Skapa höstkänsla till Alla Helgons Dag enligt Lust & Längtan

Skapa höstkänsla till Alla Helgons Dag enligt Lust & Längtan
Växter av olika slag hör till högtiden Allahelgona. I år bjuder vi även in vänner och familj till en efterlängtad måltid. Här är våra bästa tips för hur du skapar höstkänsla med utgångspunkt från trenden Lust & Längtan.

Det är snart dags för höstens stora helg – Allahelgona. Den är en fin högtid då vi tänder en massa ljus, både inomhus och utomhus. Många tycker också om att samla familj och vänner för att äta en god måltid tillsammans. Förra året uteblev festligheterna och nu är längtan efter att samlas större än någonsin. Att välkomna gästerna med blommor är ett fint sätt att hedra såväl familj som de eventuella gäster som kommer på besök.

 

Den här helgen infaller samtidigt som den mer anglosaxiska versionen av Alla Helgons Dag – Halloween. Från början handlade det om en irländsk tradition som följde med emigranter till USA. Det är den här natten som, enligt traditionen alla själar ska färdas till himmelriket. På Irland gröpte man ut rovor som man satte ljus i för att hedra de döda och i USA gjorde man samma sak, fast med pumpor.

 

Efter flera försök att lansera Halloween i Sverige slog traditionen till slut igenom på 1990-talet då Halloween firades i en hel vecka. Likt det mesta idag mixas den traditionella Allahelgona med den anglosaxiska Halloween. Helgen blir på ett sätt ett fint avslut på sommaren och början på en festsäsong. Vackert är det med alla tända ljus. Nu skiftar också växterna skepnad och anpassas för odling närmre bostaden. Vi dekorerar med krukodlingar på förstubron och matchar dem med ljuslyktor av olika slag.

 

Här på Elmia Garden är det särskilt i trenden Lust & längtan som högtiderna och alla dess växter är viktiga. Vi landar i hösten i gott sällskap med cyklamen, krysantemum, hortensia och orkidéer. Om det är Halloween du tänkt lägga tonvikten på så är pumporna viktiga. Jag skär inte i dem, de är så vackra som de är. Bäst är egentligen att dekorera med matpumpor som är användbara till olika maträtter när du tröttnat på dem som dekoration. Här är våra bästa tips för hur du skapar en skön höstkänsla inför helgen.

 

hostlovsfix-1.jpg

Pumporna är både viktiga och vackra så här års. Vackert blir det att dekorera trappen med pumpor och varva med ljuslyktor av olika slag.  Förstärk med växter planterade i kruka om du tycker att det behövs.

 

allahelgona-haloweeen-egt.jpg

Dekorera med växter utomhus. Har du höstanemoner som står kvar i rabatten så kan de räcka som dekoration, särskilt om de är planterade nära entrén. Annars kan du klippa av dem och placera dem i en vas på förstubron. Om det skulle bli minusgrader är det bara att lyfta vasen inomhus. En annan favorit är taklök. Plantera dem tätt tillsammans i ett lågt kärl. Förstärk höstkänslan med gröna växter – murgröna till exempel. Blanda med cyklamen som får sticka upp ur grönskan.

 

fira-allahelgona-fix-egt.jpg

Dekorera med blommor inomhus. Krysantemum är en blomma som syns mycket i handeln just nu. Jag tycker bäst om de som är tefatsstora och som skiftar i olika färger. Dessa klipper jag av ordentligt och placerar i en låg skål. Så här års får färgskalan gärna vara dov och mörkröd vilket också stämmer med trendtemat Lust & längtan. Blommor som brukar finnas i den rätta nyansen är orkidé och hortensia.

hostfest-allahelgona-agt-2.jpg

Bjud på en härlig buffé med utvalda godsaker som förrätt enkelt upplagt på en bricka i mitten på bordet. Gör ett långkok – exempelvis en  soppa till huvudrätt. Låt den få koka långsamt i en härlig gryta som är tillräckligt vacker för att placera på boret. Fiskars har en svart med trähandtag i sitt sortiment. Tänd mängder av ljus och duka på en vacker linneduk. Den vi valt här kommer från Klässbols linneväveri. Jag vill också tipsa om ljusstaken ”Bluebell” som är en nyhet från Skultuna designad av Louise Liljencrantz.

 

nagot-blatt.jpg

Möblera med dina skönaste stolar så att gästerna kan sitta kvar länge och duka med rustik keramik. Lägg märke till hur fint det är att addera riktigt blått i den vinröda färgskalan. Stolen är Massproductions ”Waiter” som precis lanserat i den klarblå färgen. Keramiken är tillverkad av keramikern Mats Svensson som nyligen vann Cerveras nyinstiftade hantverkspris.

 

Foto: Unsplash och pressbilder från respektive ovan nämna företag (Cervera, Massproduktions, Fiskars, Skultuna, Klässbols)

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik