Grenverk

Grenverk
Grenar som spirar av skir grönska passar bra tillsammans med tulpaner och narcisser i vasen så här års. Om du har en egen trädgård kan du klippa kvistar och driva på dem inomhus.

Det går egentligen att använda vilka buskar och träd som helst av dem som finns i din närhet. Om du har växter som växt sig lite för stora i trädgården kan du samtidigt passa på att gallra och beskära.

Schersmin, syren, forsythia, körsbär, nyponros, kastanj, bärbuskar, klematis och pipranka fungerar utmärkt tillsammans med vårens blommande lökväxter. Klipp och placera i varmt vatten i ett fönster inomhus. Ju tidigare på året du tar grenarna, desto längre tid behöver de på sig för att slå ut. I månadsskiftet februari, mars brukar det ta ett par veckor innan de första späda bladen visar sig.

Ganska snart kommer du att märka att det börjat spira. Om du av någon anledning vill att det ska gå långsammare, om du till exempel vill tajma lövsprickningen till något särskilt tillfälle, då kan du ställa dem svalt och mörkt, i en källare till exempel. Om du i stället vill skynda på processen så kan du prova att duscha dem. Glöm inte att byta vatten då och då, vilket sker per automatik om du duschar dem.

När grenarna satt knopp är tiden mogen för att arrangera dem i vasen. De svenskodlade tulpanerna har landat i butikerna nu och så här års förgyller de verkligen tillvaron. När du blandar en bunt butiksinköpta tulpaner med kvistar så får buketten ett vildare och mer organiskt utseende. Dessutom blir arrangemanget vackrare eftersom grenarna ger stöd åt tulpanerna. Tänka på att tulpanerna växer i vasen. Det gör med andra ord inget om de är lite kortare till en början.

Foto: Blomsterfrämjandet, Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik