menu

3 juni 2019

Ormbunkens tid är nu

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Mystisk och vild - just nu ser jag ormbunkar över allt. Faktum är att det här är en växt som trendar både på fönsterbrädan inomhus och i rabatten utomhus för tillfället.

 

Den syns till och med i offentliga planteringar. Det är ingen dum idé, särskilt till skuggsidans uteterrasser då det är en växt som föredrar växtplatser som inte är allt för soliga.

 

Ger man ormbunken mullrik och näringsrik jord samt tillräckligt mycket vatten är det en relativt tålig och lättskött växt i stadens uterum. I den här planteringen som jag såg vid en restaurang strax intill där jag bor, hade man blandat bronsbräken tillsammans med trifolium.

Men ormbunken är också vacker att blanda med andra gröna bladväxter, eller med lundväxter av olika slag, såsom sockblomma eller daggkåpa och myskmadra. Treblad är en annan vacker ormbunkskompis eller vit löjtnanshjärta för en mer romantisk stil. Jag ser fram emot att få se fler kreativa planteringar med ormbunkar framöver, både i privata trädgårdar och offentliga planteringar.