Klapptips för trägårdsnördar och växtnissar

Klapptips för trägårdsnördar och växtnissar
Har du svårt att hitta en kärleksfull julklapp till någon som har händerna i myllan oftare än andra så har vi några förslag. Här är Elmia Garden Trends bästa julklappstips.

Det känns svårare än någonsin att hitta bra julklappar till de närmaste i år. Helst ska det vara något som älskas och används länge och mycket, och det får gärna vara återanvänt på något sätt. Annars kan det få bero tills man hittar något som personerna i fråga verkligen behöver och längtar efter. Trots det har vi grävt runt lite och hitta några sistaminuten klappar till de som älskar växter och trädgård. Här är våra bästa julklappstips för julen 2021.

 

  1. Glaslyktor syns alltmer i handeln just nu. Det är inte konstigt för de bidrar med mycket stämning och är också väldigt praktiska i trädgården eftersom lågan inte låter sig slockna lika lätt i skyddet av glaset. Dessutom är formen sådan att det går att använda dem som vaser också. Vi är framför allt förtjusta i de som är gjorda av återvunnet glas som finns i olika storlekar och i de mest fantastiska färgerna som passar både trädgårdsgrönskan och i inredningen. Den största storleken är kanske mest praktisk utomhus. Du hittar dem bland annat hos AB Småland.
  2. Elden ingår nästan som ett naturligt inslag i våra skandinaviska trädgårdar som vilar i mörker en stor del av året. Förr eldade man för att överleva men idag fungerar den mer som en mysfaktor och en naturlig ljuskälla. Den fyrkantiga på ställning i stål känns rejäl och stabil. Det går ju faktiskt även att använda den som planteringskärl när elden slocknat så att säga. Den produceras av Unik Design.
  3. Apropå ljus så vill vi också slå ett slag för fotogenlampan som även den skapar mys i hem och trädgård. Om du söker lampor i den här stilen så är det lättast att hitta dem på auktionssajter och i lopphandlar. Den här två klubbas på Metropol nu på måndag den 20 december. Ställ in en påminnelse i mobilen så att du inte glömmer av att delta i slutstriden.
  4. Ett par rejäla trädgårdshandskar som står pall för både jord och fukt står högt på de flesta trädgårdsmästares önskelista. Dessutom har de en tendens att slitas ut fort så det finns alltid utrymme för ett par nya. Dessa spottade vi redan på Elmia Garden i september. Vi gillade det moderna jeanstyget i kombination med skinn. Hestra Job tillverkar dem.
  5. Ett fikonträd är alltid rätt då de är roligt att odla det här vackra trädet även om du bor i lägenhet. De ska helst placeras ljust och under sommaren dricker den ganska mycket vatten men annars är det här faktiskt en växt som står pall för ganska mycket. Om du glömmer vattna den någon gång reser den sig så snart den får påfyllning av vätska. Det kan dock vara knepigt att hitta ett fint exemplar så här års men med lite detektivarbete så kan det gå. Om du lyckas blir gåvan än mer speciell.
  6. Inför nästa säsong vill vi ha krukor med öron även i trädgården. Öronen fyller både en praktisk och estetisk funktion och detaljer som förhöjer saker är tilltalande. Dessutom bidrar de med en arbetad känsla till kärlet. De här krukorna är framtagna av Västanvinden.
  7. En kruka i glas som också kan användas som vas har blivit ett designobjekt för var mans hem samtidigt som den blir en dekorativ kompis till en favoritplanta. Just den här med bubblig yta är en sprillans nyhet från Reijmyre. Det är Tomas Sandell som designat krukan i tre olika färgställningar, bland annat i en vacker nyans som påminner om bärnsten. Ett fång med vita snitthyacinter i en sådan och julen är räddad.
  8. Visst börjar man så smått längta efter de första vårlökarna som brukar komma ut i handeln i början av året? De är ljuvliga att omge sig med dem innan de börjar synas i trädgården. När de vissnat ner kan man plantera dem i trädgården och hoppas på det bästa. Den perfekta krukan till de här små underverken är den långsmala i rå metall som Gunnel på Eld Garden säljer till butiker runt om i landet.

 

Foto: AB Småland, Unik Design, Metropol, Hestra Job, Helena Kaasik, Västanvinden, Reijmyre,

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik