menu

14 maj 2019

Hemodlade pumpafrö

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Fröet på modet just nu är helt klart de som finns i pumpan. Du hittar dem i allt från vego-maten till fröknäcket och den hemmagjorda granolan. Det är inte så konstigt att pumpafrö ingår som en självklar ingrediens i den nya hälsosamma maten. Pumpafrön är inte bara väldigt goda, det lär vara bra för hälsan också.

 

De små elipsformade, gröna fröna är rika på mineraler och omega 3. De sägs förbättra såväl sömn som immunförsvar och samtidigt ge ett skydd mot en rad sjukdomar. Inte undra på att man hittar pumpafrön lite här och var för tillfället.

Hemmaodlade pumpafrö

Själv äter jag mängder av pumpafrö, så när jag insåg att det finns pumpasorter som man odlar främst för frönas skull blev jag nyfiken. Nakenfröpumpa kallas den sort som ger fröskörd och det sägs att fröna blir både större och godare när man odlar själv.

 

Det som är bra med nakenfröpumporna är att kärnorna saknar skal vilket gör att det är enkelt att skörda och äta dem. Man delar pumpan och gröper ur fröna med handen eller med sked. Efter en sköljning i durkslag gnuggar man de torra mellan ett par handdukar. Det är goda att äta som de är men det går också att rosta dem lätt i ugnen.

 

Om du gillar pumpa så kan du naturligtvis äta nakenpumpans kött också. Använd det till grytor och soppor eller riv ner och använd i brödbaket.

 

Foto: Impecta, Helena Kaasik.