menu

30 augusti 2019

Höstspaning från Formex

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Så här dagarna efter Formexmässan passar jag på att summera mina intryck inför höstsäsongen. Vad är det för trender som syns mest? Helt klart är det miljön som är fortsatt i fokus, både när det gäller färgskala och koncept. Det är ett kontroversiellt ämne då konsumtionen står i motsatsförhållande till hållbarhet. Budskapet är istället att handla med eftertanke och hjärta. Mindre men bättre konsumtion kan kanske rädda planeten och visst stämmer det att vi har fått en överdos av det mesta de senaste åren. Här kommer ett svep från mässan tillsammans med intressanta produktlanseringar som jag uppmärksammat den senaste tiden.

1.Återvunnet

 

 

Hos utställana under förra veckans mässa handlade samtalen om greenwashing, det vill säga att man använder miljöpolicyn som imageskapande goodwill. Men kunderna börjar se igenom filtret vilket gör att vi nu ser fler helhjärtade insatser som verkligen gör skillnad för vår planet och för de människor som framställer varorna. Vissa företag gör till och med sina produkter spårbara. Chhatwal & Johnsson är ett av dem och Smögens Kafferosteri ett annat.

Jag fastnade också för duntäckena från företaget Reborn in colour tillverkade av återvunnet dun från kasserade jackor och täcken, för att användas på nytt i skal av ekologisk bomull.

 

2.Naturlig färgskala

 

 

Brunt. Så skulle man kunna sammanfatta intrycket från höstens Formexmässa när det gäller färg men för att nyansera bilden så kan man säga att färgskalan fortfarande är väldigt naturlig, ibland med accentfärger som blått eller rött. Den generella känslan är dock att vi behöver lugna ner våra sinnen från allt brus vi matas med dagligdags. Li Edelkoort var inne på det i sin helvita trendyta på entrétorget, fylld med föremål som valts ut med omsorg både när det gäller färg och form. Bilden från företaget By On får symbolisera färgskalan vi kommer att få se i höst.

 

3.Ampeln

 

 

Äntligen börjar det hända saker. Jag har sett många tendenser den senaste tiden på att ampeln börjar flytta in hos oss igen. Det är en praktisk odlingsform det handlar om för en upphängd kruka kan nästan alla få plats med även om man bor på liten yta. Företaget Stålhetta har nu varit igång i 3 år och börjar verkligen hitta formen på sina produkter. De två systrarna som driver företaget är baserade i Västerbotten och på mässan berättade de att efterfrågan på metallföremålen tillverkade i rost och svart i organiskt formspråk, har ökat ordentligt. Den rejäla ampeln blir ett riktigt statment som smälter in fint bland grönskan både inomhus och utomhus.

 

4.Tradition och hantverk

 

 

Jag såg många traditionella mönster och former på mässan. Men de har fått en modern uppdatering. Butiken Grandpa hade gjort keramik i samarbete med Paradiset. Formerna känns traditionella och nästan inspirerade av 1970-talet men färgskalan andas mer 2019. Lägg också märke till stylingen med torkade blommor – en trend jag tror kommer att leva vidare under hösten.

 

5.Dagbädden

 

 

För siestan eller som sittmöbel, dagbädden är en möbel som är här för att stanna.

I Norrgavels regi tillverkas den i gedigen ek som behandlats med olja. Sittytan är gjord av sadelgjord i lin som sviktar lätt. Formspråket är shaker-inspirerat. Det är inget jag skulle rekommendera för utomhusbruk men på en inglasad balkong eller en inbyggd veranda kan den bli vacker.

 

6.Organiskt formspråk

 

 

Längtan efter naturen gör sig påmind i formerna som vi vill omge oss med i höst. Det kan handla om en vågig yta eller undervattensformer av olika slag, som i vaserna från By On ovan. Jag blev också väldigt förtjust i de stora keramiska frökapslarna som keramikern Johanna Grahn Hollström tillverkar och bränner med olika glasyrer.

 

Foto: Helena Kaasik, By On, Norrgavel.