Chez Monet – konstnären och hans trädgård

Chez Monet – konstnären och hans trädgård
Att konstnären Claude Monet var en passionerad odlare förstår man när man stiger in i trädgården som han skapade vid hemmet i byn Giverny som ligger vid porten till Normandie i Frankrike. Under dryga 40 år gjorde han inget annat än att odla och måla. Arbetet gav resultat för trädgården är ett mästerverk som är oerhört inspirerande att besöka, året runt.

Målarens egna ambition var att skapa en trädgård som blommade under hela säsongen. Så är det än idag och under vårt besök i juli var det sommarblommorna som stod i full blom. Zinnia, solros, blomstertobak, flox, dahlia och paradisblomster samsades med perenner och liljor av olika slag. Rosorna var nästan överblommade men absolut underbara i sitt något bedagade tillstånd.

tradgardsvy-cm.jpg

Trädgården är indelad i två delar. Framför huset är den mer strikt formad med raka gångar. Rabatterna är dock sprängfyllda med blommor vilket gör att intrycket blir allt annat än minimalistisk. Den som söker inspiration till kombinationer av färger och växter och hur de upplevs i olika ljus kommer att få mängder av idéer i målarens trädgård.

bolltistel-lilja-.jpg

Vattenträdgården är mer abstrakt och lite dunkel. Här växer höga, välskötta träd och buskar. Den stora bamburabatten skänker svalkande skugga där dagliljorna trivs lika bra som näckrosorna i den mytomspunna dammen strax intill.

vid-dammen-cm-.jpg

Dammen är den mest avbildade i sitt slag. Claude Monet målade den otaliga gånger, med eller utan tårpilens hängande grenar i förgrunden, i olika ljus och vid olika tidpunkter på dagen. En av de mest imponerade avbildningarna hänger på Moma i New York. Det är en triptyk som är lite vinklad så att betraktaren verkligen omsluts av den enorma målningen. Det var också konstnärens önskan att den skulle hängas på en böjd vägg.

dammen cm.jpg

Japanerna liknar dammen vid en handspegel, ett objekt som också var väldigt viktigt under 1800-talets slut. Claude Monet reste aldrig någonsin i Japan, men han var väldigt förtjust i japansk konst och samlade på japanska tryck. Några av dem hänger i huset där han bodde med sin familj. Men det finns också några i museet som ligger på gångavstånd från trädgården och hemmet. Det är också på senare tid som konstkritiker insett att Claude Monets måleri har influenser av japansk konst.

monet-bro-sommarblommor.jpg

Så här tar du dig till Claude Monets trädgård i Giverny: Från Paris går tåget till staden Vernon från Gare Saint Lazare som ligger centralt strax bakom de stora varuhusen på Boulevard Haussmann. Färden tar cirka 50 minuter och kostar ungefär 200 kr tur och retur. Från Vernon går det bussar precis utanför stationen direkt till Giverny som ligger 7 km därifrån. Men det går också att hyra cykel som alternativt färdsätt. Ett tips är att köpa inträde till trädgården på internet innan avfärd. På det sättet slipper man stå i kö allt för länge vid ankomsten.

sommarblommor-monet.jpg

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik