menu

17 maj 2019

Ett möte mellan moderna och historiska pelargoner

Helena Kaasik, journalist och fotograf

När Blomsterfrämjandet bjuder in till pelargonpressvisning är det Waldemarsudde man tar sig till, åtminstone den här gången. Ett helt gäng med journalister, trädgårdsbloggare och influncers hade samlats vid trädgårdsmästeriet på ”Udden” som platsen kallas, för att njuta av gott kaffe, vårsol om intressant information om pelargoner.

Anledningen till att Malin och Erika valt just den här platsen är för att man varje år driver fram väldigt många pelargoner här. De ska planteras i rabatterna i trädgården. Framför allt är det runt Tritonfontänen av Carl Milles som man traditionsenligt planterar de frösådda plantorna berättade museets trädgårdsmästare Marina Rydberg medan odlingsansvarige Christer Johansson visar hur plantorna ser ut just nu.

En hel rad i den gamla bänkgården är fylld med plantor på tillväxt. De är för små för att planteras ut ännu. Men jag kan utan problem återkomma senare för att beskåda rabatten. För den här trädgården med sina växthus är verkligen magisk. 

Bara en sådan sak som att man i princip bara använder blommor som växer och odlas i parken runt slottet är unikt. Waldemarsudde har till och med en anställd florist som gör arrangemang och tar hand om alla växter inomhus. Hon heter Kristina Öhman och jag har tidigare skrivit om henne här på Elmia Garden Trends, i samband med att hon visade hur man kan använda narcisser i arrangemang.

Innan alla vi växtälskande och trädgårdsintresserade människor fick besöka växthusen berättade Malin och Erika om hur Blomsterfrämjandet arbetar med pelargoner just nu. Pelargonen  ’Brocade’ Salmon Night hamnade åter i rampljuset. Även Linda Schilén, som tidigare i år var något av en ambassadör för Årets pelargon fanns på plats på Waldemarsudde.

Det är spännande att tänka på alla år som passerat mellan den här moderna pelargonen med sina chokladbruna blad och Svärdsjöpelargonen som man med säkerhet vet fanns i slottet på prins Eugens tid. Det vittnar också om det stora intresset för pelargoner - idag såväl som då prinsen bodde och verkade här.

I växthuset finns också en mängd andra kultursorter som Christer Johansson ansvarar för. Han brukar även hålla föreläsningar om hur man bäst sköter om sina pelargonskatter. 

Under maj månad är det dock alldeles för mycket att göra i parken och trädgårdsmästeriet för att man ska hinna med att hålla föreläsningar. Däremot är det trädgårdsdagar helgen den 18-19 maj. Då är alla välkomna att kika in i växthuset och ställa frågor om odling. Man kan också gå på olika visningar i parken.

Det är ett stort jobb att göra fint i rabatterna inför eventet och extrapersonal är in kallad. Här håller praktikanten Vivi Lante och trädgårdsmästaren Katarina Ottoson på att rensa ogräs på pionfältet.

Om du befinner dig i Stockholm kan jag rekommendera ett besök på Udden som just nu är mer praktfull än vanligt – ett resultat av ett års hårt arbete som Marina Rydberg påpekade.