menu

Trendspaning

Här hittar du alla inlägg från våra skribenter och från mässan Elmia Garden. Skribenterna arbetar i olika delar av trädgårdsbranschen och bloggen uppdateras löpande för att hålla dig uppdaterad.


26 februari 2018

Möt våren i London

Jan Rundgren, designer och stylist

I mitten av februari, när det är som allra mörkast och mest kallt här hemma och den svenska våren och odlingssäsongen fortfarande känns långt bort, reser jag gärna till London och besöker Royal Horticulture Society's ”London Early Spring Plant Fair”.

 

Det är den första utställning i deras regi för säsongen. Mässan har stort fokus på vårblommande lökar och växter, framförallt snödroppar – men här finns massor av växter. Många plantskolor visar sina vårsortiment. Man kan dessutom köpa fröer, potatis, dahlialökar och liljor – samt fetbladsväxter.

 

Även om nu inte våren riktigt hade kommit till ett kylslaget England så var det ändå mer vår än hemma, med gröna gräsmattor och utslagna påskliljor. En perfekt vårinjektion, som gör att man klarar av det svenska mörkret några månader till. Man får liksom en behövlig föraning av det som komma skall.

RHS är det engelska trädgårdssällskapet, som bildades redan 1804 och är väldens största. Oavsett var man bor runt världen kan man bli medlem, då får man inte bara fritt inträde till många evenemang och trädgårdar. Man har dessutom möjlighet att förboka biljetter till olika mässor och evenemang i deras regi. Bland annat till Chelsea Flower Show, som är en av världens mest kända trädgårdsutställningar. Man får också månadsmagasinet The Garden.

 

Snödroppar hör till en av mina favoritblommor. Inte bara för att den är en av de första blommorna som kämpar sig upp och blommar fast snön fortfarande ligger kvar. Utan för att den verkligen kommer med våren och därmed startar odlingssäsongen. Man kan samla på mycket, och snödroppar kan jag verkligen rekommendera. Det är inte bara en vacker blomma utan även en gammal kulturväxt som mycket tidigt spreds över Europa med munkar.

Det första som möter en när man kliver in på mässan, är olika sorter av snödroppar och vårblommor i grupper, vackert arrangerade på upphöjda podier med blommande vårlandskap. Här hittar du odlare som är specialiserade på just vårlökar. Det är svårt att inte köpa med sig nån liten ny växt. Man hittar alltid något nytt som man inte sett tidigare. I år föll jag för en sälg med rödblomande videkissar, helt bedårande! Detta år hade man skapat en installation av snödroppar som hängde från taket, i perfekt ögonhöjd.

 

De senaste åren har det kanske blivit lite mer prylar och lite mindre blommor. Men utbudet är ändå stort, och hela mässan är väldigt charmigt brittisk. RHS´s två utställningslokaler är skapade i vacker Art decostil, nära Victoria station.

Vad är det då för speciellt med just snödroppar? Jag tror att de flesta konsumenter inte vet att det finns en mängd olika arter och sorter. Och hur olika de kan se ut både när det kommer till storlek och utseende. Bara det lockande latinska namnet säger en del ”Galanthus” – en latiniserad form av det grekiska ordet för mjölk och blomma.

 

Som bekant så planteras ju vårblommande lökar på hösten. Och det är ju så vi för det mesta ser snödroppelökarna i handeln. Men för bästa resultat så ska man helst köpa och plantera lökarna precis när de blommat över tidigt på våren. I England så säger man att man köper lökarna ”in the green” Så på mässan är alla lökar som säljs i kruka. Detta är nog något som vi kommer att se mer av även i svenska butiker i framtiden.

 

Jan Rundgren, designer och stylist

12 januari 2018

Tulpantider!

Malin & Erika, Blomsterfrämjandet

Visste du att det odlas rekordmånga tulpaner i Sverige i år? För första gången över 160 miljoner! Det är inte så konstigt för svenskarna är ett tulpanälskande folk och det finns få länder där invånarna köper så många tulpaner per person som vi gör. Vi firar tom Tulpanens dag varje år den 15 januari och är nu inne på vårt 28:e år.

 

Att odla tulpaner är ett hantverk som kräver både kunskap och fingertoppskänsla. I Sverige finns ett dussin svenska tulpanodlare som alla odlar enligt Svenskt Sigills kvalitetsregler vilket innebär en ansvarsfull och kvalitetssäkrad produktion. Växthusen drivs till exempel med fossilfritt bränsle och vägen till butik är kort. Ursprungsmärket "Från Sverige" visar att tulpanerna är odlade och hanterade av certifierade svenska odlare.

Inred ditt hem med tulpaner

Lys upp ditt hem med tulpanbuketter i sköna färger och sprid ut dem i charmiga småvaser med en tulpan i vardera i varje rum. Glöm inte arbetsplatsen, få saker ger så mycket kreativitet som en bukett tulpaner där du arbetar. Och det finns en sort för alla smaker då tulpaner finns i nästan alla färger utan blått.

 

Så vilken blir din favorit i år? Blir det doftande Verona, tvåfärgade Leen van der Mark eller Kung Fu? Ja inget är i alla fall en bättre humörhöjare i början av året då det fortfarande är mörkt ute.

Tulpanens historia
Tulpanens historia är vida berömd och omtalad. Runt 1637 rådde det tulpanfeber, även kallad tulpomani. Det fanns då tulpaner som kostade mer än ett helt hus.

 

Tulpaner kommer ursprungligen från Iran, Afghanistan och Kazakstan. När nomaderna tog lökarna till Turkiet mötte de sultaner som bar en tulpan på sin turban. På persiska heter turban ”tulipan” och det var så tulpanen sitt namn.

Från lök till blomma
Under våren kan vi både från luften och på marken se de vidsträckta blomsterlöksfälten i Holland med all sin färgprakt. I området kring Lisse och Hillegom finns de fält som är mest kända när det gäller blomsterlök, även om de numera odlas över hela Holland. Blomman hinner knappt slå ut förrän det är dags att knipsa av den, låta blad och stjälkar vissna ner och all näring gå tillbaka till löken. Metoden är en förutsättning för att det ska bildas nya livskraftiga sidolökar som i sin tur kan drivas i blom i växthusen under den kommande säsongen. Blomsterlökarna plockas upp maskinellt under juni månad. Därefter rensas de för hand; friska lökar sorteras efter storlek och sjuka lökar tas bort.

I Sverige används nästan uteslutande lökar med en omkrets på ca 12 cm, som ger hög kvalitet på slutprodukten. Varje år från augusti till och med november anländer tulpanlökarna till drivningsföretagen då det är dags för plantering. Detta kallas för lökläggning. Allt sker i omgångar – plantering, kylning och drivning – så man har en jämn fördelning under hela säsongen. När löken är planterad staplas den i stora kylrum där temperatur och fuktighet är mycket viktigt. Löklådorna står i kylen i ca fyra månader i olika temperaturer för att löken ska utvecklas på rätt sätt. Därefter tar man ut den för drivning och återigen spelar temperatur och fuktighet en mycket stor roll. För nu går det snabbt! Efter ca tre veckor är det dags att skörda.

Skötselråd

Tulpanen är en tacksam snittblomma som kan glädja oss i ca 5 – 7 dagar. Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten. Låt plasten eller pappret sitta kvar som stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina.

 

Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med kallt vatten. Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den. Tulpaner är törstiga så glöm ej fylla på med vatten.

 

Vill du ha mer inspiration eller information om tulpaner kan du besöka www.blomsterframjandet.se och www.tulpanguiden.se.

Tulpanhälsningar från Malin & Erika, Blomsterfrämjandet

18 december 2017

Julspaning från Rönne Trädgård

Jonas Samuelsson

Här på Rönne Trädgård älskar vi julen och tycker att det är en helt underbar tid! Bland det roligaste med att arbeta på en handelsträdgård är nog förmånen att få följa de olika säsongerna under året. De har alla sin egen tjusning, men ingen annan kommer ens i närheten av juletiden! Högtiden framför andra, med dess mys och stämning, all glädje och förväntan. Julen börjar tidigare än förr, vilket är toppen för oss som längtar efter att börja pynta, tända ljusen och göra det mysigt för oss själva och våra kunder.

 

Som trädgårdsmästare känner jag starkt för växter som har en tydlig säsong. Till jul odlar vi våra egna julstjärnor och driver hyacinter, amaryllis och tulpaner. Lokalodlat med kvalitet för bygdens fönsterbrädor! 

Julen är ju starkt traditionsbunden, så hur uppfattar vi då julens trender?

Här i trädgården planterar vi mängder av julgrupper, alla med kärlek till växterna och yrket. Ombonade och varma, genomtänkta och välkomponerade i planteringskärl med toner av koppar och mässing, gärna med lite glitter för värme och stämning. Denna färgskala är väldigt stark nu, men vi ser även inslag av pasteller och mer ur den blågröna skalan.

Jag uppfattar att tolkningen av julen har blivit friare och mer lekfull, med en varm blinkning åt det traditionella. Julens uttryck är mer personligt på olika plan. Vi vårdar och tolkar våra minnen med värme, men är inte rädda för att addera något nytt. Anknytning är ett ord jag vill ta fasta på! Ett exempel på detta är min egen på nytt funna vurm för pappersrader. Sådana som farmor alltid hade, klart att jag måste ha det i år! Samtidigt som det kändes helt självklart att vi skulle ha ett jultåg i växthuset...

Återbruk och gör det själv-trenden är fortfarande jättestor, gärna med inslag av naturmaterial. Vi säljer mycket av olika tillbehör för hemmapyssel och särskilt lökväxter är så enkla och tacksamma att jobba med. Till det lite mossa och några kottar i ett återbrukat kärl av något slag -simsalabim! 

 

Julhälsningar, Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård

3 november 2017

Berlin - en högintressant trädgårdsstad  

Jan Rundgren, designer och stylist 

Berlin är så mycket - också en högintressant trädgårdsstad. Med tunnelbana och förortståget S-bahn kommer man snabbt, billigt och lätt till en rad fina trädgårdar och parker. Nästa gång du planerar en trädgårdsresa, tänk Berlin. Här är några tips på några extraordinära utflyktsmål, en liten bit från centrum.

 

IGA, Marzahn

Marzahn utanför Berlin är inte känd för sin skönhet. Platsen har varit en nersliten gammal östförort. Fantasilös budgetfunkis. Att ta tunnelbanan från Alexanderplatz tar 40 minuter - till den station som nu är omdöpt till Kienberg - Garten des Welt. Marzahn fick 2017 nämligen bli skådeplats för IGA - Internationelles Garten Ausstellung. det är en gigantisk satsning, bara området är på 60 hektar och så stort att man byggt en linbana över det hela som inkluderar, utsiktsberg, biologiska våtmarker och mängder av trädgårdar från länder jorden runt.

Att, exempelvis, vandra mellan Australien och Japan på tio munter är att öva sin perception men också uppfattning vad skönhet är, och trädgård. Australien visar en av skogsbrand kolnad yta, vilket är en av förutsättningarna för växtlivet där - men man gör det oerhört skickligt, med fina kontraster och med en känsla som verkligen får besökaren att reagera. Ett antal asiatiska länder deltar: Thailand visar en abstrakt glastolkning av sina sockertoppsöar. Sydkorea har byggt upp en kopia av en faktisk trädgård med utsökt autenticitet. Kina bidrar med en enorm anläggning med thépaviljong och Japan bidrar med utsökta detaljer som en grusträdgård. IGA visar också en modern lekplats för barn där en enorm strandad val sprutar vatten och nya koncept för kyrkogårdar och gravstenar. Trädgård är något som omsluter hela livet, från barndomen till evigheten.

IGA blir en plats där man kan titta sig genom vaneseendet. Trädgård, drömmen om det paradisiska, lever över hela jordklotet. Om det så är ett potatisland eller Versaillekopior. Fantasin om gudabenådad vila och skönhet behöver ändå inte vara privat eller något som skiljer människor från varandra utan en mötesplats för olika behov och skönhetsdrömmar. Efter IGA ska trädgårdarna ligga kvar, området med sina många scener och restauranger ska fungera såväl som reakreation och ett slags folkpark - som särskilt som en social uppgradering av Marzahn.

Potsdam; Karl Foerster Garten och plantskola
Potsdam är en egen liten stad väster om Berlin, resan dit tar också 40 minuter men med S-Bahn. Den lilla vackra 1700-talsstaden vimlar av slott och är värd en egen resa men här har man också bevarat en speciell trädgård: Karl Foerster var en stor tysk trädgårdsman, specialist på gräs, Helenium och Dhelpinium. Hans fina jugendhus är bevarat, liksom trädgården med dess olika delar. Särskilt vacker är hans version av engelsk ”Sunken garden”. Här kan man uppleva många av alla växter han tog fram genom egna korsningar. Karl Foerster var tidigt en av dem som såg värdet av gracila gräs, som han kom att kalla rabatternas dansöser.

 

Lättast att ta sig till Bornim där huset ligger är att ta en taxi från Potsdam centralstation. På vägen passerar med Sanssoucci, det lilla sommarslott som Fredrik den store lät bygga - namnet betyder ”Sorglös”. Efter att ha blivit inspirerad av hur Foerster byggt upp sina rabatter med plantor som alla tål en svensk vinter är det bara att promenera till planskolan som bär hans namn och som säljer en stor del av just gräs, solbrudar och riddarsporrar. Finurligt nog som småplantor, som gjorda att ta med hem. På väggen till plantskolan står ett Foerstercitat: ”Sök och du kommer garanterat också att hitta något annat”. Ett sanning som alla trädgårdsnörd kan skriva under på.

Königliche Garten-Akademie, Dahlem
Ännu en tunnelbaneresa bort - och faktiskt belägen på baksidan av Berlins botaniska trädgård - ligger Gabrielle Papes storskaliga skapelse Kungliga Trädgårdsakademien. Här erbjuder hon visningsträdgårdar, kurser och försäljning - samt en mycket trevlig restaurang. Växtutbudet är fantastiskt. Här ligger också en filial av den utmärkta butiken Manufactum: en försäljningslokal med fina trädgårdsverktyg. Bland häckarna ligger också en liten utsökt japansk trädgård - en pärla. Allt är mycket välorganiserat, här finns stora och små växter - och ett utbud som man inte alltid hittar på en svensk plantskola.

Tunnelbanan tar dig till Dahlem Dorf och man promenerar till KGA på en kvart genom vackra villakvarter och byggnader där Berlins universitet huserar. Har man ork kvar efter en lunch på restaurangen - ägaren är från Island - kan man gå till Botaniska trädgården som också är mycket imponerande, men vars plantskola är minimal.

 

KGA är vackra inspirationsrabatter, och mycket ambitiös. Gabriella Pape är väldigt påverkad av den engelska trädgårdar och blandar uttrycken till en mycket smakfull mix. Det hela är en väldigt trevlig utflykt. Dahlem - som förut var del av Västberlin - härbärgerar också flera intressanta museer.
Gute reise!

Jan Rundgren, designer och stylist 2017-11-03

4 oktober 2018

Årets Perenn 2018 presenterades på Elmia Garden 

Perennagruppen på Elmia Garden

Höstsilverax, Actaea simplex, de mörkbladiga sorterna, är Årets Perenn 2018. Perennagruppens val, som presenterades på Elmia Garden i Jönköping, handlar om en finsmakarväxt som kombinerar sin ståtliga starka karaktär med både livfullhet och grace.

– Den har ett så fantastiskt växtsätt och den är fin hela säsongen med sitt magnifika bladverk, och sedan kommer de skira blommorna som grädden på moset framåt hösten. Den är så vacker att man kan odla den bara för bladverkets skull, säger Berit Haggren, redaktör för växtforum.se, som presenterade Perennagruppens val och täckte av den mörka skönheten på scen på Elmia Garden.

”Ett elegant, mörkt bladverk som ger liv åt hela planeringar toppat med skira, doftande blomspiror som lyser upp trädgården om hösten. Höstsilverax är en pärla bland växter, många trädgårdkreatörers älskling och Årets Perenn 2018”, lyder Perennagruppens motivering.

 

Pärlformade knoppar

Perennagruppen har utsett Årets Perenn sedan 1997, en 20-årig tradition som nu alltså kröns av den ståtliga perennen Höstsilverax, som kan bli uppåt 170 cm hög när de tunna men stadiga stjälkarna skjuter upp från bladverket under september. De långa blomaxen i topparna med sina pärlformade knoppar slår ut som små skira rosa eller vita blommor med doft av smultron tills frosten kommer, och står sedan kvar som vackra vintersilhuetter i trädgården.

Höstsilverax har sitt ursprung i nordöstra Asien och Japan. Den trivs både i sol och skugga, men behöver god tillgång till vatten och näring.

– Den har alla de egenskaper som krävs av Årets Perenn, utsökt i färg och form, frisk, härdig och lättodlad. Den fungerar utmärkt som solitär, men är också en lagspelare som lyfter många andra i rabatten, säger Berit Haggren.

 

Perennagruppen 2017-10-04

7 september 2017

Stadsgrönska på höjden – igen

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Det har nästan gått 20 år sedan den mest berömda växtväggen i Paris konstruerades. När fasaden på Paris etnografiska museum nu görs om är intresset för vertikala trädgårdar och grön stadsutveckling större än någonsin.

 

Paris västra strand mitt i semestertider. Det är ovanligt lugnt i Frankrikes huvudstad men bakom de tillfälliga avspärrningarna framför Musée du quai Branly, det etnografiska museet, råder det full aktivitet. Medan förbipasserande besökare nyfiket undrar var som pågår håller ett par män på att skruva ner metallplåtarna som utgjort basen för den gröna väggen skapad av den franska landskapsarkitekten Patrick Blanc för nästan 20 år sedan.

– Det är en av de viktigaste gröna väggarna i världen. Men museiledningen har angett konstruktionsskäl som anledning till att väggen nu måste göras om, säger Amaury Gallon från Jardins de Babylone som fått uppdraget att göra om väggen, när vi ses över en kaffe och en varm croissant på närmaste franska café.

 

Växtväggen på Paris etnografiska museum skapades år 2004. Med den tropiska regnskogen nyanser av grönska och växtlighet byggdes väggen upp med växter från 5 olika kontinenter. Förutom att förse den förtätade storstaden med så många luftrenande plantor som möjligt var det ett sätt att spegla museiverksamheten som pågår året runt bakom den prunkande gröna fasaden. Amaury Gallons uppdrag är att återskapa väggen i samma anda. Men den kommer inte bli exakt likadan som innan.

– Det är framför allt tekniken som har utvecklats. Vi har bland annat lagt till ett extra isolerande skikt så att växterna klarar såväl kyla som värme bättre. Som bonus kommer inomhusklimatet också att förbättras, berättar han och pekar samtidigt på en snyltgäst, ett frösått ogräs som fått fäste lite här och var på hela växtväggen.

 

Men det är inte den första gröna väggen han skapar. Jardins de Babylone har arbetat med grön stadsutveckling och landskapsarkitektur sedan 2004. Förutom quai Brandly ska Amaury Gallon och teamet göra om fasaden på en tunnelbanestation i centrala Paris. De har också ett spännande takprojekt på gång i huvudstaden där tanken är att man ska bevara den biologiska mångfalden och använda sig av hotade växtarter som finns i Paristrakten.

– Sedan jag startade min verksamhet har jag haft en känsla av att branschen växt lite grand varje år. Men de två senaste åren pekar kurvan verkligen rätt upp. Intresset har ökat markant, inte bara för vertikala väggar. Hela vår verksamhet växter så det knakar och just nu håller jag faktiskt på att starta flera kontor utomlands, i Asien bland annat.

 

Men först ska alltså fasaden på Musée du quai Branly få ny kostym. Arbetet kommer att genomföras i bitar. Föst stänger man av vattnet på en del så att växterna torkar. Sedan plockas växter och material bort. Först därefter kan man börja montera upp väggen som ska härbärgera växterna igen.

 

– Vi räknar med att hinna med halva väggen i år. Den andra halva av den 1100 kvadratmeter stora fasaden kommer att göras om nästa år, berättar Amaury Gallon.

Helena Kaasik, journalist och fotograf 2017-09-07

30 augusti 2017

Trendspaning i handelsträdgården

Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård

Det är sensommar i handelsträdgården och det är en härlig tid. Nu är här riktigt fint! Det är också en brytningstid. Dagarna blir kortare, sortimentet följer sin årstid och efterfrågan på växter för inomhusbruk kommer tillbaka. I växthusen är det svenskt eller hemmaodlat så gott det går och vi njuter av att kunna skörda aster och lejongap från frilandet. Julstjärnorna är planterade och det är bara dagar tills den första sändningen med blomsterlök anländer, hyacinter och tidiga tulpaner. Vi har stuckit pelargoner till nästa år och en ny omgång elefantöra växter och frodas.


Det finns tid att njuta av livet med handelsträdgården och tid att ägna nya roliga projekt. Nu finns också tid för reflektion och för en trendspaning från en enkel trädgårdsmästares perspektiv.

Jag upplever att trenden med det naturliga och hållbara har flyttat in i våra hem, med ett ökat intresse för naturliga material och växter som passar in i tanken om det hållbara samhället, samtidigt som de ska vara relativt lättskötta. Olika pileor och peperomia, bladbegonia, kaktusar, monstera och de alltid så närvarande och älskade pelargonerna är exempel på sådana krukväxter. 

 

Precis som med våra livsmedel så blir det viktigare att veta var växterna kommer ifrån och under vilka förhållanden de produceras. De får gärna vara svenskodlade, ännu hellre lokalodlade eller kanske till och med odlade i det egna hemmet. Allt fler börjar upptäcka hur enkelt och roligt det är att ta sticklingar. Det finns så många fler roliga växter än bara pelargoner att prova på och känslan över att lyckas är ju så belönande! 

Krukorna får gärna vara av material som upplevs som naturliga och i jordnära färger. Hos oss säljs det jättemycket terrakottakrukor! Leran är ett naturligt material som har använts i tusentals år och många har fått upp ögonen för hur bra många växter trivs i dessa. Man tilltalas också av den lite slitna, nötta och råa mjukheten som materialet ges med tiden. Patinan och skönheten helt enkelt, samtidigt som de många gånger förstärker växtens karaktär.

Det naturliga och hållbara tar inte bara plats på fönsterbrädan utan även i våra snittvaser. I trädgården och naturen finns det ju så mycket som gör sig fint som snitt, och det får gärna vara lite okonventionellt. Sommarblommor som chokladblomma, rosenskära eller kanske tagetes, en bukett med kryddor plockade i trädgården eller några fina kvistar från skogen.


I köksträdgården finns det mycket som både är gott, nyttigt och vackert och som passar utmärkt även till snitt. Det kan vara till exempel dillkronor, blommor från rabarber, broccoli, matlök med mera. Den egna kreativiteten tillåts flöda!

 

Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård, 2017-08-30

 

10 augusti 2018

Flower Trials Nederländerna 14-15 juni 

Malin Hidesäter, projektledare och stylist

Äntligen kom då även jag iväg på Flower Trials i Nederländerna mitt i juni och i högsommarvärmen. Tillsammans med en grupp odlare och med Mäster Grön som arrangör kunde jag lugnt luta mig tillbaka och ”bara” åka med på denna arrangerade resa de gör varje år. Detta är jag väldigt glad för då det visade sig att vara en intensiv upplevelse med många intryck, speciellt för mig som var med för första gången. 

 

På Flower Trials visas nästan allt som finns i växtväg under sommarsäsongen. I år var det 59 deltagande förädlings- och småplantproducenter och uppdelat i tre regioner. Aalsmeer och Westland i Nederländerna och Rheinland Wesfalen i Tyskland. Vår grupp besökte endast Nederländerna och hade två heldagar på oss, från tidig morgon till sen eftermiddag. Under de sista besöken vi gjorde var jag rätt mör i både ben och i huvud och fullproppad med intryck.

Så vad är då mitt intryck av Flower Trials?
Jag brukar gilla det mesta om det är paketerat i rätt sammanhang. Sammanfattningsvis tycker jag att det var tydligt att den ätbara trenden fortfarande är på tillväxt. Amplar fanns det i mängder, mixade planteringar, koncept och sist men inte minst mycket färg. Där kan jag känna att vi svenskar är lite fega i vårt val av färg till rabatter, balkonglådor och krukor. Än så länge. Jag längtar efter en rabatt som denna och vill se mer amplar som dessa på våra balkonger runtom i landet.

Den ätbara trädgårdstrenden håller i sig och det skrivs mycket om att odla det man äter. På balkongen, terassen, på taket eller på fönsterbrädan. Allt från kryddor, grönsaker, blommor, bär och frukt. 

 

Utställarna var väldigt duktiga på att bygga upp inspirerande miljöer som man lätt kan anpassa till sin egen verksamhet. Jag som även jobbar som stylist fick mycket ideer på hur man kan presentera en växt på ett snyggt sätt och även ideer till monterbyggen.

Jag såg mycket svartöga i nya färger och blev väldigt förtjust i en rosa i ampel. En sådan tacksam sommarblomma hänger jag gärna upp i en ampel på min veranda hemma.

Man dras ofta till de växter man tycker om, och en sådan växt är cyklamen för mig. Tyckte att de hade presenterat detta så snyggt. Cyklamen har så många olika användningsområden. Som krukväxt inne eller utomhus där den tål upp till 3-4 minusgrader. Som snitt är den jättefin och bladen är dekorativa för florister att använda i binderier. Sist men inte minst fungerar den bra som knöl i en hyacintvas.

Koncept
Att lyfta en produkt och göra ett koncept av det är ett enkelt sätt att sälja en produkt och det kan se ut på hur många sätt som helst.

Och när vi redan är lite inne på amplar så kan jag lätt säga att amplar är grejen. Vilka praktexemplar!
Men hur ska vi få in fler amplar på ett snyggt sätt i våra uterum och på balkonger? Kan färgglada plastkrukor vara en ide? Jag blir glad av att se alla dessa färger men det ska också fungera i praktiken. För hur lätt är det att hänga upp en ampel på en liten balkong till exempel? Mer innovativa balkonglösningar till våra nybyggen sökes och att våra trädgårdsbutiker/gardencenters blir bättre på att inspirera i sina butiker. För det är ju klart att en balkong ska vara grön och blommig…och färgstark.

Nästa år kommer jag sikta på att vara där igen och med lite mer erfarenhet av själva upplägget vet jag vad jag har att vänta och även vad jag ska lägga mer tid på. Övning ger färdighet som de säger.

 

Mina dagar i Nederländerna avslutades med att jag besökte ”Open Garden Days” i Amsterdam. Privatpersoner och kommunala trädgårdar öppnar upp och visar sina gröna och hemliga små trädgårdsoaser mellan kanalerna i centrala Amsterdam. Du köper helt enkelt en biljett till detta fantastiska evenemang och under tre dagar kan du besöka cirka 30 olika platser. Detta kommer jag skriva mer om i mitt nästa blogginlägg för Elmia Garden Trends.

 

Malin Hidesäter, projektledare och stylist 2017-08-07

20 juni 2017

Malvern spring show 

Jan Rundgren, designer och stylist

Malvern Hill – det är möjligt att du känner igen namnet. Ett välkänt källvatten kommer här ifrån. För oss som är besatta av trädgård fungerar namnet som ett riktigt vårtecken. Vid foten av den vackra bergskedjan ligger sedan många år en marknadsplats där man säljer, visar och bedömer boskap, lantbruksprodukter – men också sedan ett antal år också växter och trädgårdsprodukter.

 

Jag har förmånen att besöka trädgårdsmässor över hela världen, både privat och i jobbet. Malvern Spring show ligger nära populära Cotswolds, som ligger i ett av Englands mest natursköna delar. Det brittiska trädgårdssällskapet RHS – Royal Horticultural Society – arrangerar mässan under fem dagar i början av maj vart år. RHS anordnar många event och mässor över hela Storbritannien. Mest känd är Chelsea Flower show som går av stapeln i slutet maj i London.

Malvern spring show skiljer sig avsevärt från sin mer flotta londonsläkting. Letar men efter det senaste så kanske det är Chelsea som man ska åka till. Men vill man se vad som ligger i tiden rent kommersiellt så är Malvern en riktigt bra kombination av mässa och marknad. Den lockar enormt många trädgårdsentusiaster av alla sorter och slag – från glada amatörer till experter. Malvern är en riktig folkfest med allt från extrapriser till samlarsorter av allt från pelagoner till japanska lönnar.

 

Många stånd och alla idéträdgårdar ligger utomhus men en del är under tak och ett enorm tält för mer exklusiva plantskolor. Är man intresserad av växter och trädgård så är detta ett eldorado. Man hittar alltid någon växt som man aldrig tidigare har sett. Och allt utom potatis och citrusträd kan man föra med sig hem – vad brexit kommer att innebära för växtexporten är ännu oklart.

På mässan finns ett stort antal visningsträdgårdar och utställare av växter, diverse produkter och pynt till våra trädgårdar. Den stora skillnaden är att här är alltså det mesta till salu. Inte som på Chelsea, där allt säljs under mässans sista hysteriska timme. På Malvern kan man i lugn och ro botanisera ibland växtnyheter bland plantskolor som med stolthet visar upp det bästa man har. Med åren har jag blivit expert på att packa växter inslagna i tidningspapper i resväskan.

Vad var det då för trender och nyheter som man såg på årets mässa?

Ormbunkar fanns i stor variation. Från små sorter med ovanliga former, till stora trädormbunkar som köps som en bit stam som man tar med sig hem. Förhoppningsvis kommer sedan skott med magnifika blad – fast just trädormbunkar är inte härdiga här hemma, så man får ordna vinterförvaring. Ormbunkar kommer stort både på fönsterbrädan och i våra trädgårdar. Den bildar en vacker struktur åt rabatten som står vackert med sina exotiska blad hela säsongen. För att inte tala om de fantastiska ormbunksknopparna som liksom rullar sig upp på våren.

 

Matutbudet har ökat på många engelska trädgårdsmässor. Inte bara det man stoppar i sig under själva mässan. Man säljer också lokalt producerade livsmedel som korv, gin, honung och ostar. Detta känns som en naturlig kombination, trädgård och mat. Jag tror att vi inom snar framtid kommer att se mer av den här kombinationen trädgård och mat i kommersiella sammanhang med tanke på att vi äter allt mer ekologiska, lokala grönsaker och mindre kött.

Som vanligt drar visningsträdgårdarna mycket publik. I år så hade många byggt sina trädgårdar på vatten och spa-teman. Man hade, exempelvis, lyckats med att få stora badbaljor att smälta in med de vackra rabatter som omgav dem. Temat var trädgård för eftertanke och kontemplation, Vilket känns helt rätt i tiden.

 

En annan trend som var väldigt tydlig var trä som material. Antingen stora stockar eller staplad ved. Man såg också mycket vackra byggnationer i grånad ek både i klassisk och modern stil.

 

Ännu en idéträdgård var inspirerad av asien, av ett strängt formspråk med en mängd lönnar och buskar kring en damm. En tydlig stram form uppmjukad av en ymnig växtlighet.

För den som är intresserad att åka till England på trädgårdsmässor finns det organiserade resor. Men man kan också gå med i RHS som enskild medlem. Då kan man få förtur och lägga undan biljetter till samtliga mässor i RHS regi. Man får också en omfattande trädgårdstidning, The Garden, en gång per månad. Du får också tillgång till olika vip-ytor på mässorna du besöker. Vilket kan vara skönt när man vill vila sina trötta mässben.

 

I februari när vintern är som allra värst och mörkast här hemma brukar jag åka till London på snödroppsutställning i RHS egna vackra lokaler i art decostil mitt inne i London. För mig är detta starten på våren och jag kommer alltid hem med en ny snödroppssort som jag inte visste att jag behövde.

 

Nästa mässa som jag tänker att besöka är enorma IGA som just detta år invaderat stadsdelen Marzahn i Berlin. Den började redan i april och pågår under hela sommaren, avslutas i oktober. Kul med en mässa som följer hela trädgårdssäsongen. Jag kommer att skriva mer om detta besök i mitt nästa blogginlägg för Elmia Garden Trends.

 

Jan Rundgren, designer och stylist 2017-06-20

19 juni 2017

Points of Engagement

Marcel Jansen, retail and marketing specialist, the Netherlands

Nothing new! Our retail environment is changing fast. This requires new skills and new ways of thinking from retailers. They need to be more flexible, creative and innovative. We all need to think and act like Amazon!

 

But where do you get your inspiration? Take a look in other sectors and existing retail concepts across Europe. We don't need to make it all up our selves. Inspiration is all around us. You can find inspiration in everything, fashion designer Paul Smith claims. We just have to look properly and use ideas in our own 'green & garden' business. 

Our customers are facing an increasing choice of products and (online)channels. The shoppers are really in charge of their personal buying process. They can buy 24/7 everywere they like, through any channel they want. Why should people go to your store if they can buy flowers, plants, etc. directly from their lazy chair? For offline retail it's getting increasingly difficult to make a difference with just products, prices, services etc. We need to change and distinguish!

Flower shops and garden centres will become less 'transaction' driven. We need to focus much more on the expertise of staff and the total buying experience. We need to make a switch from 'points of purchase' into 'points of engagement'. We need to start involving customers more proactively and more directly into our business. It's all about making connections: between you and the customer and between customers. And we're lucky: People actually love flowers, plants, nature, gardens, etc. and.....florists and garden centres are the logical 'partners' to make their lives 'green'.

To engage actively with our customers, our staff will increasingly need to act like teachers, guides or designers in a stronger way then today. They need to help customers make a 'personal' choice.  In the future this requires a different kind of staff, with interest in design, fashion, interior, etc. In an Apple store for example customers can take part in workshops to gain more knowledge of Apple products and in Nike stores, customers get together to 'work out' with peers 'guided' by Nike staff. 

In-store presentation should be improved and become more relevant for customers. To put it bluntly many garden centres today look very little inspirational with just a lot of stuff. The garden centres of the future need to act more like a magazine and a storyteller! It's all about creating the right, relevant context around products to improve the connection with customers. For example the Elmia Garden Trends are a perfect tool to start telling stories tomorrow! And if you ever visited an 'Eataly' store you will understand the importance of creating 'retail experiences'.

As part of the 'experience' your customers should feel at home and very comfortable while visiting your store or shop. Every garden centre should have a cafe or area's to relax! How relaxing is your plants department? As 'green' retailers we need to learn about 'hospitality' from restaurants and bars! You won't find hospitality in an online store..... So let's get some inspiration while wining and dining! Cheers!

Marcel Jansen 2017-06-19

14 juni 2017

Jardins jardin, trädgårdsmässan i Paris

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Jardins jardin är utomhusmässan som äger rum i centrala Paris varje år. Årets upplaga bjöd på inspirerande visningsträdgårdar, seminarier och spännande workshops för entusiastiska amatörer och trädgårdsproffs.

Frankrikes motsvarighet till brittiska Chelsea flower show heter Jardins jardin och äger rum varje år i början av juni. I i ena hörnet av den stora parken Jardin de Tuileries i centrala Paris, med de gamla kastanjeträden som skydd för den varma junisolen sparkade årets upplaga igång strax innan Pingst. Årets tema var la ”Vive la nature en ville”, en hyllning till storstadens natur kort och gott.

Parismässan är mindre än haute couture-mässan i London. Nivån på visningsträdgårdarna är hög men ligger forfarande en bit ifrån Chelsea's. Idéerna på Jardins jardin är avancerade men man blir väldigt inspirerad och jag tyckte mig se ett antal trender som man kan ta med sig till den svenska trädgårdskulturen.

Naturligtvis jurybedöms visningsträdgårdarna i Paris också. Pressens pokal gick till ”Factory garden” skapad av Sylvère Fournier med team. Idén med trägården var att ge bilden av en övergiven fabrik med växter som tagit över platsen. Sylvère Fournier har sin bas i Avignon och den lilla fabriken, som byggts upp av skrot var omgärdad av växer från trakten, bland annat nejlika och murgröna. 

 

Priset för den bästa idéträdgården gick till Gally’s idéträdgård. Gally är en farm som ligger i Bailly utanför Paris där man kan köpa plantor till trädgården och livsmedelsprodukter av olika slag. Jag kommer att skriva mer om den i Dagboken på swedengreenhouse.se.

Min favorit av de idéträdgårdar som fanns på Jardins jardin var en 50 kvadratmeter stor trädgård uppbyggd av armeringsjärn och trä med mycket rinnande vatten. Den var skapad landskapsarkitekten Fabien Cuny för Danet som fått inspiration till trädgården från Australien där han nyligen rest runt.

 

Tack vare växtvalet blev trädgården en blandning mellan skandinavisk och exotisk trädgård där rutor, jätterams, flox, astilbe, funkia, daggkåpa, höstsilverax, iris och olika gräs blandats med exotiska växter som ormbunksträd och alocasia. Jag tror att vi kommer att få se mer av de exotiska växterna i våra trädgårdar framöver, framför allt ormbunksträdet. 

Landskapsarkitekten Alexandre Risser hade byggt sin trädgård på höjden med hjälp av en byggnadsställning vilket gjorde att ”Ciel mon jardin”, som trädgården kallades, hade en terrass dit besökare sökte sig för att lapa sol och vila en stund då värmen tagit ut sin rätt framåt eftermiddagen. 

Men det var inte bara landskapsarkitekter som var representerade på mässan. Franprix, Frankrikes motsvarighet till Ica, passade på att göra reklam för sitt nya koncept. Man satsar allt mer på färdiga rätter som man inte bara kan handla, det är numera också möjligt att äta dem i butikerna. Det känns inte särskilt lockande tycker jag. Men för en stressas storstadsbo kanske det kan vara ett alternativ till restaurangluncher.

Det finns ett par stora plantskolekedjor i Frankrike. Den ena heter heter Truffaut och den andra Jardiland. Den sistnämnde fanns med på Jardins jardin i år. De hade skapat en monter med många olika aktiviteter. Man kunde bland annat plantera sin egen kryddlåda i trä som man också fick dekorera med växtryck. I en annan del målade besökare krukor och mellan aktiviteterna bjöds det på smoothies mixade av frukt och grönsaker. 

Det fanns också en mängd olika ateljéer där de som anmält sig kunde delta i workshops. Bland annat kunde man lära sig att laga olika grönsaksrätter. Men det som jag tyckte var mest spännande var blomsterverkstaden där de som ville kunde binda buketter enbart av växter från natur och trädgård.

 

Jardins jardin är nu över för den här gången och jag tycker generellt att det var en fin mässa väl värd att besöka. Det fanns en mängd skandinaviska influenser där det mer vildvuxna fick ta plats både när det gäller formspråk och växtval. Just nu känns det som om jag vill återkomma nästa år för att följa om trädgårdsintresset fortsätter att växa i Frankrike, på samma sätt som det gör i Sverige. Jag uppskattar också att den är så väl genomförd och håller en hög nivå både när det gäller val av utställare, försäljningsställen och ateljéverksamheter.

Helena Kaasik, journalist och fotograf 2017-06-14

27 april 2017

Paris i den blå tiden

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Möt Paris i den blå tiden, då Jacarandaträden tävlar med blåregnet om vem som har vackrast blå blomning. Men det finns mycket annat att njuta av i blomsterväg just nu här i ljusets stad.

Vår i Paris men värmen vill inte riktigt infinna sig. Trots det är körsbärsträden och magnolian för länge sedan överblommade. Nu är det istället blåregnet och jacarandaträden som tagit över. Det är magiskt att möta de sirliga jacarandaträden i ett gathörn eller i en av de många fickparkerna som finns runt om i den här staden. Utanför Centre de Georges-Pompidou  finns en samling träd och utanför kyrkan Saint Ambroise hittade jag några fina exemplar som förgyllde tillvaron för de som njöt av vårsolen i den lilla parkplätten.

Jag blir lika överraskad av intensiteten i de blå blommornas färg varje gång jag ser den. Eftersom blåregnet, åtminstone i år, blommar samtidigt kallar jag den här korta men härliga perioden för den blå tiden. Den som kommer hit nu får en oförglömlig blomsterupplevelse som gör att körsbärsblomningen faller åtminstone ett par pinnhål ner på listan. 

Gör som fransmännen, upplev det gröna Paris till fots

Men det är inte det enda i blomväg som Paris bjuder på just nu. Det räcker med att strosa på någon av de platankantade boulevarderna för att bli förförd av våren i Paris. Boulevard Richard Lenoir är en av dessa levande platser som är rikligt beströdd med grönska. 

 

Den löper över Canal Saint-Martin som rinner i det 10:e och 11:e arrondisement. Här och där har man öppnat upp för att släppa in ljus till båtarna som passerar under. Runt de gallerförsedda ljusinsläppen finns ljuvliga planteringar där prästkragar och ringblommor just nu blommar i kapp. 

 

De har varvats med öppna ytor där man kan spela spel, åka skateboard eller jogga. Varje söndag förmiddag är det också marknad på vissa delar. Då fylls gatan av köpsugna parisare som saxar mellan stånden och fyller sina traditionella korgar med grönsaker, frukt och fisk.

Konst möter trädgård

Konsten är alltid närvarande i Paris och ett besök i ett av de många museerna är nästan ett måste när man är här. Men varför kombinera det med sitt intresse för trädgård och växter? 

 

Ett museum som fyller båda behoven är Rodinmuséet. Det ligger insprängt bland de vackra vita byggnaderna i 7:e arrondisement på västra stranden. Det är ett ganska litet museum. Parken är desto större och rymmer bland annat ett rosarium, ett litet woodland och en mängd olika fint formade rabatter. I en av dem fanns trädpionerna och jag lyckades troligen pricka in de sista flämtande minuterna av dess blomning. En vindpust och alla kronbladen hade fallit till marken. 

 

Här har man naturligtvis vävt in kända skulpturer bland grönskan, Tänkaren och Les Bourgeoise de Calais, bland annat. Jag tycker om när man placerar skulpturer i trädgårdar. Även om du inte har möjlighet ha ställa en Rodin-skulptur i din täppa så finns här inspiration till hur konsten kan placeras och hur olika material beter sig utomhus 

 

Inne museet bjuds man på ännu mer Rodin-skulpturer som varvas med måleri av mästare som Matisse och Van Gogh. Ett helt rum har reserverats till Rodins elev Camille Claudel. De båda var också ett par privat under en period och deras historia har filmatiserats med Gérard Depardieu som den egocentriske Rodin i huvudrollen.

Promenade Plantée

En annan härlig grön promenad är den i parken som skapats på spåren vid Bastille. Parken börjar som en lång smal gång höjd över Paris gator. Man får ta en trappa upp för att komma till entrén. Den långa gången flankeras av långa rabatter fyllda med en mängd olika buskar, träd och blommor.

 

Promenade Plantée byggdes i början på 1990-talet. Spåren som ligger till grund för grönområdet, var länge övergivna vilket resulterade till en tom och öde plats. Nu lever det här området i allra högsta grad. Just den här dagen var bänkarna fulla av lunchande människor från arbetsplatserna i närhet. Men en och annan joggare stötte jag också på.

 

De första kilometrarna börjar upphöjt på spåren och fortsätter gradvis nedåt för att till slut hamna i marknivå. Parken sträcker sig ända till Perepherique, den hektiska leden som omgärdar Paris. Så här års kan man bland annat njuta av snöbollsbuske, klematis och hägg men under sommaren är det mängder med rosor, både klättrande och olika sorters buskrosor, som blommar här. 

 

Det här var några av de platser som jag regelbundet besöker i den här staden när jag längtar efter vegetation. De är lättillgängliga och förutom Rodinmuséet faktiskt kostnadsfria. Om du passerar någon av de här platserna eller någon annan av Paris lungor kommer du att märka att du aldrig är ensam, parisarna älskar sin gröna (eller blå, för den delen) stad. 

Helena Kaasik, journalist och fotograf 2017-04-27

20 april 2017

Det ätbara håller i sig

Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård

Det har länge pratats om Den ätbara trädgården som en stark trend. Den håller absolut i sig och jag ser en förskjutning och vidgning av denna trend, mot mer udda växter, nya spännande odlingskulturer och av växtslag som är på väg tillbaka. Även för ett ökat intresse av det som kräver lite mer utmaning. 

 

Det finns stor potential hos våra hemmaodlare. Både de nyfikna och ofta väldigt kunniga konsumenterna och dem med små förkunskaper som vill testa men uppskattar lite hjälp på traven. Självklart är kopplingen stark till aktuella mattrender och viljan att äta ren mat.

 

En starkt bidragande faktor till trenden med nyfikenhet är de senaste årens starkt ökade intresse för odling av chili. Detta har fört in nya grupper odlings- och trädgårdsintresserade som många gånger bygger upp en stor kunskap genom sitt nya intresse. Hos dessa finns det en stor nyfikenhet för det lite ”vilda”, de vågar prova och avskräcks inte över besvärligheter. I många fall är det säkert till och med sporrande!

Ett för vårt land nytt växtslag som många är nyfikna på är sötpotatis Ipomoea batatas som bör tilltala hemmaodlare med experimentlusta. I år odlar vi sorten 'Evangeline' som är den sötaste sorten och bör fungera på friland i sydsverige och växthus i mellansverige. Eftersom sötpotatisen är värmekrävande och har lång växtperiod är det växthus eller varma frilandslägen i sydligaste Sverige som gäller. De är krävande och risken får anses som hög, så för den nyfikna är sötpotatisen helt klart värd att försöka sig på.

Även om fröförsäljningen går starkt så är många konsumenter intresserade av att köpa redan uppdragna plantor, i stort sett vad som helst som ger någonting ätbart går att sälja som plantor. Här når vi främst den andra gruppen, de nyfikna med små förkunskaper. Dessa är glada för allt som underlättar odlingen, och det ska vi givetvis ställa upp med! Vi säljer till exempel vitlök, gul och röd lök, fördriven potatis och jordärtskocka i kruka. Men även den enklaste grönsak har sin marknad som fördriven planta. Idag har kunderna råd att köpa sin tid, det innebär att vi bör kunna erbjuda att köpa en kruka med spenat som snart är klar att börja skörda. I slutändan är det glädjen av vår egen skörd vi alla eftersträvar och längtar efter oavsett våra kunskaper.

 

Det är glädjande att nya grupper hittar till odlandet. Även om odlingen i många fall är begränsad till några krukor på en balkong så ger den så oerhört mycket tillbaka.

 

Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård 2017-04-20

16 mars 2017

Planteringsring i betong är Årets Trädgårdsprodukt

Elmia Garden

Utmärkelsen Årets Trädgårdsprodukt 2017, Elmia Garden Award, gick till Design Björn Lidbrandt för hans planteringsring i betong. Produkten erbjuder en effektiv lösning för att skydda träd och buskar där robotgräsklippare sköter gräsklippandet. Samtidigt blir den en stilren detalj i trädgården.

Planteringsringen är enkel att placera och den helgjutna konstruktionen gör att den ligger bra oavsett underlag. Den uppskjutna kanten utgör ett skydd som gör att självgående gräsklippare vänder istället för att köra på nyplanterade träd och buskar.

Planteringsringen har funnits på marknaden sedan 2015 men har endast marknadsförts på hemsidan och via sociala medier då det jönköpingsbaserade bolaget Design Björn Lidbrandt drivs vid sidan av Björns ordinarie jobb.

Produkten har stor utvecklingspotential då användandet av självgående gräsklippare ökar. En delad ring som kan placeras runt tidigare planterade träd finns redan och Björn har betongringar i flera storlekar på gång för olika typer av planteringar.

 

Läs hela artikeln om Design Björn Lidbrandt

Elmia Garden 2017-03-16