det är citronerna som tar oss med till Italien, fikonträden till Grekland och olivträden till Frankrike och Spanien. Det syns också allt fler av de här växterna i handeln just nu och framför allt är citrusträd av olika sorter som är populära. Vi har sett röd lime, fingercitron och grapefrukt i butikerna.

Alla citrusträd är vintergröna växter med läderartade blad och underbar blomning som sprider en härlig doft året runt, vilken är en anledning nog så god att vilja omge sig med dem. Knepiga att odla kanske du säger nu och visst behöver de här träden mycket kärlek. Allra bäst mår de i full sol och det knepigaste med citrusträd är att få dem att övervintra i vårt klimat. De som bukar klara sig bäst är citronträden. Även om de tappar blad och ser risiga ut under en period kommer de snällt tillbaka med rätt skötsel.

Under sommaren trivs de bäst utomhus men de är frostkänsliga och bör därför flyttas inomhus tidigt, helst med en torr jordklump. Placera det i ett luftigt, ljust utrymme som håller en temperatur mellan 4 och 8 grader.

Vi har aldrig provat att placera dem mörkt vintertid. Det sägs dock att det ska fungera men att trädet då tappar alla sina blad. Dessa kommer tillbaka till våren. Vattna sparsamt. Flytta ut ditt träd ungefär i maj igen.

  • Jord: En blandning av vanlig blomjord och humusrik trädgårdsjord. De vill ha en jord med lågt ph-värde. Därför är det bra att gödsla med ett medel som är specialanpassat för citrusväxter. Miljövänligt ska det så klart vara.
  • Vattning: Sparsamt under tillväxtperioden. Mindre är bättre än för mycket. Citrusträd ska aldrig bli ståendes i vatten men bör heller aldrig torka helt och hållet.
  • Beskärning: Du kan beskära ditt träd när du vill under året, men det sker något på bekostnad av blomningen.

Obs, citronträd kan drabbas av angrepp av framför allt spinnkvalster och sköldlöss vilket kan vara knepigt att bli av med. Men med envishet och såpa går det. Det är dock alltid bättre att försöka undvika det, vilket du bäst gör genom att sköta det enligt ovan anvisningar och även genom att umgås med ditt träd regelbundet. Så snart du misstänker att en ovälkommen gäst flyttat in bland grenarna ska du vara där och torka bladen eller spraya med såplösning.

Vi vill också tipsa dig om Nyttodjur.se som säljer biologisk bekämpning av olika skadeinsekter.

Foto cred: Helena Kaasik och Alice Kotlyarenko, Annie Spratt /Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik