menu

2 augusti 2019

Madame perovskia och hennes sköna väninnor

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Madame perovskia

Det är en vacker perenn som just nu verkar vara på allas läppar, kanske för hennes starka attraktionskraft på de idag så åtråvärda pollinatörerna. Här är några tips på vad du kan blanda den lavendelblå madam P med.

 

Peroviskia är en perenn som jag likt det gula folkvagnssyndromet stöter på hela tiden just nu, både i privata trädgårdar och offentliga parker. Det är helt klart en madame det här, något spetsig, men väldigt vacker med sina lavendelblå blomspiror som står i kaskader runt växten. Det är inte konstigt att perovskian är på allas läppar eftersom det är en tacksam växt att odla, och om den får stå soligt så utvecklas den snabbt till en stadig aromatisk planta som älskas av fjärilar, humlor och bin.

 

Hennes något stränga utseende gör henne till en ståtlig och frodig representant i den moderna planteringen. Om man mjukar upp henne med fluffigare växter, så kan man skapa en romantisk magi. En blomstervän hade sett den tillsammans med rosor i en trädgård. Hon tyckte att det var så vackert och gjorde därför en liknande plantering i sin trädgård, det vill säga varannan ros och varannan perovskia.

 

Men hon har många andra växtvänninor som hon lirar väl tillsammans med i rabatten. Många av dem har nästan samma färgton. Bolltistel, jätteverbena, anisisop och rysk marton, till exempel. Toppa det med vitt sommarljus och kanske en klematis och du har en rabatt vacker som en tavla. Prydnadsgräs kan också vara fint tillsammans med den här växten om man föredrar att lugna ner färgerna lite.

 

Det finns olika sorter som blomma vid olika tidpunkter. Jag skulle dock vilja säga att hon är en ”late bloomer”, som slår ut någon gång i början av augusti för att dröjande men nöjd göra sin sorti i september.