Nypontider – så här använder du skogens röda guld

Nypontider – så här använder du skogens röda guld
Pilligt att rensa men vackra i både i maträtter och som dekoration. Det är dags att ge sig ut i skog och trädgård för att plocka nypon.

Ett helgtips från oss här på Elmia Garden Trends är att ta en promenad i skogen för att plocka nypon. Det finns massor av vilda nypon och vanligast är att man plockar dem så här års. Men det går att skörda nypon under hela vintern.

Nypon är så kallade skenfrukter vilket innebär att skalet, som är den ätbara delen, fungerar som ett hölje för den verkliga frukten, eller de så kallade nötterna. Det finns en mängd olika sorters rosor som ger nypon. De flesta går att äta.

Enklast och snabbast är att frysa in dem hela och spara dem till senare i vinter. Men annars kan de tillagas direkt på olika sätt eller - använd kvistar av nypon i höstens blomsterarrangemang.

EGT-nypon-1.jpg

Så här använder du skogens röda guld:

  1. Gör soppa eller marmelad på de rensade och färska nyponen. Det är vara lite pilligt att ta bort de så kallade nötterna men väl värt besväret.
  2. Torka de färska nyponen på låg, låg temperatur i ugnen.
  3. Mixa ner dem hela torkade nyponen till ett c-vitaminrikt nyponpulver. Du kan dock behöva en kraftig mixer som rår på de hårda kärnorna.
  4. Koka de torkade nyponen tills de mjuknar, mixa och passera så att kärnorna förvinner ur nyponröran. Koka soppa eller marmelad.
  5. Sylta de rensade nyponen och förvara burkarna med sitt vackra innehåll och använd dem till höstens mustiga grytor.
  6. Om du har tillgång till en buske som du kan klippa kvistar av så kan du göra arrangemang vaser eller binda en krans av nyponen.
Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik