menu

21 augusti 2019

Dagbädden flyttar ut

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Sommaren är inte slut ännu och det finns fortfarande tid att njuta i solen – varför inte utsträckt med fötterna i högläge på en dagbädd? Här är några fina varianter som man kan placera utomhus, med fördel under tak.

 

För några år sedan var dagbädden en möbel som alla skulle möblera med inomhus. Visst vilar det något lyxigt dekadent över den utrymmeskrävande möbeln, en känsla som många fortfarande vill åt.

Det finns andra fördelar med en sådan här möbel. Förutom att den inbjuder till skön vila så är dagbädden en möbel som kan användas inomhus under vintern och utomhus under resten av tiden.

Egentligen är det är enklast att möblera med dagbädd utomhus eftersom det oftast finns mer svängrum för den i trädgården. Dock är de ofta tillverkade av material som visserligen tål en regnskur. Men om skuren övergår i en mer ihållande historia så flyttas dagbädden med fördel under tak.

Därför blir det här en perfekt möbel för uterummet, terrassen som har ett tak eller växthuset. Jag har plockat ihop några varianter av dagbäddar som jag tycker är snygga och som även klarar utomhusklimat men som bör placeras skyddat.

 

Dagbäddar - trendspaning

 

  1. Rolls Roycen av alla dagbäddar är nog den här rottingsängen som Josef Frank designat och som Svenskt Tenn satte i produktion år 2018. Den tillverkas för hand av Korgmakare Larsson i Gamla Stan, som vi tidigare skrivit om här på Elmia Garden Trends. (Länk till inlägg.)
  2. Den klassiska Safari Daybed designades av Ole Gjerløv-Knudsen år 1962 i Danmark. Den monteras helt utan skruvar och går att bära med sig i en liten påse, vilket gör den enkel att flytta runt. Du hittar den på Artilleriet.
  3. Tine K har tagit fram den här dagbädden eller loungemöbeln som är relativt stilren i sitt uttryck. Jag gillar den naturliga känslan och den nästan grafiska designen.
  4. Den här varianten tog jag med som inspiration till att skapa en enkel dagbädd på egen hand. En madrass, kuddar och lite textil är egentligen allt som behövs. Visst skulle en sådan här variant fungera utmärkt på en terrass?
  5. Granits träsäng för utomhusbruk kan bli en riktig härlig möbel om den pimpas men en skön madrass och lite kuddar.
  6. Den svarta bädden med sadelgjord i nylon kommer också från Granit men ger ett lättare intryck än den ovan.
  7. Den Sverigebaserade italienska formgivaren Luca Nichetto har formgivit den C-formade dagbädden för Ethimo, i aluminium, teak och syntetfiber.
  8. Rottingstolen från 1930-talet är en annan vacker möbel som går att fälla ihop och bära runt. Förr användes den på sjukhus och sanatorium och det går att vika in fotstödet under sitsen och använda den som fåtölj. Du hittar den på Artilleriet.
  9. Den något kantiga men ändå härliga liggfåtöljen från Hillerstorp är tillverkad av vitmålad teak. Möbeln har en flätad rygg som ökar komforten
  10. En möbel som antagligen bara blir vackrare med tiden är den handgjorda dagbädden från Smålands skinnmanufaktur som har handsvarvade ben av ask och naturgarvat skinn från Tärnsjö garveri. Det kan bli en riktig vacker möbel året runt.

 

Foto: Svenskt Tenn, Artilleriet, Granit, Tine K, Hillerstorp, Mark Eden Schooley via Dersire to Inspire.