menu

17 april 2019

Mood i påsktider

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Gult till påsk känns lika naturligt som att solen är gul. Men i trädgården är det många som värjer sig mot gult. Det kan det bli ändring på då det är en färg som trendar i andra sammanhang. Låt dig inspireras till mer gult med hjälp av Elmia Garden Trends gula moodboard.

 

Visserligen är det snart påsk – en helg som man brukar förknippa med gult. Men faktum är att jag ser den här färgen lite var stans just nu, framför allt i modevärlden. Det får mig att tro (och kanske hoppas på) att fler upptäcker de gula blommorna i trädgården. De har länge varit, om inte bannlysta, så åtminstone underskattade i den gröna världen. Men se vad ljuvligt det kan bli om man adderar olika gula nyanser i rabatten. Med det sagt vill jag, på Elmia Garden Trends vägnar, passa på att önska er alla en riktigt vårig, glad och härlig påsk i trädgården!

  1. Gult och lila känns som riktiga påskfärger som fungerar fint tillsammans i rabatten. Tagetes är dessutom en växt som passar i den här moodboarden som andas 1970-tal.
  2. Gult syns mycket i modebilden just nu. De här gula glasögonen ingår i Acne Studios vårkollektion.
  3. Kerria japonica är en vårblommande buske som får bolliknande blommor. Det ser nästan ut som hela busken är beströdd med små påskkyklingar. Det här är en perfekt buske för den gula trädgården.
  4. När rabatten flyttar upp på väggen blir det i skepnad av Lyckebo från Midbecs vårkollektion designad av Hanna Wendelbo. Den som har gul bas och rosa blommor är jag särskilt förtjust i.
  5. Forsythian är en annan vårblommande buske som kan förvandla vilken asfalterad garageinfart som helst till ett gult paradis när den slår ut med sina gyllene blommor tidigt på våren. Det här är en underskattad buske om du frågar mig.
  6. Den tjocka tegelstensboken om jord som nyss kommit ut på Bokförlaget Langenskiöld har försetts med ett textilt omslag i lejongult.
  7. Den japanska ranunkeln blev omåttligt populär som snittblomma för ett par säsonger sedan. Jag tycker den är ljuvlig samtidigt som den passar perfekt in i det gula temat.
  8. Gult kombinerat med bränt orange från Acne Studios vårkollektion.
  9. Ringblomman är inte bara vacker i sina olika nyanser av gult. Den lockar bin och andra pollinerare till trädgården också.

Foto: Acne Studios, Bokförlaget Langenskiöld, Midbec, Helena Kaasik.