En korallfärgad skönhet med extra allt är Årets Pelargon

En korallfärgad skönhet med extra allt är Årets Pelargon
En vinnare är nu korad! Zonalpelargonen Calliope L ’Soft Coral’ är pelargonen som du ska satsa på om du vill ha en tidsenlig pelargonblomning i år. Så sköter du dina favoritpelargoner.

Varje år utses en pelargon som är extra odlingsvärd på grund av sina egenskaper både odlings- och formmässigt. I år var det den korallfärgade zonalpelargonen Calliope L ’Soft Coral’ som juryn föll pladask för. I juryn sitter Patrik Vilsmyr från Mäster Grön, Jesper Frandsen från Syngenta, Jonas Samuelsson och Lotta Ahlvar som med sin erfarenhet inom mode och trender tillför estetiska värden till all den digra odlingserfarenhet som resten av gruppen besitter.

 

Motivet till att just Soft Coral utsågs är förutom blommornas storlek och plantas rejäla form, att den passar i dagens trädgårdar som i en allt större utsträckning består av hårdanlagda utemiljöer med poolområden och utekök. I det sammanhanget blir odlingskärlen större vilket gör att den här pelargonen inte bara blir vacker utan också användbar då den tar för sig i kärlen. Dessutom passar den färgmässigt in i den rådande aprikosrosa färgtrenden.  Vissa menar att årets pelargon till och med har förutsättningar att bli en framtida klassiker, som en modern Mårbacka. Spännande är också att den odlats fram genom en korsning av bland annat en hängpelargon. Därav dess fylliga växtsätt. Om vi skulle sätta in dem i någon av våra trender så skulle det bli i Lust & Längtan när det passar in i färgskalan och bland växterna.

 

Det här är alltså en zonalpelargon vilket innebär att den från början härstammar från vildpelargonen P. Zonale som har en tydlig zon på sina blad. Nästa gång du kikar på pelargoner i butiken så kan du kika på bladverket. Ser du en zon på bladen i en avvikande grön nyans som ibland kan vara något rödaktig till och med så är det med all sannolikhet en zonalpelargon du har framför dig. Det är en ganska stor grupp som besår av pelargoner med många olika färger och former.

Årets pelargon_2022_pelargon_9963.jpg

Så här sköter du älskade favoritpelargon

Det första du ska göra är att plantera om pelargonplantan. Passa samtidigt på att kika på rötterna, ser de friska ut? Om ja, kör i vind. Välj därefter en vacker och passande kruka som har tillräckligt stor volym tillsammans med en kvalitetsjord. Vattna och använd gärna en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle hädanefter. Bäst är det att vattna pelargoner på morgonen så att de går till sängs hyfsat torrskodda. Missar du morgonpasset så är kvällen ett bättre vattningstillfälle än under dagen. Vattna regelbundet eller när jorden torkat på ytan. Känn gärna med ett finger. Placera pelargonen ljust och nyp regelbundet bort gula blad och alla blommor som är förbi.

 

Det är relativt lättodlad växt det handlar om och följer du ovan råd så ska du dessutom kunna få en riktigt vacker pelargonblomning i år – på fönsterbrädan likväl som i krukor utomhus.

Lycka till!

Läs mer på aretspelargon.se

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik