menu

Trendspaning

Här hittar du alla inlägg från våra skribenter och från mässan Elmia Garden. Skribenterna arbetar i olika delar av trädgårdsbranschen och bloggen uppdateras löpande för att hålla dig uppdaterad.


7 december 2018

Blanda gammalt och nytt

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Här är ett fint exempel på hur vackert det kan bli när man blandar färskt och torkat i samma arr.

 

Kommer ni ihåg inlägget jag skrev om de nya evighetsblommorna? Häromdagen hittade jag den här bilden och tyckte att det var ett sådant fint exempel på hur man kan blanda de torkade blommorna med färskt snitt, i det här fallet tulpaner. Resultatet blir en bukett i naturnära och ljusa färger, precis vad åtminstone jag längtar efter redan nu, innan julen ens har börjat.

Bilden har jag lånat från Blomsterfrämjandet som nyligen hade ett tulpanevent på butiken Norrgavel i Malmö. Hoppas att ni blir lika inspirerade som jag.

 

Foto: Emilia Ahlgren

6 december 2018

Den rätta julstämningen

Lisebergs trädgårdsavdelning

I slutet av november varje år slår portarna upp till Jul på Liseberg. Nöjesparken, i full julskrud, bjuder in till ljus i vintermörkret och rejält med julstämning. Lisebergs trädgårdsavdelning berättar om arbetet bakom den magiska julupplevelsen i parken.

I huvudentrén har Taxusen, figurklippt till kanin, fått sällskap av konstsnö och snögubbar.

 

År 2000 startade Lisebergs julsäsong och redan då pyntades parken med miljontals juleljus i träd och byggnader tillsammans med mängder av julgranar. Men mycket har hänt på de 18 år som gått. Julparken har utvecklats, byggts ut och flera nya områden har tillkommit som såklart också ska julpyntas med granar och växter.

 

Sedan Halloweensäsongen startade 2015 har Lisebergs trädgårdsavdelning endast 8 dagar på sig att förvandla parken – från höststorm, höbalar och pumpor till julgranar, girlanger och konstsnö. Totalt ska 1400 kungsgranar (Abies nordmanniana) placeras ut runtom i parken, julgransfötter ska skruvas ihop och granris ska knäckas till och läggas ut. De många ljusen fästs runt träden med töjbara ljusslingor för att träden ska få utrymme att växa och efter några år flyttas ljusen till andra träd ut så att de förra får vila. Rabatterna planteras om med vinter- och julinspirerade växter och grangirlanger fästs kring fasader och hustak.

 

Varning för puss under misteln på ett av träden i Kaninresan. 

 

Vilka växter som håller sig bra under vintern har flera års testande visat. Prydnadskål, vit ljung och julros fungerar utomhus, även om de kan bli något tilltagna av hård väderlek. Den mörkrosa ljungen och vinterbäret Skimmia japonica håller sig fina hela säsongen. I år har vi en ny typ av Skimmia med orange bär som livar upp i de annars ganska sobra planteringarna. Annars används gärna frukt för färg; apelsiner och äpplen gör sig fint i installationerna (även fåglarna uppskattar frukten, så lite svinn får man räkna med).

Skimmia Winnies´s Dwarf i en av planteringarna.

 

Hur får man den rätta julkänslan i ett ofta regnigt Göteborg då? Jo, med konstgjord snö såklart. Vit fluffig pappersmassa, vatten och en "snömaskin" är allt som krävs för en komplett vit julstämning. Kompletteras bäst med miljontals juleljus, doft av glögg samt härlig julmusik.

3 ton konstgjord snö pryder nöjesparken.

4 december 2018

Luktärter i december

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Vad passar väl bättre än att släppa en bok om ljuvaste luktärter mitt i den gråaste tiden på året. Elmia Garden Trends Helena Kaasik bytte några ord med luktärtsdrottningen Cecilia Wingård som precis släppt boken Luktärt på det egna förlaget Blomstersafari.

 

Luktärter i december. Det är vad Sveriges luktärtsdrottning Cecilia Wingård bjuder oss på när hon väljer att släppa sin bok precis när vi törstar som mest efter blomdoft och humlesurr.

 

Cecilia Wingård har blivit känd för sina luktärtsfröer som hon säljer via sin hemsida. Varje år arrangerar hon också en luktärtsfestival som blivit väldigt populär och vida omtalad. Nu har hon alltså givit ut en bok om den väldoftande skönheten.

Just hemkommen i skånska Rugerup, efter en tur till Stockholm, får jag tag i henne på telefonen.

 

Hur kommer det sig att du ger ut en bok om Luktärter?

 

Under mina luktärtsfestivaler som jag håller på somrarna, är det många som har sagt att jag borde ge ut en bok med alla de historier om den här fantastiska blomman som jag har samlat på mig genom åren. Det var också länge sedan det skrevs en bok om luktärter. Den senaste gavs ut år 1917.

Vad innehåller boken?

 

En massa värdefull odlingskunskap med fokus på svenska och nordiska förhållanden. Jag beskriver också historiska, nya brittiska och en massa andra odlingsvärda sorter. Det finns en mängd inspirerande bilder tagna av Helene Toresdotter, Pernilla Bergdahl och Bjarne Stæhr. Hanna Wendelbo har skapat alla vackra mandalas och arrangemangen är signerade Gunnar Kaj. Den är ganska innehållsrik, med andra ord.

 

Varför ska man odla luktärter?

 

Det är en blomma som är förknippad med så mycket minnen. Nästan alla jag pratar med har en mamma, mormor eller någon annan närstående som haft ett speciellt förhållande till den här blomman.  Dessutom är luktärter ren njutning. Det är en jätteglädje att kunna ge bort en bukett till någon som man tycker om eller bara plocka ett knippe och sätta i en vas hemma.

 

Min mormor sa alltid att man ska plocka av luktärterna eftersom det främjar tillväxten av blommor, stämmer det?

 

Om man gödslar och vattnar plantorna så blir det fler blommor ju mer man skördar, så ja det stämmer.

 

 

 

Foto:  Bjarne Stæhr och Helena Kaasik.

30 november 2018

Julstjärnans jul år 2018

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Julstjärnan är en vattendelare mellan de som älskar den och de som inte gärna omger sig med den här klassiska julblomman. Här är arrangemangen som får dig på fall vare sig du tycker om den här växten eller ej.

 

Älskad och utskälld, julstjärnan är en växt som väcker många känslor. När jag växte upp var det som en ritual varje gång den första stjärnan packades upp ur sina många lager av tidningspapper. Det är en köldkänslig växt.

 

När julstjärnan hade acklimatiserat sig till inomhustemperatur placerades den i en vit Waldemarsudde-kruka. Där fick den stå tills långt efter jul.

 

Idag har julstjärnan fått en mer undanskymd plats. Istället är det amaryllisen och hyacinterna som tillsammans med järnek, mistel och tallkvistar får mer utrymme när hemmet ska julpyntas. Tiden då det var en given växt i den traditionella julgruppen är också förbi.

Men julstjärnan är en ljuvlig växt med många fantastiska fördelar. Den är tålig och trivs, till skillnad från den populära julrosen, bra i dagens centraluppvärmda hem. Får den bara tillräckligt med ljus och lagom mycket vatten, så kan den överleva julgransplundringen med råge.

 

Idag finns det många sorter och färger att välja bland. Vill man ha en mer nedtonad julkänsla, så kanske det inte är de röda man ska satsa på. Den vita, den rosa eller den aprikosfärgade kan vara ett bättre alternativ.

 

Ett annat tips är att vara mer sparsam med antalet. Någon enstaka här och där kan räcka för att skapa stämning. Tänk också på att använda den på nya sätt så att den stjärnformade blomman, som egentligen är blad, verkligen kommer till sin rätt.

 

Jag har plockat ihop några arrangemang med julstjärnor som kan inspirera dig att använda den här växten mer kreativt. Och alla ni som tidigare valt bort den här skira skönheten kanske nu kommer på andra tankar. Låt det bli julstjärnans jul i år.

Julstjärnan går utmärkt att använda som snittblomma. Den håller i ungefär två veckor i vasen om den behandlas korrekt. Snitta och doppa i 60 grader varmt vatten, doppa därefter genast samma stjälk i kallt vatten. Proceduren stoppar och hindrar den vita mjölksaften från att sippra ut.

 

Om du snittar och placerar den i en hängande kula kan du till och med dekorera granen med julstjärnor.

 

Den som brukar hänga upp en ljuskrona till jul kan dekorera den med julstjärnor i år. Placera stjälkarna i vattenfyllda rör om du vill att blomman ska bevaras längre. Fråga efter rören i närmaste blomsterhandel.

Så här fin blir dörrkransen dekorerad med julstjärnor. Kom bara ihåg att inte hänga den för kallt. Det här är med andra ord ingen krans för utomhusbruk.

 

En julstjärna vid varje kuvert på julbordet gör din jullunch extra festlig. När du köper julstjärnor, fråga gärna efter svenskodlade plantor.

 

Alla bilder: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe.

27 november 2018

Terrazzo – den nya marmorn

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Ett material som vi sett extra mycket av den senaste tiden är terrazzo, men vad är det egentligen och vad beror det på att det har blivit ett trendmaterial just nu?

 

Det började med marmor för några år sedan. Först kom den vita, som byttes ut mot den gröna kolmårdsmarmorn efter en tid. Därefter kom kalkstenen och sedan undrade vi alla vad som skulle komma härnäst. Svaret fick vi för något år sedan då materialet som kallas för terrazzo började synas allt mer i media, både i Sverige och utomlands.

 

Det är något som Joakim Pettersson på familjeföretaget Terrazzospecialisten tycker är väldigt kul.

 

-Terrazzo tillverkas av restprodukter från marmorindustrin. Man kan alltså kalla det för en form av återvinning, vilket gör det till ett material som ligger helt rätt i tiden.

Det kallas egentligen för venetian terrazzo eftersom det var i den Norditalienska staden det blev populärt under 1400-talet. Arbetarna som lade in de vackra marmorgolven i de stora palatsen tog tillvara på stenresterna. Eftersom de själva inte hade råd med marmorgolv, använde de marmorflisorna och fyllde på med lera när de byggde terrasser åt sig själva. Det hållbara och vackra materialet terrazzo var fött.

 

-Sedan dess har tekniken utvecklats och idag finns terrazzo i en mängd olika färger och uttryck. Genom olika sliptekniker kan man få fram spännande ytor. Titta här, säger Joakim och visar en mängd nya prover med struktur som gör plattorna halkfria.

 

Han visar också borden, som tillverkas under varumärket Reis Pettersson. De har blivit populära som möbler på balkonger och terrasser. Underredena i pulverlackad stål tillverkas på en fabrik i Småland och de finns i en mängd olika kulörer som man kan matcha terrazzoskivorna med.

 

-Det går att vara väldigt kreativ med terrazzo, både inomhus och utomhus. Jag tror vi har en spännande vår framför oss och det känns roligt att vi kan förvalta och utveckla våra föräldrars arv.

23 november 2018

Köp dina klappar på auktion i år

Helena Kaasik, journalist och fotograf

I år är alla julklappar andrahandsfynd, åtminstone om du vill vara trendig. Vi bjuder på ett svep av trädgårdsmöbler och föremål som du just nu kan hitta online på några av de största auktionshusen. Hoppas att du hittar inspiration till din julklappslista.

 

Det återvunna plagget är årets julklapp enligt HUI. Vi på Elmia Garden Trends vill inte vara sämre än att hänga på återvinningstrenden. Att fynda något fint, gammalt och nött på auktion eller i antikaffär, i stället för att köpa något nytt, är både kul och spännande. Det blir en unik gåva samtidigt som gamla prylar adderar en särskild känsla till trädgården. Dessutom är det bättre för miljön att återanvända än att ständigt köpa nytt.

 

Eftersom det inte är säsong så får man leta lite, men omsorgen adderar ju bara mervärde till gåvan. Gillar man inte auktionsstressen så kan man leta efter föremål i antikaffärer och på loppisar istället.

 1. Det gröna kruset från Stockholms auktionsverk är vackert att bara ställa tillsammans med krukor på verandan eller i ett uterum.
 2. En vagn för krukor, verktyg och fröpåsar kan bli den perfekta julklappen till den organiserade trädgårdsentusiasten. Du hittar den på Stockholms Auktionsverk i några dagar till.
 3. Gjutjärnskrukor ser jag ofta på auktionshusen. Det här såldes på Metropol i Stockholm i början av november.
 4. Buddhaskulpturen säljs på Metropol den 26 november så det gäller att skynda sig om man vill hänga med i budgivningen. Den är inte särskilt stor men skulpturer i alla former är alltid vackra i trädgården.
 5. Rottingmöbler trivs inte utomhus under en längre tid men i ett uterum eller i ett växthus är det en perfekt möbel. Vilstolen finns på Bukowskis och när jag kikade låg budet på 605 kr.
 6. Ljusstakar kan man aldrig få för många av, särskilt om du äger ett uterum eller ett växthus. Dessa säljs just nu på Metropol.
 7. Ett drömbord för en trädgårdsägare är detta slitna och patinerade som strax klubbas på Bukowskis nätauktion.
 8. Trädgårdsbänken som passar inomhus på vintern och utomhus under sommaren finns just nu på Stockholms Auktionsverk.
 9. Porslinskrukan är lika fin i köksfönstret som på terrassen. Du hittar den på Metropol.
 10. Den lilla rottingmöbeln hittar du på Stockholms Auktionsverks onlineauktion.

 

 

 

 

 

Bilder: Bukowskis, Stockholms Auktionsverk, Metropol.

20 november 2018

Branschnytt och produktlanseringar

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Produktlanseringar ger en fingervisning åt vilket håll vårens trender lutar åt. Elmia Garden Trends Helena Kaasik har plockat ut några av de för branschen mest intressanta nyheterna som presenterats de senaste dagarna.

 

Med bara några veckor kvar till jul passar många företag på att lansera nya produkter och förra veckan var fylld av pressvisningar med produktsläpp. Jag har samlat några av nyheterna som berör och tangerar trädgårdsvärlden i det här inlägget. Hoppas att det är något som fångar ditt intresse.

Habo Selection är företaget som designar detaljer för modern arkitektur med målet att de ska bidra med det lilla extra till hemmet, både inomhus och utomhus. Den senaste kollektionen är en serie stilrena husnummer som tagits fram i samarbete med designbyrån Grand Public och typsnittsbyrån Letters from Sweden. Det som är speciellt med dem är att man använt sig av ett helt eget typsnitt.

Myltha är designern Lisa Hillands nya designvarumärke. I den första kollektionen ingår bord, skåp, spegel, en vas i keramik och accessoarer i renskinn. Till möblerna har hon använt furu, som jag tror är ett material på frammarsch igen, efter att ha tagit död på sig själv under gillestugeran på 1970-talet. Furumöblerna i Myltha liknar inte alls de ifrån förr. Lisa har skapat möbler med ett nytt uttryck genom att sätta samman snedsågade bitar som omsorgsfullt valts ut för att passa ihop. Det finns anledning att hålla ett extra öga på Myltha som med sitt folkloristiska men moderna uttryck känns helt rätt just nu.

Fiskars Garden kommer ut med en mängd nya produkter för trädgården, bland annat en vändbar dubbelfunktionell kratta, en sekatör med rörligt handtag och en vattenslang som man drar med sig ut in trädgården ungefär som man drar en resväska.

Mimous keramik tillverkas i norra Thailand och till sommaren kommer en mängd nya produkter, bland annat en serie fat i organiska bladformer.

 

Domo Design som bland annat gör utemöbler i metall byter namn till Design of.

Carina Seth Andersson samarbetar med det italienska lyxdesignvarumärket Poltrona Frau och lanserar den populära vasen Pallo i en blå färg. Det är fortfarande det lilla glasbruket i Skruv som tillverkar vasen.

Den 19 november var det amaryllisens dag vilket bland annat uppmärksammades av Blomsterfrämjandet. Amaryllis är en tacksam och älskad julblomma som förutom att bidra till en skön julstämning även är hållbar som snittblomma. Skulle stjälkarna krokna kan man klippa av blomman och lägga den på ett fat med lite vatten. Man kan också hänga dem upp och ner eller blanda dem med andra blommor. Varje år kan man också ana en sort som blir lite extra populär. Vilken tror du att det blir i år?

 

Foto: Blomsterfrämjandet, Myltha, Poltrona Frau, Design of, Fiskars garden, Habo Selection

16 november 2018

Uttjänade ullunderställ blir ny jord till grönsaker

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Rosendals trädgård har i samarbete med Houdini Sportswear startat världens första klädkompost. Målet är att ge tillbaka till naturen det som man lånade när plaggen tillverkades.

 

De ser inte mycket ut för världen, de tre träbyttorna som står undangömda i den del som kallas för Täppan på Rosendals trädgård. Men börjar man prata med trädgårdsmästarna så förstår man att det som finns i de där lådorna är ett stycke historia. Här på Rosendal har man nämligen, tillsammans med Houdini Sporswear startat en kädkompost, den första i världen.

 

-Det här är ju något av ett experiment eftersom ingen har prövat tidigare, men förhoppningen är att det vi ska kunna odla grönsaker i det här materialet om ungefär ett år, berättar Angelica Lindberg, trädgårdsmästare på Rosendal.

Det handlar alltså om uttjänade underställ i ull som används under bergsklättringar, löpturer och vandringar bland annat. Plaggen har klippts ner i små bitar och blandas med organiskt material till en kompost.

 

- Allt som vi producerat har vi ju lånat av naturen. Jag använder själv ullunderställ under vinterhalvåret när jag arbetar i trädgården. Att kunna ge tillbaka ullen till naturen känns bra, säger Angelica.

 

Men det är inte vilket ullmaterial som helst som kan bli kompost. Det får inte vara blandat med syntetiska fibrer eller behandlat med kemikalier, vilket ofta är fallet idag. Men är ullen ren är den helt cirkulär. I stället för att bli sopor, bryts fibrerna ner av kompostens mikroorganismer och råmaterialet återförs på så vis till naturen.

 

Houdini Sportswear är ett företag som ligger i framkant när det gäller att tillverka plagg i ull som är nedbrytbar. Genom klädkomposten vill man visa på kraften i den cirkulära designen som företaget står för.

 

Nu återstår det att se om ullen verkligen bryts ner och hur lång tid processen tar.

13 november 2018

Raami – en hyllning till måltiden och det goda samtalet

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Lågmält och minimalistiskt blir formspråket när Jasper Morrison antar utmaningen att designa en ny servis åt Iittala, den första på 66 år. Med målet att inget onödigt ska störa atmosfären under en måltid har serien Raami skapats.

 

Det har gått 66 år sedan Kaj Francks klassiska kollektion ”Kartio/Teema” lanserades. När det finska designvarumärket Iittala ville lanserar en helt ny serie av samma kaliber, för det dukade bordet, gick uppdraget till den brittiska industridesignern Jasper Morrison.

-Vi har försökt få till stånd ett samarbete med Jasper under en längre tid men det är först nu, i samband med att vi ville göra en större satsning som allting fallit på plats, berättar Iittalas CD Jeremiah Tesolin på presslanseringen tidigare i veckan. 

Serien som kallas för Raami kommer att finnas i 21 delar. Tallrikar i olika storlekar, dricks- och vinglas, tekanna, koppar, skålar, äggkopp och skärbrädor som också kan användas som uppläggningsfat är några av delarna som ingår i Raami.

 

Tiden då man använde sig av en servis med matchat porslin är förbi, åtminstone är det vad Jasper Morrison tror. Därför har alla delar tagits fram för att fungera individuellt.

 

Stämningen och atmosfären runt bordet har istället lyfts fram och formspråket har skalats ner till en lågmäld nivå, allt för att det ska vara så få saker som möjligt som stör det goda samtalet under en måltid. Vinglasen är inte allt för höga och färgskalan skandinavisk ljus, med undantag av dricksglasen och de små ljuslyktorna som förutom i vitt glas, ska tillverkas i grön, blått, rosa och en bärnstensfärg.

 

Servisen är minimalistisk men ändå rund och varm i sin framtoning trots att den nästan är helt vit. Alla delar fungerarar lika på bra på en hipp middag i storstaden som till grillfesten eller på trädgårdsbuffén i sommarhuset.

 

Det jag framför allt tycker om är de skålarna som har ett vänligt och inbjudande formspråk. De känns som en modern variant av en skål som man numera bara kan hitta i en andrahandsbutik. Vinglasen är vardagligt bastanta och enkla utan att bli klumpiga och fungerar därför även till fest. Dricksglasen sticker ut en aning men känns härligt tunga när man håller i dem.

 

För mig är Raami ett fint möte mellan finsk funktionalism och Jasper Morrisons avskalade formspråk och serien får mig att längta det enkla livet långt ifrån storstadens stress. Det här kan bli en framtida designklassiker.

 

Raami har säljstart i början av nästa år.

 

 

Foto: Iittala

9 november 2018

De nya evighetsbuketterna

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Evighetsbuketter håller mycket längre än bara över helgen, nu börjar de synas allt mer i sociala medier och hos florister som ligger i framkant. Är det en trend som är här för att stanna?

Om det började med pampasgräset förra året eller med Formexmässans guest of creator i höstas är frågan. Vem vet hur trender uppstår egentligen, men visst satte Gemma Ahren, som skapade alla arrangemang med konstgjorda blommor i sin syster Abigail Ahrens monter på entrétorget under Formexmässan i augusti, igång tankar hos oss alla. När också evighetsbuketterna syns allt mer frekvent i sociala medier kan man bara konstatera att det är en trend på gång.

 

Men buketterna är så långt ifrån de traditionella eternellerna, så som man sett dem tidigare. Vi talar om exklusiva arrangemang som också kan vara uppblandande med färskt snitt. Vad tycker du om den här trenden? Är det vackert och förhoppningsvis en tendens som är här för att stanna eller är det bara en tillfällig trend idag som är glömd i morgon?

 

Bilder: 1: Styling och foto, Our food stories,( https://ourfoodstories.com) 2 och 4: Flor blomster, Danmark, (https://www.florblomster.dk) 3: Nouba, foto CJ Willliams styling Flights of Fancy by Kristy, blommor Ivy Flowers

6 november 2018

Vasgarderoben

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Vi börjar komma in i säsongen då många av krukväxterna vilar. Istället fyller vi hemmet med snittblommor. Därför börjar det bli dags att se över sin vasgarderob.

 

Egentligen finns det inga regler för hur en vas ska se ut. Du kan använda det du har till hands, syltburkar, koppar, glas, eller en vacker skål. Om du använder mycket snittblommor kan det dock vara praktiskt att ha ett antal vaser hemma. Cirka 3-5 stycken är ett lagom antal, gärna i olika höjder och storlekar. Utgå ifrån de blommor du brukar köpa hem innan du skaffar nya. Så här års kan det exempelvis vara användbart med en högre vas för amaryllis och en som passar hyacinterna.

 

Den klassiska karaffen, det vill säga den raka vasen med markerad midja som smalnar upptill, är praktisk till bundna buketter eftersom den håller ihop växterna utan att buketten rasar ihop. Karaffvasen gör det också möjligt att sprida på buketten så att den blir luftigare.

Det är många vaser som har stora öppningar och som därför kräver att den fylls med ganska mycket blommor. De är vackra men inte så lätta att använda om man inte har en stor blomsterbudget. Ett tips är att fylla dem med grenar från trädgården som stöd för blommorna. Är kvistarna tillräckligt vackra kan de få ingå i arrangemanget. Är de mjuka nog så kan man linda ihop dem till en boll som placeras i botten på vasen så att de på det viset stödjer stjälkarna.

 

Vackert blir det också om man arrangerar enstaka växter i flera vaser. Det kan också bli ett praktiskt och enkelt arrangemang i mitten på middagsbordet. Småvaserna är också användbara till blomstjälkar som råkar brytas i hanteringen.

 

Den senaste tiden har det kommit ut mängder av vaser i butikerna. Jag har plockat ut några favoriter ur utbudet som kanske kan inspirera dig att skapa dekorativa arrangemang som sprider glädje under helgerna som vi har framför oss.

 1. Den flaskformade mässingsvasen från Skultuna är användbar till en solitär kvist med karaktär.
 2. Den lilla vasen med mässingsdetaljer kommer från Klong. Den är användbar till enstaka blommor, på sängbordet eller i bokhyllan till exempel.
 3. Vasen Kolonn, som Carina Seth Andersson designat för Nationalmuseum, finns i tre storlekar. En för riktigt pampiga buketter, en som är lite mitt emellan och den sista lilla som är användbar till ett fåtal eller enstaka växter.
 4. Cylinder är designern Kristina Starks svar på den klassiska vasen som man hittar nästan över allt. Men Cylinder är munblåst och har försetts med ringar i botten som dekoration. Ringarna på vattenytan har liksom ramlat ner på botten vilket gör att växterna står bättre i vasen.
 5. Vaser behöver inte vara tillverkade av glas, den här är gjord av sten och kommer från det danska företaget Louise Roe.
 6. Jag tycker inte det är helt enkelt med färgat glas. Men grönt kan passera eftersom de matchar stjälkarna. Vasen Alfredo är bara 20 cm hög men blir ändå ett utropstecken på grund av sin kurviga form. Den kräver inte särskilt mycket växter heller. George Jensen tillverkar den här vasen som du bland annat hittar på Lännamöbler.
 7. Den här svagt brunfärgade glasvasen kallad Stubbe har en bra form för en bunt tulpaner eller hyacinter. Du hittar den på Svenskt Tenn.
 8. Vas nr 2 designade Josef Frank på 1930 talet och Svenskt Tenn har den fortfarande i sitt sortiment.
 9. Klong har i samarbete med designern Eva Schildt tagit fram en kollektion med vaser som försetts med ett dekorativt galler som stjälkstöd. På det sättet kan man skapa små ängar inomhus. Vasen kallas också för Äng.
 10. Som ett grafiskt tecken är metallvasen som den italienska formgivaren Patricia Urquiola har designat för George Jensen. När du inte har blommor i den kan den användas på andra sätt, som förvaringsburk för pennor till exempel.
 11. Ro är den lilla vasen som också kan användas som ljuslykta. Du hittar den på Lännamöbler men det är Skrufs glasbruk som tillverkar den.
 12. Vasen Pallo är redan en klassiker och blir ett riktigt statment i hemmet. Kanske är den här vasen allra vackrast med ett fåtal växter, exempelvis en tallkvist nu till jul. Den finns i flera storlekar och faktiskt även i svart glas.
 13. Boule kallas den runda vasen från Skultuna tillverkar av polerad mässing.
 14. Enkel och inbjudande i sin form är vasen Ming som Carina Seth Andersson designat för Marimekko. Den är 24 cm hög och 22 cm i diameter.
 15. Den italienska designern Luca Nichetto kommer från Venedig och startade en gång sin karriär på den lilla ön Murano. Han återvänder regelbundet till glasateljén på ön för att låta tillverka produkter som han designar. Fogias vas Luft är ett exempel.
 16. Flora är formgiven av danska Louise Campbell och det är Holmegaard som tillverkar den lilla vasen som passar till småblommor och avbrutna knoppar.
 17. Det är kul med alla vaser som kommer med växtstöd i olika utformning. Ikebana från Fritz Hansen är ytterligare en variant. Det är den spanske Londonbaserade formgivaren Jaime Hayon som formgivit vasen i två delar. Man kan alltså köpa den utan metallinsatsen om man skulle vilja.
 18. Den saltglaserade krukan visas här med en krukväxt men är egentligen lika användbar till snittblommor. Det är Fogia som tillverkar den och du hittar den på Lännamöbler.
 19. Det danska företaget &Tradition tillverkar metallvaserna i olika färg och storlek. Man kan välja en till sin garderob eller några stycken som matchar varandra och växterna som placeras i dem. Det är den holländske designern Lex Pott som står för designen.

2 november 2018

Nola lanserar ny utemöbel med fokus på tillgänglighet i det offentliga rummet

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Långbordet ska få människor att mötas i det offentliga rummet.

 

Nola lanserar Långbordet, utemöbelsystemet som går att forma och anpassa efter olika arkitektoniska miljöer. Tanken är att möbeln ska kunna gå att förändras och omformas beroende på platsens aktivitet. Den fungerar för större sällskap, för avkoppling, fika, spel, loppis, för grannar eller lek i det offentliga rummet.

 

I samarbete med White arkitekter och konstnären Ebba Mantz har Nola varit med och producerat möbeln som kan byggas som ett bord med sittbänkar på längden. Tack vare att möbeln också är böjd går det att forma det i svängar och kraftiga kurvor.

Idén till Långbordet föddes när Helsingborgs stad sökte nya sätt att få folka att mötas på offentliga platser. Målet var också att platsen skulle kännas unik och trygg. Genom göra intervjuer och hålla workshops har medborgarna i staden varit delaktiga i utformningen av Långbordet. Istället för att skapa små isolerande öar vill man få människor att finna gemenskap genom det goda samtalet som kan uppstå runt ett bord.

26 oktober 2018

Inred med trädgårdsmöbler och bevara sommarkänslan under vintern

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Det är synd att ställa undan de vackra sommarmöblerna i ett mörkt förrådshörn under vintern. Här är några exempel på hur du kan använda dem i inredningen och bevara sommarkänslan året runt på köpet.

 

Sommaren är definitivt över för den här gången och de flesta har för länge sedan ställt utemöblerna på vinterförvaringen. Det är synd tycker jag. Idag är möblerna som används utomhus ofta arbetade och vackra nog att stå framme året runt. I de flesta fall är utemöbler också hållbara vilket gör att man inte behöver vara rädd för att de ska bli förstörda. Det kan till och med vara så att den redan väderbitna trädgårdsgruppen bara bli vackrare av lite inomhusslitage.

Själv har jag en gammal klassisk gjutjärnsbänk från Byarum i min hall. En gång stod den i mina föräldrars trädgård och varje gång jag kommer hem tänker jag på dem och på de trädgårdar jag växte upp i. Det är fina minnen. Jag funderar ibland på om den borde bytas ut mot en annan bänk mer anpassad för livet i en storstadslägenhet. Men jag vill inte förlora den somriga och naturliga känslan som den bidrar med i mitt hem. Den får alltså stå kvar.

 

Att inreda personlig med naturliga färger och material är också en trend just nu som verkar hålla i sig. Se bara på färgskalan som Alcro nyligen lanserade, där det återvunna och personliga var utgångspunkten för nyanserna. (länk till inlägget om det fungerar). Trädgårdsmöbler inomhus ligger helt i linje med den trenden.

 

Här är några exempel på hur det blir när man använder trädgårdsmöblerna inomhus.

Det är det danska företaget Skagerak som tillverkar träbänken i modernt formspråk. Här ser man hur fint den fungerar både inomhus och utomhus.

Det franska företaget Fermob är kända för sina möbler i metall som även syns i många av Paris parker. Men det fungerar förträffligt att använda dem inomhus också.

Rottingmöbler är mina personliga favoritmöbler. Men det är inte alltid dessa fungerar att ha utomhus. I ett växthus, uterum eller på en inglasad balkong är de däremot väldigt vackra. Josef Franks klassiska rottingstol bör man skydda mot väder och vind. Vacker är den i ett rum inomhus året runt, omgärdad av mycket växter som skapar känslan av en vinterträdgård.

Sika har en kollektion med rottingmöbler, som designades på 1950-talet av välkända danska designers så som Nanna Ditzel och Arne Jacobsen, i sitt sortiment. De bidrar med en vacker naturlig känsla i inredningen.

 

Ett annat tips är att använda sina hopfällbara trädgårdsstolar som extrastolar inomhus under vintern. Dessa stolar hittar du i Skageraks sortiment.

 

Foto: Fermob, Josef Frank/Svenskt Tenn, Sika, Skagerak

23 oktober 2018

Miljövänligare inomhusfärg höstens nyhet från Alcro

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Alcro lanserar färg tillverkad med en del biobaserade råvaror. A1 är det första steget mot en helt ekologisk färg.

 

Alcro tar ett första steg mot en helt miljövänlig färg för inomhusbruk. Den nya Färgen A1 är tillverkad av biobaserade råvaror. Ungefär en tredjedel av materialet som i normala fall har fossilt ursprung, har nu ersatts med miljövänliga råvaror.

Färgen ska dock ha samma täckförmåga som de övriga färgerna som företaget har i sitt sortiment. A1 är också inspekterad och granskad av Astma och Allergiförbundet.

Samtidigt med den nya färgen lanserar Alcro även nya färgkulörer, a.d balans består av 12 kulörer framtagna för att skapa lugn och harmoni hemma.

De är inspirerade av naturen och tänkt att spegla trenden där det återvunna och personliga står i fokus. Den subtilt blå färgen ”vattenblänk” är en av de nya färgerna. De andra nyanserna hittar du här: https://www.alcro.se/Inomhus/Kollektioner/AD-Balans-Forslag/

Foto: Klas Sjöberg

19 oktober 2018

Odla grönsaker på vintern – en tendens i tiden?

Helena Kaasik, journalist och fotograf

En längtan efter att kunna skörda grönsaker på vintern var det som drev Sara Bäckmo att börja experimentera med vinterodling. I den nyutkomna boken Vinterodla (Roos & Tégner) vill hon inspirera fler att prova. Elmia Garden Trends Helena Kaasik träffade henne på Zetas Trädgård häromdagen och undrar nu om det inte fötts en ny odlingsrörelse?

 

Vi som bor i Sverige har vant oss vid den korta sommarsäsongen, då allt ska hända. Förutom studentfester, grillaftnar och semesterresor så ska trädgården hinnas med. Man ska så, plantera, sköta, skörda och äta upp alla kökslandets grönsaker.

 

Men behöver man verkligen satsa allt på den ljusare halvan av året? Trädgårdsbloggaren Sara Bäckmo från Skillnadens trädgård ville kunna skörda grönsaker även under den kalla årstiden och började experimentera. Förvånande nog var det många grönsaker som verkade trivas förträffligt i kallt klimat.

 

Det var en vinter för några säsonger sedan som nyfikenheten tog över. Hon upptäckte att det stod en massa grönsaker från säsongens odlingar kvar i landet. Sara Bäckmo började skörda och tillaga dem och upptäckte att smaken var ljuvlig. Vissa grönsaker fick en något sötare smak, andra en något bittrare.

-Jag började leta efter instruktionsfilmer om vinterodling på Youtube och hittade en engelsk odlare som stod i toppluva och drog upp grönsaker ur jorden omgiven av ett vintrigt engelskt landskap. På den vägen är det, berättar Sara Bäckmo när jag träffade henne på Zetas Trädgård tidigare i veckan, dit hon kommit för att berätta om sin nyutkomna bok på ämnet.

 

Vintern har idag blivit den fjärde odlingssäsongen för familjen Bäckmo som har som mål att vara självförsörjande på grönsaker. De flesta vet inte om att det finns många grönsaker som utvecklas bättre i ett kallare odlingsklimat. Vanligtvis sår vi enligt fröpåsens instruktioner på senvåren, skördar på hösten för att därefter stänga igen trädgården inför vintern. Vinterodling handlar om att skörda när det är kallt.

 

Det är något av en chanstagning men man får inte ge upp. Förutom att kunna laga till egenodlade grönsaker mitt i vintern ligger tillfredställelsen i att, istället för att bygga upp artificiella miljöer utnyttja de förutsättningar som finns i vårt land. All odling handlar egentligen om att försöka och våga misslyckas.

-Det gäller att peta ner fröer till rätt grönsaker i jorden vid rätt tillfälle. Många rotfrukter är extremt köldtåliga, svartrot till exempel. Spenat kan man odla året runt, sallat och rädisor är andra exempel på grönsaker som passar för vinterodling, berättar hon till en samlad entusiastisk lyssnarskara som tagit sig till Zetas utanför Stockholm för att träffa henne.

 

Samtidigt som boken kommer ut har hon i samarbete med Nelson Garden tagit fram ett frösortiment med tydliga odlingsinstruktioner. Fröerna kommer att finnas i butiken året runt, allt för att underlätta vinterodling. Att sprida ut odlingsarbetet över hela året är ingen dum idé för oss som bor i ett kallt och mörkt klimat. Kan det vara en ny odlingsrörelse på gång?

16 oktober 2018

Är ormbunken nästa trendväxt i inredningen?

Helena Kaasik, journalist och fotograf

 

Ormbunken är användbar och lättplacerad växt som bidrar till renare inomhusluft. Dessutom har den blad vackra som ett konstverk. Det finns många anledningar till att den spås bli årets trendväxt i inredningen.

 

Klorofyllgrön och rufsigt bohemchick, ormbunken är en växt som i omgångar varit populär, både som inomhusväxt och som skuggtålig stöttepelare i rabatten. När man talar om ormbunken syftar de flesta på den klassiskt gröna spjutbräkenen som funnit i handeln länge. Men idag finns det en variation av ormbunkar, många av dem odlas också här i Sverige. Närmare 40 arter kan man hitta i vårt avlånga land.

Det handlar om en uråldrig växt som lär ha uppstått för cirka 4 miljoner år sedan. Man kan dela in arterna i tre grupper, de som växer i grenklykor, de som trivs i jord och de som hämtar sin näring ifrån kryprötter. De har alla ett personligt uttryck samtidigt som de kan vara väldigt dekorativa med sina uttrycksfulla bladformer i olika gröna nyanser och kontrasterande bladnerver.

 

Ormbunksbladen är också vackra torkade. Då kan man använda dem i blombuketter och arrangemang, kransar och andra binderier. Ett inspirerande exempel är Fredrik Larssons portal på Elmia Garden tidigare i år, då han blandade olika sorters svenskodlad begonia med torra växter och ormbunksblad plockade i naturen runt knuten av mässhallen i Jönköping. Samma växtmix skulle kunna bli en vacker dörrkrans.

En av de mest kända ormbunkarna måste ändå vara de ihoprullade unga bladen som den tyske fotografen Karl Blossfeldt så fint fångade en gång. Och visst är ormbunksbladen vackra, som små konstverk fina nog att hängas upp på väggen. De grafiskt vackra bladen är också tacksamma att använda som snitt i vas, ensamma eller tillsammans med andra växter.

Just nu är det många som spår att det här är en växt som vi kommer att få se mer av i inredningen framöver. Allmänhetens intresse och nyfikenhet ökar samtidigt som ormbunken har de rätta egenskaperna som krukväxt, både när det gäller utseende och som luftförbättrare.

 

Men hur sköter man då ormbunksplantan på bästa sätt?

 

Ett tips är att spana på hur de växer i naturen när du går på skogspromenad nästa gång. Det ger en indikation på hur man ska hantera den här växten hemma. Ofta växer de då på skuggiga, varma och fuktiga platser.

 

Som krukväxt inomhus trivs den bäst i ett halvskuggigt läge, det vill säga i ett fönster vänt åt väst, öst eller norr. Men du kan också med fördel placera din ormbunke en bit in i rummet, på ett skrivbord eller på en ovanpå en bokhylla. Om den inte trivs kommer bladen att gulna. Då kan du flytta plantan till en ljusare plats.

 

Ormbunken tycker om frukt. Om luften är väldigt torr kan du duscha den då och då. Vattna så att jorden aldrig blir riktigt torr men låt aldrig ormbunken bli ståendes med rötterna i vatten. Om du har ett badrum, helst med ett fönster, så kan du prova att placera den där.

Eftersom ormbunken fungerar luftrenande och luftfuktande är det en särskilt bra växt att ha inomhus i våra centraluppvärmda svenska hem.

 

Några odlingsvärda sorter att fråga efter i butiken:

 

Palmbräken Blechnum gibbum

Rektangelbräken, Didymochlaena truncatula

Fågelbobräken, Asplenium nidu

Spjutbräken, Nephrolepis exaltata

Hartassbräken, Phlebodium aureum.

 

Foto: Blomsterfrämjandet, Sköna Ting/Blossfeldt, Helena Kaasik.

12 oktober 2018

Elmia Garden Trends fredagsbukett går i mustiga färgskala

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Att använda växter från trädgården och blanda dem med snittblommor från butiken är en trend som vi ser allt mer av. I oktober väljer vi växter i en färgskala som kontrasterar den färgprakt som finns utanför fönstret. Blått, svalt grönt och purpur i cremevitt porslin passar fint till höstens mustiga grytmiddagar.

 

 Nu har hösten verkligen tagit greppet om naturen. Lövens träd förändras hela tiden och de ockragula tonerna får i skymningen en rosafärgad himmel som fond. I vasen inomhus tonar vi gärna ner färgerna. Hösthortensia, forsythiablad, liguster och körsbärskvistar samsas i en ljus hög vas från Ekeby. Buketten får liv med hjälp av grenarna som får flyta ut ur vasen lite som de vill.  Ju mer vilda de är i sin karaktär desto bättre blir resultatet.

Det här är ett arrangemang som passar lika bra ovanpå öppna spisen som på soffbordet. Växterna i sig själva stämmer fint med de mustiga grytmiddagarna men till bordet arrangeras växterna lite lägre. 

 

Alla växter som finns i vår oktoberblandning kan du odla själv. Hortensian blommar på sensommaren med blommor som ibland blir lika stora som badmössor. Men det finns också sorter som har plattare blommor och de som har syrenliknande. Blommorna kan skifta i färg beroende på vilket Ph-värden jorden i din trädgård har. På hösten skiftar de också i färg vilket gör den till en spännande växt att använda i buketter.

 

När jag sprang förbi en blomsteraffär häromdagen så såg jag helt fantastiska hortensior. Har du inte möjlighet att odla själv så hittar man numera en mängd olika sorter i butiken. I den här buketten har vi använt två kvistar, vilket är mer än nog.

Forsythian är en av vårens budbärare med sina kaskader av gula blommor som slår ut på kal kvist. Busken är dessutom lättodlad och problemfri. Att bladen färgas i purpur på hösten gör den ännu mer odlingsvärd. Det gör dessutom inte så mycket om man klipper en och annan gren till sina buketter så här års.

 

Ligustern hör till samma familj som syrenen och är en buske som är särskilt tacksam att använda som häckväxt. Vissa sorter behåller också merparten av sina blad under vintern vilket gör den perfekt som insynsskydd.  Men så här års är de framför allt de svarta bären som är intressanta eftersom de passar fint i höstens blombuketter.

 

om du har ett körsbärsträd i trädgården ska du passa på att knipsa några kvistar av det innan alla löv faller till marken. På hösten när bladen får vackra höstfärger är kvistarna fina i höstbuketterna eftersom de har blad med tydliga nerver som ger karaktär till arrangemangen. Särskilt vackra är de till blå och svarta färgtoner som vårt oktoberarrangemang har.

 

Håll dig gärna till en färgskala när du skapar dina arrangemang. Den här buketten stämmer perfekt med färgerna i Moving with nature.

9 oktober 2018

Norrviken hälsar dig välkommen till sitt nya växthus

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Nu är det klart, växthuset som är byggt i enlighet med Rudolf Abelins trädgårdsvisioner. Victoriahuset är tänkt att bli en mötesplats året runt, mitt i Norrvikens trädgårdar.

 

Vid foten av Hallandsåsen sträcker trädgårdsmästaren och pomologen Rudolf Abelins livsverk, Norrvikens Trädgårdar ut sig. Det är en långsmal park belägen där land möter hav, vid kanten av Laholmsbukten. 

 

Det tog 15 år att anlägga parken och visionen var att den ekonomiskt skulle går runt med hjälp av de stora fruktodlingarna. I början av 1900-talet fanns en av Nordens största fruktodlingar trädgården, med tusentals träd och hasselbuskar.

Ambition är att trädgården ska återfå sin forna glans för att på så vis låta Rudolf Abelins dröm om ett levande trädgårdsmuseum föras vidare till framtida generationer. Han hade rest en del i Europa och med den europiska trädgårdskonsten som inspiration byggde han upp trädgården. Norrviken är idag berömt för sina sju stilträdgårdar.

 

Nu har barockträdgården, vattenträdgården, den japanska trädgården, körsbärsträdgården, den romantiska trädgården, den österländska terrassen och renässansträdgården fått gott sällskap av ett växthus i viktoriansk stil. Victoriahuset är beläget strax bakom Villa Abelin alldeles vid kanten av åsen. Det är tänkt att vara en samlingsplats som ska göra parken levande året runt.

 

Redan under Rudolf Abelins tid fanns det ett växthus i trädgården. Därför kändes det naturligt att bygga ett igen. Målet är ett det ska bli en plats för nytänkande utställningar, föreläsningar, musikupplevelser och den nya tidens event och fester. 

Utanför växthuset finns 32 odlingslådor som ska inspirera till ekologisk odling samtidigt som de härodlade grönsakerna används i köket på trädgårdens restaurang, Orangeriet.

 

Om du vill besöka Norrvikens trädgårdar och det nyuppförda växthuset så är öppettiderna under månaderna oktober till december 10-17 lördagar och söndagar.

 

Läs mer om Elmia Gardens trädgårdstrend Happy Garden där växthuset ingår som en del i att odla i gemenskap med andra.

5 oktober 2018

Så mycket mer än bara blommiga tapeter

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Vare sig du söker inspiration till ditt vardagsrum, din trädgård eller är allmänt nyfiken på hur en mönsterdesigner från 1800-talet levde och tänkte, är utställningen om William Morris väl värd ett besök.

 

Att William Morris är så mycket mer än blommiga tapeter är vad utställningen med samma namn, som pågår på Millesgården just nu, berättar. Den engelske designern och möbelformgivaren var en mångsysslare som ägnade sig åt konst, arkitektur, bevarande av gamla byggnader, design och konsthantverk.

Han skrev också både böcker och poesi, startade bokförlag och skapade ett eget typsnitt. Det sägs att han sov i en säng som var ansluten till en vävstol. På det sättet kunde han börja väva så snart han slog upp sina blå på morgonen.

 

I grunden var han en formgivare som utforskade många olika material. Han gjorde glasmålningar, kakel, illustrerade barnböcker och satte sina blommiga mönster på alla möjliga inredningsdetaljer.

 

Det starka engagemanget bottnade i en vilja att skapa en vackrare värld för människor. Han var socialisten som i industrialismens spår ville slå vakt om hantverkskunnande, småskalig tillverkning, drägliga levnadsvillkor, jämlikhet och rättvisa.

 

Det är ett engagemang som, tillsammans med historiska referenser från framför allt Medeltiden, är märkbara i hans arbeten. Det gör att de håller över tid och känns aktuella än idag.

Redan efter sin universitetsutbildning började William Morris arbeta som arkitekt och ritade bland annat ”The red house” som han gav i bröllopspresent till sin universitetkärlek June.

 

Men i slutet av 1800-talet hade William Morris svårt att hitta inredning som han tyckte om och började därför designa möbler och mönster till textiler och tapeter. Sitt hem inredde han med handbroderade textiler och handgjorda möbler. När det var klart insåg han att det här med inredning var en affärsidé. Inredningsföretaget Morris & co var fött. 

Han var väldigt inspirerad av naturen vilket också har blivit teman för hans mest populära mönster. Otaliga är de rum som, välden över, prytts med textiler och tapeter med namn som ”Honeysuckle”, ”Pimpernel”, ”Strawberry Thief” och ”Chrysanthemum”. Man kan faktiskt gå på botaniks upptäcktsfärd i dem.

 

Sverige är en stor marknad för Morris & Co. Vår starka relation med natur och trädgård kan vara en av förklaringarna till att vi älskar de blommiga mönstren så mycket. Vår egen Josef Frank sägs ha inspirerats av William Morris.

 

I utställningen på Millesgården visas originalskisserna från många av hans mest berömda mönster och man kan med behållning se den vare sig man söker inspiration till sin vardagsrumsinredning, trädgård eller helt enkelt bara är nyfiken på hur han levde.

Att Morris formspråk är generationslös bekräftas av att H&M i oktober lanserar en kollektion som är framtagen i samarbete med Morris & Co. Den innehåller plagg med ikoniska arkivprint och det går rykten om att kollektionen som skulle börja säljas nu i oktober, redan är slut.

 

Utställningen William Morris mer än blommiga tapeter pågår till och med den 3 februari på Millesgården i Stockholm.

 

Foto: Millesgården, William Morris Gallery i London, Borough of Waltham Forest, William-Morris-by-Abel-Lewis-DcWilliam-Morris-Gallery-London-Borough-of-Waltham-Forest, Morris & co, Helena Kaasik, H&M I sammarbte med Morris & Co.

2 oktober 2018

Trädgårdsmässan Elmia Garden en viktig mötesplats för branschen

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Branschmässan Elmia Garden har precis avslutats och Elmia Garden Trends Helena Kaasik summerar intrycken från årets mässa i Jönköping.

 

I förra veckan avslutades Elmia Garden och jag var på plats, dels för att bygga pressmonter, dels för att skriva och fotografera för mässan och även för Elma Garden Trends. Under två dagar var mässhallarna fyllda av besökare och utställare från Sverige och Europa.

 

Besökarna kunde också ta del av ett seminarieprogram som ägde rum på två scener, eller egentligen på tre om man räknar med den presentation som hölls i plantskolemontern, då bland annat årets perenn och årets ros presenterades.

Blomsterfrämjandets Malin Hidesäter och floristen Fredrik Larsson drog fulla hus med sin inspirationsföreläsning om hur man kan använda svenskodlade krukväxter på ett kreativt sätt för att skapa arrangemang, i sin butik eller för uppdrag.

Parklycka, ägde rum den andra dagen på scenen i hall C. Det är ett seminarieprogram som går ut på att inspirera de som på olika sett arbetar med trädgård och planteringar i det offentliga rummet. Inspiratören och trendspanaren Kristina Darth var en av föreläsarna på Parklycka. De två andra var Dorthe Kvist och Annika Andersson, båda med stor erfarenhet från parker och offentliga planteringar.

Vid lunchtid den första dagen presenterade perenngruppen den växt som utsetts som årets perenn. I år var det fjärilsmagneten Origanum ’Herrenhausen’ eller purpurmejram, som den också kallas, den växt som lyftes fram som extra odlingsvärd. Det var Jessica Lyon, mera känd från Odlings TV, som fått den stora äran att presentera den här växten i år.

-Jag är oerhört förtjust i växter som förenar nytta och nöje. Årets perenn är en växt som passar både i kryddlandet och i rabatten tillsammans med andra perenner. Bara de mörka stjälkarna gör ju att man blir alldeles lycklig, berättade Jessica efter presentationen.

Förstaårsutställarna Cook´n Bloom, som består av Anne-Lie Rosenqvist och Åsa Iggström har en företagsidé som går ut på att sälja ett utvalt sortiment av hållbara och praktiska produkter för matlagning. Att de valt att ställa ut på Elmia Garden i år är ett tecken på att trädgården är hemmets förlängning där man inte bara vill odla, utan också leva på samma sätt som man gör inomhus.

-Efter den här sommaren då vi verkligen har kunnat vara ute hela tiden märker vi en ökad efterfrågan på kvalitetsprodukter för matlagning, säger Anne-Lie Rosenqvist.

Själva lever de som de lär. När de reser har de alltid med sig sina personliga älsklingsredskap – och inte minst sin grill. Det var ont om hotellrum i Jönköping så de hade hyrt ett radhus strax utanför stan. Istället för att gå ut och äta lagade de all sin mat på grillen i trädgården.

I år presenterades ”Årets ros” för första gången på mässan. Normalt brukar den annonseras ut på Rosens dag den andra juni. Men för att odlarna ska hinna med att driva upp plantor inför säsongen i vår, har man lagt presentationen redan på hösten och på mässan Elmia Garden. Årets ros blev en aprikosrosa skönhet i floribundagruppen som heter Hansestadt Rostock.

En av branschens större aktörer, Nelson Garden var som vanligt plats. I år hade de med sig sin samarbetspartner, trädgårdsbloggaren Sara Bäckmo. Tillsammans har de tagit fram ett sortiment med grönsaksfrö för åretruntodling. Egentligen är det här ingen nyhet, men eftersom fröna vanligtvis försvinner från butikshyllorna långt innan sommaren är det få som känner till att det faktiskt är möjligt att odla grönsaker nu. Faktum är att vissa sorter går bättre att odla så här års. Fröerna i serien ”Odla året runt med Sara Bäckmo” kommer också att finnas tillgängliga i trädgårdsbutiker under hela säsongen.

Startfältet för ”Årets trädgårdsprodukt” presenterades också på mässan. År 2019 års produkter är som förra året, fem till antalet. På scenen kunde man också höra Björn Lidbrandt, förra årets vinnare, och årets pristagare Lasse Pahlberg berätta om vad priset inneburit för deras verksamheter.

 

Mitt intryck av mässan var att stämningen var god och att det var många fler besökare den andra dagen än vad det brukar vara. Jag hörde många positiva ord både från de som ställde ut för första gången och de som ställt ut i många år.

 

Själv får jag aldrig så många idéer som när jag går på mässor och pratar med människor.

Elmia Garden är ju den enda rena branschmässan som äger rum i Sverige och det är fantastisk känsla att träffa så många kunniga, passionerade och trädgårdsintresserade människor på en gång. Den här mässan är viktig för hela trädgårdsbranschen.

25 september 2018

Vestres nya utemöbler

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Nu kommer en ny möbel i serien Kong från den norska utemöbelföretaget Vestre. Skandinavisk skog har varit inspirationskällan till den moderna trämöbeln designad av Allan Hagerup.

 

Den norska utemöbelstillverkaren Vestre, som tillverkat utemöbler under 70 år har precis lanserat en ny utemöbel. Inspirationen kommer från de djupa skogarna i Skandinavien och resultatet är en massiv träbänk som ingår i serien som kallas för Kong. Bänken kommer med eller utan rygg och armstöd och är designad av den norska formgivaren Allan Hagerup.

Vestre är ett norskt familjeföretag som tillverkar möbler i Sverige och Norge. Kongserien är framtagen med målet att ha en lång livslängd och med en tillverkningsprocess som belastar miljön så lite som möjligt.

 

Tanken är också att man ska använda möbeln på ett lekfullt sätt så att den passar i olika typer av miljöer. Antingen placerar man den som solitär eller så bygger man ihop flera enheter så att en lång bänk bildas. Ståldetaljerna som möbeln har, går att lackeras i över 200 olika RAL-färger.

21 september 2018

Följ med på mässbesök i Paris

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Innan vi börjar ladda för 2018 års Elmia Garden i Jönköping tänkte jag ta er med på mässbesök till i Paris stora inredningsmässan Maison & Objet.

 

Att besöka mässor är ett fantastiskt sätt att möta människor i verkligheten och samtidigt spana efter trender. Nyligen var jag ju på Formex (länk) och i för några dagar sedan var det dags för nästa mässtopp, nämligen den stora mässan i Paris – Maison & Objet.

 

Men det är ju en inredningsmässa tänker du kanske nu, och det stämmer. Fokus på dessa båda mässor som jag har besökt under hösten ligger visserligen på hem och inredning. Men eftersom gränserna mellan mode, inredning, konst och trädgård suddas ut i allt högre utsträckning är det väldigt intressant att också besöka andra typer av mässor, än rena trädgårdsmässor.

Dessutom upplever jag att det är många företag med inriktning på hemmets gröna rum som numera även finns representerade på inredningsmässorna. Så var också fallet på Maison & Objet i Paris i slutet av september.

 

Jag har i det här inlägget valt att framför allt fokusera på de ”gröna” inslagen som jag hittade på mässan. Några nedslag i trendutställningarna gjorde jag också.

Det jag uppmärksammade i trendutställningen var att det inte bara räcker med att skapa hållbara produkter. Framtidens kunder kräver transparens. Man vill gärna veta hur sakerna man tar hem är tillverkade och var de kommer ifrån. Det handlar också om att man gärna vill att sakerna som man köper ska bära spår av hantverk, en trend som fortfarande är viktig även i Sverige.

Jag såg många vackra vaser på mässan, dessa från Britta Neumann fastnade jag för på grund av det grafiska formspråket som kontrasterar växterna fint utan att ta över fokus från buketten som eventuellt placeras i den.

Jag skrev ju redan efter Formex om att grillarna blir allt mer avancerade. Här är ytterligare en variant från det nederländska företaget Ofyr. Tanken är att man ska tillaga maten ovanpå den cirkelformade metallplattan som hettas upp med hjälp av ved. Företaget har flera grillmodeller i sitt sortiment. 

Eldvarm är företaget som vill hylla livets små pauser och uppmuntra oss till att elda mer. Svenska Emma Olbers står för produkternas design och det går inte att ta miste på det skandinaviska formspråket. Även lanternan, den senaste produkten i sortimentet, har Emma designat.

Det franska företaget Fermob är framför allt kända för sina trädgårdsmöbler i metall som man bland annat ser i Paris mest berömda parker. Deras senaste trädgårdsmöbel liknar den klassiska metallmöbeln men är tillverkad av trä och metall viket resulterar i att möbeln ger ett varmare intryck.

Den portugisiska motsvarighet till det franka företaget Fermob heter Adico. Stolarna har tillverkats sedan 1920 och den som har druckit kaffe på en av Lissabons många caféer känner säkert igen metallstolarna. Numera finns den klassiska caféstolen i flera modeller som passande visade i en orangeröd höstfärg på Maison & Objet.

Det koreanska företaget Helinox prisades för sin monter med stolar och strandsängar tillverkade av lättviktsmaterial. Idén kommer egentligen från outdoormarknaden men genom att närvara på Parismässan vill man marknadsföra produkterna även för trädgårdsbruk. De är tillverkade i en tålig bomullskanvas som behandlats för att tåla utomhusklimat. Alla möbler går att fälla ihop så att de tar minimalt med plats när de inte används.

Serax är ett företag som det alltid är spännande att besöka. Det är många svenska butiker som fått upp ögonen för det här företaget så produkterna som de tillverkar hittar man numera i Sverige. De är väldigt vassa och snabba på att plocka upp trender så det är alltid lika kul att se vad det gör. Betongkrukor i färg och de hängande tygkärlen var några produkter som jag fastnade för.

Företaget Terra Cotta D´Arte visade hur man med vackra terrakottakärl kan skapa vattenspeglar i trädgården. Genom att placera flera tillsammans skapar man vatten i rörelse. Enkelt och fint.

Krukor modell större hittade jag också på mässan. Det belgiska företaget Domani visade framför allt sina större modeller. De har också små krukor i sitt sortiment men dessa var gömda mellan de större krukorna. Det hade förmodligen varit enklare att göra tvärt om men montern blev mer spektakulär på det här sättet. Jag blev också förtjust i de stora lättviktskrukorna från Capital. Fiberclaykrukor kan vara ganska tråkiga men dessa kan jag själv tänka mig att ha hemma.

Belgiska Sempere utvecklar koncept för företag och privatpersoner med naturen som utgångspunkt och det är alltid lika spännande att besöka dem, inte minst för de spektakulära montrarna som de bygger. Årets var inget undantag.

 

Parismässan har inför hösten genomgått en stor förändring. Den var indelad i mindre avdelningar som var tydligt avgränsade. Det var blandade reaktioner från utställarna men som besökare var det härligt att vandra i gångarna. Mässan kändes mindre och personligare. Företagen med inriktning på den gröna näringen var dock ganska utspridda vilket många tyckte var synd. Generell tyckte jag dock att mässan i Paris var fin och inspirerande, även för den som har trädgården som fokusområde.

18 september 2018

I vår landar en designklassiker i trädgården

Helena Kaasik, journalist och fotograf

I vår återlanseras trädgårdsmöbeln Indoor-Outdoor från 1959 av möbelproducenten

Carl Hansen & Son.

 

Carl Hansen & Son är den danska möbelproducenten som har gjort succé med designmöbelklassiker för inredning formgivna av världskända designers såsom Hans J Wegner och Poul Kjærholm. Till våren är det dags för lansering av ytterligare en klassisk möbel, den här gången är det dock en trädgårdsmöbel, ursprungligen designad av Bodil Kjær år 1959, som sätts i produktion.

Serien kallas för Indoor-Outdoor eftersom den är framtagen för att kunna användas både inomhus och utomhus. Formmässigt är den inspirerad av kubismen och tidigare har den tillverkats i diverse ädla träslag. När möbeln nu lanseras på marknaden igen kommer den att tillverkas i massiv teak, ett träslag som har en varm rödbrun färgton och som kräver minimalt med underhåll.  Dessutom får teak en vacker patina med åren.

 

Exakt när möbeln kommer att finnas ute i butik är inte helt bestämt ännu, men troligen någon gång under våren 2019.

14 september 2018

Thomas Sandell gör produkter för Plantagen

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Sju produkter som är tänkta att integrera växter inomhus på ett enkelt sätt är resultatet av det designsamarbete som arkitekten Thomas Sandell har haft med Plantagen.

 

Jag skrev ju nyligen om en undersökning (länk) som handelsträdgårdskedjan Plantagen tagit fram i samarbete med ett av de större undersökningsinstituten i Sverige. Det viktigaste som kom fram från undersökningen var att vi blir allt fler vill som vill ha växter runt oss i vardagen, både på arbetsplatsen och i hemmet.

Därför har nu samma handelsträdgårdskedja anlitat en av Sveriges mest kända arkitekter, Thomas Sandell, för att ta fram en serie produkter som är tänkta att göra det lättare för oss att dekorera med växter inomhus.

 

Kollektionen är inspirerad av arkitektoniska former och alla produkter har smarta lösningar som gör att de går att hänga och ställa upp växterna på olika sätt. På det sättet kan man använda dem vare sig man bor i slott eller koja.

 

För Thomas Sandells del har det varit viktigt att produkterna ska passa i olika typer av hem. Därför är formspråket stilren samtidigt som alla produkter har tagits fram i en vit färg. Eftersom det i vårt avlånga land under stora delar är rätt mörkt så har några av produkterna försetts med belysning. På det sättet kan man även använda dem för att dekorera de mörkare delarna av rummen med växter.

 

En del av produkterna finns i butik från och med vecka 37. Resten kommer att lanseras under oktober månad.

7 september 2018

SUGS är den nya mötesplatsen för storstadsodling

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Stockholm Urban Garden Show är ett nytt trädgårdsevent som är tänkt att bli en mötesplats för storstadens alla odlingsentusiaster. Är du i Stockholm i helgen så ska du ta dig till Drakenbergsparken på Södermalm.

 

I helgen kan du möta en massa entusiastiska storstadsodlade i Drakenbergspaken på Södermalm i Stockholm. Det är Koloniträdgårdsförbundet som är en av initiativtagarna till SUGS, som fokuserar på framtidens storstadsodling. Med avstamp i FN:s globala miljömål Agenda 2030 vill man med Stockholm Urban Garden Show på olika sätt lyfta värdet av de stadsnära odlingarna.

Foto: Ulrika Flodin Furås

 

Som besökare kommer du bland annat att kunna ta del i olika föredrag om allt från asylodling till jord och kretslopp. Det kommer att finnas ett idétorg, en marknad och en mängd idéträdgårdar att inspireras av, utformade av bland annat Skansen, Studiefrämjandet och Zetas trädgård, som också deltar i scenprogrammet där trädgårdsmästare Maria Andersson svarar på publikens frågor.

 

Det kostar ingenting att komma in på SUGS som öppnar lördagen den 9 september kl 10.00.

Läs mer här.

4 september 2018

Silverkallan årets växt enligt Plantagen

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Årets trendväxt är den skuggtåliga och lättskötta silverkallan. Det har plantskolekedjan Plantagen kommit fram till i samband med lanseringen av växtundersökningen det gör varje år.

 

Silverkalla är årets växt, åtminstone om man ska tro Plantagen som varje år genomför en undersökning om växttrender. Intresset för att omge sig med gröna växter inomhus ökar generellt, även på offentliga platser såsom på kontor och i skolor. Förbättrad inomhusluft är den främsta anledningen till varför gemene man vill omge sig med mer växter i sin vardag.

 

Det är det sjunde året som Plantagen genomför sin årliga rapport om växttrender. Den genomförs i samband med HUI Research, i vilken trendspanare som Stefan Nilsson och Lotta Ahlvar tillsammans med inredningsexperten Emma Priwin och forskaren Eva Sahlin deltagit. Drygt 1000 privatpersoner svarade också på frågor i en enkätundersökning.

Man har konstaterat att vi svenskar älskar våra gröna miljöer och många använder naturen för avkoppling och rekreation. Vi tycker också om att pyssla med växter och föröka med sticklingar. Att det är många som önskar sig en grönare tillvaro, helst i en trädgård, kommer också fram i undersökningen, framför allt om man bor i lägenhet i stan.

 

-Det här med enbart krukväxter i fönstret är förbi, växterna har flyttat in och tagit en större roll i våra hem, säger Emma Priwin, inredningsexpert på Hemnet.

 

Att Silverkallan spås bli en efterfrågad växt tror man beror på att den är lättskött och vacker samtidigt som den bidrar till att göra luften renare och trivs bra även i hemmets ljusfattiga hörn. Nu åter det att se om bloggare och influencers hakar på den här trenden.

31 augusti 2018

Mönstergillt pill med blommor skapar framtidens trender

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Möt tapetformgivaren Hanna Wendelbo-Hanson som med sina blomstermandalas för alltid har förändrat vår syn på växter och blommor. För Elmia Garden Trends berättar hon om sin stora passion för natur och växter och varför hon tror att vi kommer att få se mer färg i trädgården framöver.

 

Mönsterdesignern Hanna Wendelbo skapar inte bara ljuvliga tapetmönster med naturmotiv. Hon inspirerar till och utmanar oss att använda vår kreativitet med växter på nya sätt. På Instagram har hon blivit ett fenomen med sina växtmandalas. Hon har också en kanal på Youtube där hon får det att se väldigt enkelt ut att måla blommor med akvarell. Elmia Garden Trends pratade nyligen med den passionerade blomsterälskaren, ett samtal som kom att handla om trädgårdsodling, trender och varför det är så underbart att odla.

Du lämnade din fasta anställning som tapetdesigner för två år sedan och arbetar idag som konsult, vad håller du på med just nu?

För ögonblicket gör jag en ny tapetkollektion för Midbec samtidigt som vi planerar en lansering av den kollektion som precis är klar. Sedan arrangerar jag workshops med blomstermandala, bland annat ska jag hålla i en på Norrvikens trädgårdar i höst. Samtidigt skriver jag en bok som ska vara färdig om ett par månader, så det känns som jag har att göra.

 

Har du alltid varit intresserad av växter, natur och trädgård.

Jag har alltid använt naturen som en källa för återhämtning och inspiration. Men det var inte förrän jag flyttade till lägenhet med balkong i Göteborg som jag började intressera mig för odling. Idag är det mer än ett intresse – det är en passion.

 

Hur odlar du idag?

Jag bor i hus med en trädgård på dryga 1200 kvadratmeter. Där odlar jag framför allt ettåriga växter och ätbart, vi har bland annat fyra fruktträd i trädgården som bär mycket frukt för första gången i år. Men jag börjar också inse att man spar tid med perennrabatter. Därför har jag börjat anlägga allt fler sådana. På det sättet frigör jag tid till odling av sommarblommor. 

Har du designat din trädgård själv eller har du tagit hjälp?

Trädgårdsdesigner Karin Malmberg gjorde grundformen åt oss. Sedan har strukturen förändrats något efter hand. Vi valde att ta hjälp eftersom jag som designer vet hur värdefullt det är att anlita ett proffs med rätt kunskap. Det har också visat sig vara värt var enda öre och något som jag varmt rekommenderar.

 

Vilka växter tänker du satsa på framöver?

Jag fick idéen att jag skulle använda eget växtmaterial när jag håller mina workshops med blomsterpill, så just nu satsar jag på sommarblommor som jag driver upp från frö. Det blommor som fungerar riktigt bra är rosenskära, gärna den polkagrisrandiga sorten `Capriola´. Alla blommor med lite platta blad går fint att göra mandalas med, exempelvis prästkrage och zinnia. I år har jag också varit extra förtjust i tagetes. De har fått ersätta nejlikan som jag tidigare har odlat mycket. Dessutom är gult en färg som jag tror på mycket framöver.

Blir du påverkad av trädgårdstrender?

Jag tror att jag omedvetet blir påverkad av trender. Men jag tror också att jag är en av dem som är med att staka ut dem. Internet och sociala medier är naturligtvis en stor inspirationskälla och det är väldigt kul att följa duktiga influencers som har växter och trädgård som inriktning. Det är också där man kan se vad som händer i framtiden.

 

Vilka trender ser du just nu?

Jag tror att intresset för att odla ätbart kommer att vara fortsatt stort framöver. Men jag ser också att det kommer allt mer färg i våra trädgårdar. Att odla för att använda i inredningen tror jag också på. Intresset för sommarblommor kommer stort. Jag vill också tipsa om hashtaggen #grownnotflown på Instagram där diskussionen om miljö och snittblommor förs. Närodlade snittblommor och blomsterfarmer tror jag att vi kommer att få se mer av.

Fakta:

Namn: Hanna Wendelbo-Hansson

hanna@hannawendelbo.com

Yrke: Mönsterdesigner med en passion för blommor och odlande.

Bor: I villa med en 1200 kvadratmeter stor trädgård med växthus, fruktträd, sommarblomsodling och en och annan perennrabatt.

Familj: Maken Martin och tre barn.

Aktuell med. Ny tapetkollektion för Midbec, Workshops med blommor och en bok.

Din bästa trädgårdsupptäckt: När jag efter ett antal års odlande i lerjord på träskmark upptäckte att jag kunde höja upp mina jordbäddar började det växa i min trädgård. Egentligen var det först då jag började odla på allvar.

 

Foto: Hanna Wendelbo-Hansson

28 augusti

Närstudie av naturen

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Konstnären Karl Blossfeldts närstudier av växter hjälper oss att uppskatta alla naturens säsonger. Men så här i höstens inledning inger de också hopp om att det snart kommer en ny säsong, nu lanseras hans bilder i fine-art-prints igen.

 

Från ljusa späda och håriga knoppar till fröställningar och blad i jordiga toner – har man mista lilla intresse för natur och växter går det inte att låta bli att förundras över vilka underverk som ständigt pågår mitt framför våra ögon.

 

En som verkligen har fått oss att se på växter på ett nytt sätt är konstnären Karl Blossfeldt. Med kamerans hjälp förhöjde han varenda liten simpel knopp till stor konst.

 

Karl Blossfeldt föddes år 1865 i Tyskland där han utbildade sig till skulptör och metallgjutare. Från 1880 och framåt undervisade han i skulptur på högskolan för bildkonst i Berlin. Fotografierna han tog skulle först och främst användas i undervisningssyfte. Tanken var att visa studenterna växternas skulpturala former och naturens mönster.  

Foto: Sköna Ting

 

När man tittar på hans bilder förstår man vad som fascinerade honom. Han använde en hemmagjord kamera som gjorde det möjligt fotografera med ett förstoringsglas. På det sättet fick han med varenda liten detalj i växtdelarna, som han plockade på olika platser, bland annat i Italien där han under en period befann sig på stipendium.

 

År 1926 ställdes fotografierna ut i Berlin för första gången och efter det började han arbeta som konstnär på heltid med fokus på bildkonst som stilmässigt kombinerade både Modernism och Art Noveau.

 

I samarbete med Foundation Karl Blossfeldt i München har företaget Sköna Ting fått tillgång till originalen av de fantastiska fotografierna vilket gjort att företaget har kunnat ta fram tryck i en högre kvalitet än vad som tidigare varit möjligt. Det ingår också kort, anteckningsböcker och andra pappersprodukter i Blossfeldt-kollektionen.

 

Precis lagom till att vi inleder höstsäsongen lanseras produkterna i butiker runt om i landet. Karl Blossfeldt närstudier hjälper oss att uppskatta det förfall som snart inleds i natur och trädgård. Samtidigt kan man tryggt och trösterikt vila i vetskapen om att det kommer en vår med knoppsprickning och hopp, inom en inte allt för lång framtid.

 

24 augusti 

Grön spaning på inredningsmässan Formex

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Formex är en mässa för inredningsdesign i första hand men det är alltid lika spännande att gå omkring i gångarna med det gröna rastret för ögonen. Idag är gränserna mellan ute och inne nästan utsuddad och det är i inredningen som man kan se kommande trender. Min uppfattning är dock att de företag med trädgårdsinriktning som ställde ut på Formex har en väldigt bra fingertoppskänsla för vad som gäller just nu, både när det gäller färg och form.

 

När jag gick på mässan var det ganska folktomt. Det bidrog dock till att stämningen var behaglig och de som jag pratade med i montrarna var väldigt nöjda, redan efter första dagen. Det här är vad jag fångade upp efter min rundvandring i de tre hallarna.

Hantverk i trädgården

Mässans höjdpunkt var montern som krukmakare Stefan Andersson hade skapat. Den var enkelt utformad men maximerad med produkter vilket gjorde att intrycket blev spektakulärt. De som jag inte fick med på bilden var de de poetiskt vackra, oglaserade prakturnorna som stod uppställda intill långbordet med mindre alster.

Illustrationer med blommor

Amerikanska Gina Vide skapar sina illustrationer med växtdelar och blad från sin trädgård i Nacka, blomsterpill 2.0 med andra ord. Hon berättade för mig att hon även gör porträtt på beställning i samma teknik vilket blivit en väldig succé. Just nu har hon en väntelista på 20 stycken, fler hinner hon inte med för tillfället.

Att grilla är en livsstil

Att grilla i trädgården är en livsstil och ett intresse som bara verkar växa. Grillarna blir allt mer avancerade och även mer hållbara. Cook´n Bloom lanserar en amerikansk grillmodell i aluminium som har sitt ursprung i 1950-talets Amerika. Enligt utsago går den i arv i generationer. Företaget kommer att ställa ut på Elmia Garden i september.

Färg och renare former

Färg är något som vi kommer att få se mer av, på såväl produkter som på växter. Krukornas former drar åt det mer renodlade hållet, även hos danska Bergs Potter, medan växterna som placeras i dem gärna får ha blad med färg. Men även vaser och krukor har mer färg och varför inte matcha buketterna med textil och vägg, som i montern hos AEO och Kueen.

De här vackra glaserade i krukorna är en nyhet från B Green i år, produkter som också kommer att finnas med på Elmia Garden i september.

Vägghängt, upphängt och uppställt

Krukväxterna är här för att stanna och nu lyfter vi in dem i rummet genom att placera dem i vägghängda krukor eller krukor med benställningar och i blomsterbord. Det verkar som om fönsterbrädorna inte räcker till längre. Även snittblommor och skott hängs upp i vaser. Bilderna är tagna hos DBKD Sweden och Gus Design varav den sistnämnda är ett företag som kommer till Jönköping i september.

Skulpturalt med endast en kvist i vasen

Min mamma satte alltid en i en kopparkittel till jul. En enda rejäl enkvist i den eleganta vasen designad av Carina Seth Andersson för Skrufs glasbruk är ett vackert och modernt alternativ. Fint är det också med fruktkvistar i vas, som jag såg i danska Holmegaards monter. Jag har sett arrangemang med fruktkvistar på flera håll den senaste tiden och det är inte bara paradisäpplen som hamnar i vasen. Även päron, äpplen, kvitten och bärkvistar av olika slag används till blomsterarrangemangen, framför allt så här i skördetid.

Blodtopp

En perenn växt som man sett i några säsonger nu är den stiliga blodtoppen. I år hittade jag kvistar av den här växten i var och varannan monter, enkelt arrangerade både i vas och i kruka.

Tradition

Skansen har varit med på Formex i några säsonger nu och det är roligt att de är med på mässan med sitt sortiment av traditionella folkloristiska produkter. Jag firade midsommar på Skansen i år vilket påminde mig om vilken fantastisk plats det är. De har även många fina och välskötta trädgårdar väl värda ett besök. Nästa gång jag går dit ska jag leta efter bikuporna i halm som syns på den lilla bilden till höger.

Elefantöra

En växt som var flitigt representerad i många montrar var det ljuvliga elefantörat. Den fanns även med i 50-årsjubilerande Blomsterfrämjandets monter. De hade gjort en kavalkad med populära växter genom åren och bland växterna för 2018 fanns elefantörat med.

Evighetsblommorna tillbaka?

Det pratades mycket om plastblommorna som en trend i år, mycket tack vare floristen Gemma Ahren som höll workshops på mässan. Hon är syster till Abigail Ahren som hade skapat trendmontern på entrétorget och de båda arbetar också tillsammans. Gemma var ansvarig för alla evighetsblommor som fanns i utställningen. Hon använder också gärna växter av siden och plast i sina arrangemang. Personligen hoppas jag att detta är en bubblare som stannar vid att bli en fluga, om ens det. Enligt mig är det inget som går upp mot äkta vara.

23 augusti 2018

Myt och mystik kring Lisebergs nya attraktion Valkyria

Lisebergs trädgårdsavdelning

“AVGRUNDEN ÖPPNAR SIG

I sagan har Lokes illdåd mot Balder gjort gudarna rasande och planer smids för ett besegra den lömske jätten en gång för alla. När tiden är kommen för det stora avgörandet breder valkyrians vingar ut sig över slagfältet.

 

Nu är det premiär för Valkyria – den mäktiga berg-och dalbanan som reser sig mot himlen och kastar dig mot avgrunden. I 105 km/h!”

 

Så lyder introduktionen till Lisebergs nya häftiga berg- och dalbana Valkyria, som onekligen kommer locka besökare framöver. Placerad i området Myter och legender, inspirerat av fornnordiska mytologin, tillsammans med Balder och Loke är det Lisebergs största satsning någonsin och därmed är helhetsupplevelsen väldigt viktig. Där är träd, planteringar och växter en mycket stor del. Grönområdena kring alla delar av Valkyria har stort fokus på specifika växter, buskar och träd i linje med temat, men också mycket färger. Håkan Blanke på Lisebergs trädgårdsavdelning som jobbat särskilt med Valkyriaområdet berättar att de vill hålla sig till den mystiska fornnordiska känslan och föra tankarna till Yggdrasil. Det ska vara en lummig känsla – vid droppet ska det kännas som att man åker rakt ner i skogen.   

Håkan har tillsammans med sina kollegor och i nära samarbete med den konstnärliga ledningen jobbat hårt på att få dit rätt växter, träd och hela tiden haft helhetskänslan i åtanke. Det har varit viktigt att skapa täthet där Liseberg satsar på att skapa mystik och spänning genom olika höjder, material och växter där man hela tiden blinkar åt det fornnordiska. Man började först med träd, större och mindre buskar och sedan ner på ormbunkar och perenner. Det har också varit viktigt att täcka attraktionens stolpar så att skogskänslan verkligen bevaras, och skapa både det mytiska och mystiska.

 

Då Liseberg är en park som är öppen även under höst och vinter har urvalet varit extra viktigt för att behålla känslan året om. Till skillnad från andra rabatter i parken har man arbetat med mycket perenner, ormbunkar och sorter som kräver mindre omskötsel. Om det vissnar under kylan så kommer det upp igen under våren och känns alltid fräscht. Håkan Blanke menar att helheten kommer ur de mindre detaljerna, därför har trädgårdsavdelningen varit med nästan hela vägen i planeringsfasen, för att tydligt förstå känslan och temat och kunna planera för att skapa den mystiska känslan.

 

Det har varit viktigt att växterna kring Valkyria kompletterar resten av parkens grönområden, men hela tiden anspelar på det fornnordiska. Andra trädsorter ni kommer kunna se kring Valkyrias entré, branta stup eller rent av när man hänger upp-och-ner under åkturen är klassiskt skandinaviska träd såsom skogslönn, rödbladig ask, blodbok, svart- och blodplommon. Här har man tänkt på ursprung, färger men även varit kloka kring priset. Vi har även hemlocksgran. De ser ju väldigt fräcka ut, och är dessutom en prisvärd variant när träd snabbt kan bli väldigt dyrt.

21 augusti 2018

Värt en omväg om du är i Paris – Jardin des serres d´Auteuil

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Växthusinspiration går att hitta var man än befinner sig i välden. Idag kommer den från en av Paris många historiska växthus, den stora glasbyggnaden med sina två flyglar i parken Jardin des serres
d´Auteuil.

 

Att förlänga säsongen med ett odlingshus är för många en dröm. Men var det ska placeras, hur det ska byggas och på vilka sätt det ska använda är vanliga frågor ivriga trädgårdsentusiaster brukar ställer sig.

 

Då kan det vara idé att ta hjälp av de stora mästarna, det vill säga hämta inspiration från en anläggning som redan existerar. Ett av de riktigt vackra växthusen finns i Paris. Jardin des serres d´Auteuil är en upplevelse för alla med minsta intresse för odling.

Parken med växthusen är belägen i porten till Paris, precis utanför le périphérique, motorleden som omger Frankrikes huvudstad. Det är ett populärt utflyktsmål för parisare, särskilt under vintern då man kan flanera runt i värmen i de 6 hektar stora växthusen och upptäcka växter från hela världen. Det bästa är kanske att det inte kostar ett öre, att komma in.

 

Trots att det är stekhet sommar när jag är där är det lagom varmt inne i de välvädrade glashusen och plantorna verkar trivas väldigt bra i den tropiska hettan som råder både inne och utanför växthuset.

De olika flyglarna är uppdelade på olika områden där man kan hitta växter från, jordens alla hörn, från Nya Kaledonien och öknen i Colorado, från tropiska regnskogar och från torrare områden. Ett växthus är helt fyllt med kaktusar medan ett annat huserar kalateor och begonior, för att inte tala om växthuset som innehåller enbart olika sorter bräken, ståtliga älghornsbräknar bland annat. Ytterligare ett innehåller bara orkidéer men det är stängt för tillfället, kanske för att hålla klåfingriga borta ifrån de känsliga och åtråvärda växterna.

 

Över 4500 olika växter finns i växthusen skapade av arkitekten Jean-Camille Formigé. I år fyller de 120 år och är klassade som ett historiskt monument. När de byggdes symboliserade det exotism. Under en epok då inga medier existerade kunde man, genom att besöka Jardin des serres d´Auteuil, få en uppfattning om hur man levde i någon av de franska kolonierna.

Idag matas vi dagligen med information om både om exotiska platser på andra sidan jordklotet och goda råd om vad vi borde göra för att må bra. Jardin des serres d´Auteuil är då den perfekta motvikten mot det moderna livet där allt verkar gå snabbare. Här står tiden stilla och blir då snarare en inspirerande plats där stressade storstadsbor kan finna lugn och ro.

 

Jardin des serres d´Aureuil ligger i Bois de Boulogne på Avenue de la Porte d´Auteuil 3, strax intill Roland Garros i Paris 16:e område. Det är öppet under alla dagar, utom helgdagar, mellan 8 och 17 på vardagar och 9 och 18 på helger.

29 juni 2018

Trädgårdsinspiration i sommar

Jan Rundgren, designer och stylist

Jag har ägnat våren och försommaren åt att åka på inspirerande resor för att titta på trädgårdar. I våras var jag först i Berlin som är en väldigt grön och blomstrande stad. Det är alltid lika trevligt att möta våren i den tyska huvudstaden, som i början av maj stod i full blom med utslagna kastanjer och blommande vårrabatter.

 

Ett av mina favoritställen är Königliche Garten Akademie vid Dahlem dorf som är en fantastiskt välsorterad trädgårdshandel med ett bra urval. Här hittar man både växter, buskar och träd, och den tyska kedjan Manufactum har en egen trädgårdsbutik som ligger i ett av växthusen. Deras sortiment är av hög kvalitet och de har också ett intressant urval av fröer och lökar, beroende på säsong. Detta är ett bra exempel på hur en modern och komprimerad handelsträdgård kan se ut.

 

Inget vårbesök i Berlin utan att äta sparris! vi avnjöt en fantastisk lunch i deras restaurang, gnocchi med smörstekt sparris och salvia. Efteråt är det väldigt svårt att inte välja någon av deras 20-tal tårtor och pajer som avslutning. Vill man efter detta ha lite lugn i själen, kan man gå och sätta sig i deras lilla japanska trädgård som är något av det mest utsökta jag sett.

Lite senare i maj så var det dags för Lisebergs trädgårdsdagar. Detta är ett återkommande evenemang i parken varje år.  Lisebergs park är verkligen den perfekta platsen för den här typen av arrangemang, Liseberg är ju inte bara åkattraktioner, utan även en av Sveriges vackraste parker.

 

Jag var där med Elmia och byggde trendutställning på stora scenen samt höll föredrag om inspiration och trädgård, baserat på de trender som jag tog fram för Elmia i höstas tillsammans med Svenska moderådet. En stor eloge till Lisebergs duktiga trädgårdsmästare hade tolkat Elmias trender i tre stycken visningsträdgårdar framför stora scenen.

 

Kul med en svensk trädgårdsmässa som är i säsong, så man kan köpa växter till sin balkong och trädgård. Trots att Liseberg har över 20 000 tusen besökare på en dag så var det gott om plats och en strid ström med besökare som bar hem växter och blommor från ett prunkande Liseberg.

I början av juli bar det av till England och Cotswold, för att titta på Arts & Craft-trädgårdar. Detta var ju en stil som kom till i England i början av 1900-talet. Stilen håller än i dag och har påverkat utseendet på våra trädgårdar även in i modern tid.

 

Jag besökte cirka 10 stycken fantastiska trädgårdar, både offentliga och privata. Den som gjorde mest intryck på mig var Hanam Court Garden och High Glanau Manor i Wales som var trädgårdsdesignern Henry Avray Tippings bostad. Ett fantastiskt hus och en trädgård i Art & Craft-stil, som på senare år återskapats till sin fulla prakt.

I Sverige har vi ju bra exempel på denna stil som på Karin och Carl Larssons Sundborn. Och naturligtvis Sofiero utanför Helsingborg. Där vi ser tydliga exempel på detta i slottets park med kronprinsessan Margaretas fantastiska långa dubbelsidiga perennrabatter. Hon var starkt inspirerad av Arts & Craftrörelsen och var en av dem som tog stilen till Sverige när hon 1905 gifte sig med prins Gustav Adolf. Kronprinsparet fick Sofiero i bröllopsgåva och delade ett gemensamt trädgårdsintresse, som än i dag syns tydligt i Sofieros vackra park.

 

Vill man se mer trädgård i engelsk stil i sommar kan man besöka Tjolöholms slott. Trädgårdsmästaren John Taylor som vi brukar se på SvT:s Trädgårdstider, har tagit sig an att väcka slottets trädgård ur dess Törnrosasömn. Många av de tankar och idéer som var planerade när slottet byggdes genomfördes aldrig. Men nu kommer John och hans medarbetare att sätta Tjolöholm på den svenska trädgårdskartan. Och vem passar bättre att göra detta än en trädgårdsmästare från England.

Min nästa resa blir till London i början av juli. Då kommer jag att besöka en av världen största trädgårdsmässor, Hampton Court Flower show. Om detta kommer återkommer jag med senare här på Elmias Trädgårdsblogg.

 

Trevlig trädgårdssommar!

 

Jan Rundgren.

20 juni 2018

Att planera trädgårdar och grönområden till glädje för både människor och trädgårdens nyttiga djur

Lena Truelsen, Trädgårdsingenjör 

Bland perennerna finns överlägset flest insektsväxter.

De flesta trivs i soliga-halvskuggiga lägen, där också insekterna oftast befinner sig. Med perenner kan vi täcka in i princip hela årets insektsnäring.

Här finns fantastiska sällskapsväxter till andra perenner, rosor, buskar och träd. Här finns kantväxter, marktäckare, snittblommor, stenpartiväxter och solitära uppstickare. Lämpliga både för större ytor i grönområden men också och inte minst till privata trädgårdar.

Vi har nu kommit fram till sommarens och sensommarens insektsväxter.

Här presenterar jag några av mina favoriter.

 

 • Anisört – Agastache i sorter hör till våra mesta insektsväxter och är en riktig långblommare, från juli-sept. Trivs soligt och väldränerat.
 • De flesta nävor är bra insektsväxter. Trädgårdsnävan ’Rozanne’ är en av dem,

  den blommar länge, från juni-sept. Fin ensam bland andra perenner eller på större ytor.

 • Blodnäva - Geranium sanguineum ’Max Frei’ är en annan, fin marktäckare i 

  torra soliga lägen. Blommar juli-aug.

 • Stäppsalvia - Salvia nemorosa i sorter, finns i vitt, rosa och olika blålila nyanser. Mina favoriter är den klassiska ’Ostfriesland’ och den nyare ’Caradonna’ som båda blommar från juni-sept.

  Fina både som kantväxter eller gruppvis planterade bland andra växter.

 • Praktveronika - Veronica teucrium ’Knallbau’ älskar solen, blommar i juni-juli med en lysande blå färg och drar verkligen blickarna till sig, likväl som insekter. Fin gruppvis bland andra perenner.

   

 • Oktoberaster - Aster novi-belgii i sorter. Finns i olika blå och rosa nyanser och blommar från juli-oktober. Fin gruppvis bland andra perenner, breder ut sig lätt. 

 • Solhattar - Echinacea i sorter är en stor grupp perenner som årligen kommer i nya läckra nyanser. Blommar i juli-sept. De har olika härdighet men för samtliga gäller att de trivs i soliga lägen i väldränerad lätt jord. 

 • Lavendel - Lavandula angustifolia i sorter. Älskar sol och värme. Härdig långt uppe i landet förutsatt att jorden är väldränerad/grusig. Finns i olika blå nyanser, vitt och rosa med härlig doft. Mina favoriter – den klassiska ’Munsted’ och den något lägre ’Hidcote Blue.’ Blommar i juli-aug. Både fina som kantväxt och gruppvis bland andra perenner, låga buskar och rosor. 

 • Fackelblomster - Lythrum i sorter, tacksamma favoriter, finns i olika rosaröda nyanser, blommar i juli-aug. Trivs soligt och i fuktighetshållande jord. 

 • Kransveronika – Veronicastrum virginicum i sorter är riktiga utropstecken i rabatten.  Finns i olika rosalila nyanser. Blommar i juli-sept. Trots sin höjd, ca 1,5 m så står de stadigt.

Så kommer vi till 2 höstblommande favoriter, som är mycket viktiga då väldigt många insekter fortfarande är ute och samlar näring. Flera av sorterna ovan blommar också långt in på hösten.

 

 • Höstsilverax - Actaea simplex i sorter. De är fantastiska uppstickare som pryder varje trädgård. Finns i olika namnsorter i olika rosa toner i sept–okt. Blommorna doftar ljuvligt.
 • Hylotelephium - Kärleksört i sorter, mycket tacksamma i torra soliga lägen. Blommar från aug-oktober i sorter med vita eller olika rosa blommor med både med grågröna och röda blad. Nyutslagna blad är även goda att ha i sallader! 

 

Till sist, placera ut fågelbad till glädje även för törstiga bin, humlor och fjärilar!

8 juni 2012

Parc de Bagatelle i rosornas tid

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Lättskött är inte ett ord som man förknippar med rosor vilket gör att de den senast tiden fått leva en något undanskymd tillvaro. Men nu blåser förändringens vindar, åtminstone när det kommer till trender. Följ med Helena Kaasik till Paris och Parc de Bagatelle för att få en dos rosinspiration. 

 

Rosen är en mytomspunnen blomma som de flesta har en relation till. En del tycker inte att trädgården är komplett utan en rosbuske. Andra fnyser lite åt den vulgära och krävande växten som bara drar till sig ohyra till trädgården. 

Rosen har också fått kliva ett steg tillbaka till förmån för andra växter den senaste tiden. I stället är det mer lättskötta perenner och buskar som tar plats i moderna trädgårdar. I de sömlösa rabatterna som flyter i varandra och täcker all jord gör rosen sig icke besvär. Men nu kanske det blir ändring på det. Åtminstone om man ska tro Elmia Garden Trends för år 2019 där en av trenderna heter ”Green Decadence”, i vilken rosen har en given plats.

 

I den franska trädgårdskonsten är rosen ständigt närvarande. Det är en växt som mjukar upp linjerna i de strikta barockträdgårdarna. Förutom i många av de publika parkerna ser man dem också i gatubilden, åtminstone i Paris. Men det gäller att klocka blomningen som inträffar mycket tidigare än hos oss i norr. I början av juni brukar de slå ut i all sin praktfullhet.  Det är också då man ska ta sig till Parc de Bagatelle utanför Paris om man vill få sig en rejäl rosinjektion. 

Det var greven av Artoise som lät bygga parken år 1775. Den ritades av arkitekten François-Joseph Bélanger men anlades av Thomas Blaikie och de hände troligen mycket skoj i det rosafärgade lilla slottet när det begav sig. 

 

Parken är en av Paris fyra botaniska trädgårdar som framför allt har blivit känd för sitt rosarium. När de över 10 000 rosorna blommar är besöket en obeskrivlig upplevelse och doften i näsborrarna stannar kvar långt efter att man passerat utgången. 1200 olika sorter lär det finnas i parken. 

 

Förutom att lära känna nya sorter så kan man inspireras av hur de presenteras. Klätterrosor som får fritt spelrum på spaljéer samt höga, låga, små och stora buskrosor har alla sin självklara plats. Det finns dubbla rosor och enkla, skålformade och öppna som oblygt visar sitt innersta. I den ena ändan hittar man en halvrund pergola där olika klättrare samsas. 

 

Att färgmatcha är det dock ingen som tänkt på, nej här växer rosor i olika färger om vartannat i en skön och färgexplosiv blandning. Lite längre in i trädgården finns rosor på stam som fått sällskap av mer lågväxande sorter. Där är alla märkta med namn vilket gör att man kan tillbringa timmar med att hitta sina favoriter. 

Några sorter som jag föll för var den svagt rosa, belgiska Sweet Blondie, en svagt aprikosfärgad med namnet Marchenzauber, den enkla gula Golden Gate, Den täta rosa rosen som tillhör gruppen Rosa Centifolia, ytterligare en svagt rosa nästan vit kallad Gilles de Brissac och slutligen rosen som skiftar färg från mörkt lila till nästan vitt beroende på blomningsstadie. Pasific Dream heter den. Om de är härdiga i Sverige vet jag dock inte men troligen finns det liknande sorter som trivs i vårt klimat. 

Förutom att ingenting går upp mot trädgårdsrosor så tar jag med mig den ganska strikta men ändå pedagogiska strukturen i den här trädgården som gör att man kan uppleva enskilda rosor trots att man nästan drabbas av alla olika sorter. De hårt klippta toppiga idegranarna lugnar också ner intrycket. Jag hoppas också att vi får se mycket rosor i trädgårdarna i framtiden och väldigt gärna massor av blomserarr med trädgårdsrosor som man kan köpa i sin blomsterbutik. 

 

På tal om dekadens, visste du att en av ingredienserna i Chanels mest berömda dofter, nr 5, Gabrielle, Coco mademoiselle med flera, är Rose de Mai från gruppen Rosa Centifolia. Det fick jag lära mig på årets upplaga av trädgårdsmässan Jardins, Jardin där det berömda modehuset var representerade i år med en bit av sitt blomsterfält från Grasse. 

Så tar du dig till Parc de Bagatelle i Bois de Boulogne

 

 • Hoppa på närmaste Métro och åk till Porte Maillot. Jag bytte vid Concorde. Från stationen är det en liten promenad på dryga halvtimmen. Jag gick efter GPS:en.

 

 • Du kan också ta RER:en och åka till Porte Maillot. 

 

 • För den som föredrar att åka buss är det nr 43 eller 244 som gäller.

26 februari 2018

Möt våren i London

Jan Rundgren, designer och stylist

I mitten av februari, när det är som allra mörkast och mest kallt här hemma och den svenska våren och odlingssäsongen fortfarande känns långt bort, reser jag gärna till London och besöker Royal Horticulture Society's ”London Early Spring Plant Fair”.

 

Det är den första utställning i deras regi för säsongen. Mässan har stort fokus på vårblommande lökar och växter, framförallt snödroppar – men här finns massor av växter. Många plantskolor visar sina vårsortiment. Man kan dessutom köpa fröer, potatis, dahlialökar och liljor – samt fetbladsväxter.

 

Även om nu inte våren riktigt hade kommit till ett kylslaget England så var det ändå mer vår än hemma, med gröna gräsmattor och utslagna påskliljor. En perfekt vårinjektion, som gör att man klarar av det svenska mörkret några månader till. Man får liksom en behövlig föraning av det som komma skall.

RHS är det engelska trädgårdssällskapet, som bildades redan 1804 och är väldens största. Oavsett var man bor runt världen kan man bli medlem, då får man inte bara fritt inträde till många evenemang och trädgårdar. Man har dessutom möjlighet att förboka biljetter till olika mässor och evenemang i deras regi. Bland annat till Chelsea Flower Show, som är en av världens mest kända trädgårdsutställningar. Man får också månadsmagasinet The Garden.

 

Snödroppar hör till en av mina favoritblommor. Inte bara för att den är en av de första blommorna som kämpar sig upp och blommar fast snön fortfarande ligger kvar. Utan för att den verkligen kommer med våren och därmed startar odlingssäsongen. Man kan samla på mycket, och snödroppar kan jag verkligen rekommendera. Det är inte bara en vacker blomma utan även en gammal kulturväxt som mycket tidigt spreds över Europa med munkar.

Det första som möter en när man kliver in på mässan, är olika sorter av snödroppar och vårblommor i grupper, vackert arrangerade på upphöjda podier med blommande vårlandskap. Här hittar du odlare som är specialiserade på just vårlökar. Det är svårt att inte köpa med sig nån liten ny växt. Man hittar alltid något nytt som man inte sett tidigare. I år föll jag för en sälg med rödblomande videkissar, helt bedårande! Detta år hade man skapat en installation av snödroppar som hängde från taket, i perfekt ögonhöjd.

 

De senaste åren har det kanske blivit lite mer prylar och lite mindre blommor. Men utbudet är ändå stort, och hela mässan är väldigt charmigt brittisk. RHS´s två utställningslokaler är skapade i vacker Art decostil, nära Victoria station.

Vad är det då för speciellt med just snödroppar? Jag tror att de flesta konsumenter inte vet att det finns en mängd olika arter och sorter. Och hur olika de kan se ut både när det kommer till storlek och utseende. Bara det lockande latinska namnet säger en del ”Galanthus” – en latiniserad form av det grekiska ordet för mjölk och blomma.

 

Som bekant så planteras ju vårblommande lökar på hösten. Och det är ju så vi för det mesta ser snödroppelökarna i handeln. Men för bästa resultat så ska man helst köpa och plantera lökarna precis när de blommat över tidigt på våren. I England så säger man att man köper lökarna ”in the green” Så på mässan är alla lökar som säljs i kruka. Detta är nog något som vi kommer att se mer av även i svenska butiker i framtiden.

 

Jan Rundgren, designer och stylist

12 januari 2018

Tulpantider!

Malin & Erika, Blomsterfrämjandet

Visste du att det odlas rekordmånga tulpaner i Sverige i år? För första gången över 160 miljoner! Det är inte så konstigt för svenskarna är ett tulpanälskande folk och det finns få länder där invånarna köper så många tulpaner per person som vi gör. Vi firar tom Tulpanens dag varje år den 15 januari och är nu inne på vårt 28:e år.

 

Att odla tulpaner är ett hantverk som kräver både kunskap och fingertoppskänsla. I Sverige finns ett dussin svenska tulpanodlare som alla odlar enligt Svenskt Sigills kvalitetsregler vilket innebär en ansvarsfull och kvalitetssäkrad produktion. Växthusen drivs till exempel med fossilfritt bränsle och vägen till butik är kort. Ursprungsmärket "Från Sverige" visar att tulpanerna är odlade och hanterade av certifierade svenska odlare.

Inred ditt hem med tulpaner

Lys upp ditt hem med tulpanbuketter i sköna färger och sprid ut dem i charmiga småvaser med en tulpan i vardera i varje rum. Glöm inte arbetsplatsen, få saker ger så mycket kreativitet som en bukett tulpaner där du arbetar. Och det finns en sort för alla smaker då tulpaner finns i nästan alla färger utan blått.

 

Så vilken blir din favorit i år? Blir det doftande Verona, tvåfärgade Leen van der Mark eller Kung Fu? Ja inget är i alla fall en bättre humörhöjare i början av året då det fortfarande är mörkt ute.

Tulpanens historia
Tulpanens historia är vida berömd och omtalad. Runt 1637 rådde det tulpanfeber, även kallad tulpomani. Det fanns då tulpaner som kostade mer än ett helt hus.

 

Tulpaner kommer ursprungligen från Iran, Afghanistan och Kazakstan. När nomaderna tog lökarna till Turkiet mötte de sultaner som bar en tulpan på sin turban. På persiska heter turban ”tulipan” och det var så tulpanen sitt namn.

Från lök till blomma
Under våren kan vi både från luften och på marken se de vidsträckta blomsterlöksfälten i Holland med all sin färgprakt. I området kring Lisse och Hillegom finns de fält som är mest kända när det gäller blomsterlök, även om de numera odlas över hela Holland. Blomman hinner knappt slå ut förrän det är dags att knipsa av den, låta blad och stjälkar vissna ner och all näring gå tillbaka till löken. Metoden är en förutsättning för att det ska bildas nya livskraftiga sidolökar som i sin tur kan drivas i blom i växthusen under den kommande säsongen. Blomsterlökarna plockas upp maskinellt under juni månad. Därefter rensas de för hand; friska lökar sorteras efter storlek och sjuka lökar tas bort.

I Sverige används nästan uteslutande lökar med en omkrets på ca 12 cm, som ger hög kvalitet på slutprodukten. Varje år från augusti till och med november anländer tulpanlökarna till drivningsföretagen då det är dags för plantering. Detta kallas för lökläggning. Allt sker i omgångar – plantering, kylning och drivning – så man har en jämn fördelning under hela säsongen. När löken är planterad staplas den i stora kylrum där temperatur och fuktighet är mycket viktigt. Löklådorna står i kylen i ca fyra månader i olika temperaturer för att löken ska utvecklas på rätt sätt. Därefter tar man ut den för drivning och återigen spelar temperatur och fuktighet en mycket stor roll. För nu går det snabbt! Efter ca tre veckor är det dags att skörda.

Skötselråd

Tulpanen är en tacksam snittblomma som kan glädja oss i ca 5 – 7 dagar. Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten. Låt plasten eller pappret sitta kvar som stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina.

 

Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med kallt vatten. Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den. Tulpaner är törstiga så glöm ej fylla på med vatten.

 

Vill du ha mer inspiration eller information om tulpaner kan du besöka www.blomsterframjandet.se och www.tulpanguiden.se.

Tulpanhälsningar från Malin & Erika, Blomsterfrämjandet

18 december 2017

Julspaning från Rönne Trädgård

Jonas Samuelsson

Här på Rönne Trädgård älskar vi julen och tycker att det är en helt underbar tid! Bland det roligaste med att arbeta på en handelsträdgård är nog förmånen att få följa de olika säsongerna under året. De har alla sin egen tjusning, men ingen annan kommer ens i närheten av juletiden! Högtiden framför andra, med dess mys och stämning, all glädje och förväntan. Julen börjar tidigare än förr, vilket är toppen för oss som längtar efter att börja pynta, tända ljusen och göra det mysigt för oss själva och våra kunder.

 

Som trädgårdsmästare känner jag starkt för växter som har en tydlig säsong. Till jul odlar vi våra egna julstjärnor och driver hyacinter, amaryllis och tulpaner. Lokalodlat med kvalitet för bygdens fönsterbrädor! 

Julen är ju starkt traditionsbunden, så hur uppfattar vi då julens trender?

Här i trädgården planterar vi mängder av julgrupper, alla med kärlek till växterna och yrket. Ombonade och varma, genomtänkta och välkomponerade i planteringskärl med toner av koppar och mässing, gärna med lite glitter för värme och stämning. Denna färgskala är väldigt stark nu, men vi ser även inslag av pasteller och mer ur den blågröna skalan.

Jag uppfattar att tolkningen av julen har blivit friare och mer lekfull, med en varm blinkning åt det traditionella. Julens uttryck är mer personligt på olika plan. Vi vårdar och tolkar våra minnen med värme, men är inte rädda för att addera något nytt. Anknytning är ett ord jag vill ta fasta på! Ett exempel på detta är min egen på nytt funna vurm för pappersrader. Sådana som farmor alltid hade, klart att jag måste ha det i år! Samtidigt som det kändes helt självklart att vi skulle ha ett jultåg i växthuset...

Återbruk och gör det själv-trenden är fortfarande jättestor, gärna med inslag av naturmaterial. Vi säljer mycket av olika tillbehör för hemmapyssel och särskilt lökväxter är så enkla och tacksamma att jobba med. Till det lite mossa och några kottar i ett återbrukat kärl av något slag -simsalabim! 

 

Julhälsningar, Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård

3 november 2017

Berlin - en högintressant trädgårdsstad  

Jan Rundgren, designer och stylist 

Berlin är så mycket - också en högintressant trädgårdsstad. Med tunnelbana och förortståget S-bahn kommer man snabbt, billigt och lätt till en rad fina trädgårdar och parker. Nästa gång du planerar en trädgårdsresa, tänk Berlin. Här är några tips på några extraordinära utflyktsmål, en liten bit från centrum.

 

IGA, Marzahn

Marzahn utanför Berlin är inte känd för sin skönhet. Platsen har varit en nersliten gammal östförort. Fantasilös budgetfunkis. Att ta tunnelbanan från Alexanderplatz tar 40 minuter - till den station som nu är omdöpt till Kienberg - Garten des Welt. Marzahn fick 2017 nämligen bli skådeplats för IGA - Internationelles Garten Ausstellung. det är en gigantisk satsning, bara området är på 60 hektar och så stort att man byggt en linbana över det hela som inkluderar, utsiktsberg, biologiska våtmarker och mängder av trädgårdar från länder jorden runt.

Att, exempelvis, vandra mellan Australien och Japan på tio munter är att öva sin perception men också uppfattning vad skönhet är, och trädgård. Australien visar en av skogsbrand kolnad yta, vilket är en av förutsättningarna för växtlivet där - men man gör det oerhört skickligt, med fina kontraster och med en känsla som verkligen får besökaren att reagera. Ett antal asiatiska länder deltar: Thailand visar en abstrakt glastolkning av sina sockertoppsöar. Sydkorea har byggt upp en kopia av en faktisk trädgård med utsökt autenticitet. Kina bidrar med en enorm anläggning med thépaviljong och Japan bidrar med utsökta detaljer som en grusträdgård. IGA visar också en modern lekplats för barn där en enorm strandad val sprutar vatten och nya koncept för kyrkogårdar och gravstenar. Trädgård är något som omsluter hela livet, från barndomen till evigheten.

IGA blir en plats där man kan titta sig genom vaneseendet. Trädgård, drömmen om det paradisiska, lever över hela jordklotet. Om det så är ett potatisland eller Versaillekopior. Fantasin om gudabenådad vila och skönhet behöver ändå inte vara privat eller något som skiljer människor från varandra utan en mötesplats för olika behov och skönhetsdrömmar. Efter IGA ska trädgårdarna ligga kvar, området med sina många scener och restauranger ska fungera såväl som reakreation och ett slags folkpark - som särskilt som en social uppgradering av Marzahn.

Potsdam; Karl Foerster Garten och plantskola
Potsdam är en egen liten stad väster om Berlin, resan dit tar också 40 minuter men med S-Bahn. Den lilla vackra 1700-talsstaden vimlar av slott och är värd en egen resa men här har man också bevarat en speciell trädgård: Karl Foerster var en stor tysk trädgårdsman, specialist på gräs, Helenium och Dhelpinium. Hans fina jugendhus är bevarat, liksom trädgården med dess olika delar. Särskilt vacker är hans version av engelsk ”Sunken garden”. Här kan man uppleva många av alla växter han tog fram genom egna korsningar. Karl Foerster var tidigt en av dem som såg värdet av gracila gräs, som han kom att kalla rabatternas dansöser.

 

Lättast att ta sig till Bornim där huset ligger är att ta en taxi från Potsdam centralstation. På vägen passerar med Sanssoucci, det lilla sommarslott som Fredrik den store lät bygga - namnet betyder ”Sorglös”. Efter att ha blivit inspirerad av hur Foerster byggt upp sina rabatter med plantor som alla tål en svensk vinter är det bara att promenera till planskolan som bär hans namn och som säljer en stor del av just gräs, solbrudar och riddarsporrar. Finurligt nog som småplantor, som gjorda att ta med hem. På väggen till plantskolan står ett Foerstercitat: ”Sök och du kommer garanterat också att hitta något annat”. Ett sanning som alla trädgårdsnörd kan skriva under på.

Königliche Garten-Akademie, Dahlem
Ännu en tunnelbaneresa bort - och faktiskt belägen på baksidan av Berlins botaniska trädgård - ligger Gabrielle Papes storskaliga skapelse Kungliga Trädgårdsakademien. Här erbjuder hon visningsträdgårdar, kurser och försäljning - samt en mycket trevlig restaurang. Växtutbudet är fantastiskt. Här ligger också en filial av den utmärkta butiken Manufactum: en försäljningslokal med fina trädgårdsverktyg. Bland häckarna ligger också en liten utsökt japansk trädgård - en pärla. Allt är mycket välorganiserat, här finns stora och små växter - och ett utbud som man inte alltid hittar på en svensk plantskola.

Tunnelbanan tar dig till Dahlem Dorf och man promenerar till KGA på en kvart genom vackra villakvarter och byggnader där Berlins universitet huserar. Har man ork kvar efter en lunch på restaurangen - ägaren är från Island - kan man gå till Botaniska trädgården som också är mycket imponerande, men vars plantskola är minimal.

 

KGA är vackra inspirationsrabatter, och mycket ambitiös. Gabriella Pape är väldigt påverkad av den engelska trädgårdar och blandar uttrycken till en mycket smakfull mix. Det hela är en väldigt trevlig utflykt. Dahlem - som förut var del av Västberlin - härbärgerar också flera intressanta museer.
Gute reise!

Jan Rundgren, designer och stylist 2017-11-03

4 oktober 2018

Årets Perenn 2018 presenterades på Elmia Garden 

Perennagruppen på Elmia Garden

Höstsilverax, Actaea simplex, de mörkbladiga sorterna, är Årets Perenn 2018. Perennagruppens val, som presenterades på Elmia Garden i Jönköping, handlar om en finsmakarväxt som kombinerar sin ståtliga starka karaktär med både livfullhet och grace.

– Den har ett så fantastiskt växtsätt och den är fin hela säsongen med sitt magnifika bladverk, och sedan kommer de skira blommorna som grädden på moset framåt hösten. Den är så vacker att man kan odla den bara för bladverkets skull, säger Berit Haggren, redaktör för växtforum.se, som presenterade Perennagruppens val och täckte av den mörka skönheten på scen på Elmia Garden.

”Ett elegant, mörkt bladverk som ger liv åt hela planeringar toppat med skira, doftande blomspiror som lyser upp trädgården om hösten. Höstsilverax är en pärla bland växter, många trädgårdkreatörers älskling och Årets Perenn 2018”, lyder Perennagruppens motivering.

 

Pärlformade knoppar

Perennagruppen har utsett Årets Perenn sedan 1997, en 20-årig tradition som nu alltså kröns av den ståtliga perennen Höstsilverax, som kan bli uppåt 170 cm hög när de tunna men stadiga stjälkarna skjuter upp från bladverket under september. De långa blomaxen i topparna med sina pärlformade knoppar slår ut som små skira rosa eller vita blommor med doft av smultron tills frosten kommer, och står sedan kvar som vackra vintersilhuetter i trädgården.

Höstsilverax har sitt ursprung i nordöstra Asien och Japan. Den trivs både i sol och skugga, men behöver god tillgång till vatten och näring.

– Den har alla de egenskaper som krävs av Årets Perenn, utsökt i färg och form, frisk, härdig och lättodlad. Den fungerar utmärkt som solitär, men är också en lagspelare som lyfter många andra i rabatten, säger Berit Haggren.

 

Perennagruppen 2017-10-04

7 september 2017

Stadsgrönska på höjden – igen

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Det har nästan gått 20 år sedan den mest berömda växtväggen i Paris konstruerades. När fasaden på Paris etnografiska museum nu görs om är intresset för vertikala trädgårdar och grön stadsutveckling större än någonsin.

 

Paris västra strand mitt i semestertider. Det är ovanligt lugnt i Frankrikes huvudstad men bakom de tillfälliga avspärrningarna framför Musée du quai Branly, det etnografiska museet, råder det full aktivitet. Medan förbipasserande besökare nyfiket undrar var som pågår håller ett par män på att skruva ner metallplåtarna som utgjort basen för den gröna väggen skapad av den franska landskapsarkitekten Patrick Blanc för nästan 20 år sedan.

– Det är en av de viktigaste gröna väggarna i världen. Men museiledningen har angett konstruktionsskäl som anledning till att väggen nu måste göras om, säger Amaury Gallon från Jardins de Babylone som fått uppdraget att göra om väggen, när vi ses över en kaffe och en varm croissant på närmaste franska café.

 

Växtväggen på Paris etnografiska museum skapades år 2004. Med den tropiska regnskogen nyanser av grönska och växtlighet byggdes väggen upp med växter från 5 olika kontinenter. Förutom att förse den förtätade storstaden med så många luftrenande plantor som möjligt var det ett sätt att spegla museiverksamheten som pågår året runt bakom den prunkande gröna fasaden. Amaury Gallons uppdrag är att återskapa väggen i samma anda. Men den kommer inte bli exakt likadan som innan.

– Det är framför allt tekniken som har utvecklats. Vi har bland annat lagt till ett extra isolerande skikt så att växterna klarar såväl kyla som värme bättre. Som bonus kommer inomhusklimatet också att förbättras, berättar han och pekar samtidigt på en snyltgäst, ett frösått ogräs som fått fäste lite här och var på hela växtväggen.

 

Men det är inte den första gröna väggen han skapar. Jardins de Babylone har arbetat med grön stadsutveckling och landskapsarkitektur sedan 2004. Förutom quai Brandly ska Amaury Gallon och teamet göra om fasaden på en tunnelbanestation i centrala Paris. De har också ett spännande takprojekt på gång i huvudstaden där tanken är att man ska bevara den biologiska mångfalden och använda sig av hotade växtarter som finns i Paristrakten.

– Sedan jag startade min verksamhet har jag haft en känsla av att branschen växt lite grand varje år. Men de två senaste åren pekar kurvan verkligen rätt upp. Intresset har ökat markant, inte bara för vertikala väggar. Hela vår verksamhet växter så det knakar och just nu håller jag faktiskt på att starta flera kontor utomlands, i Asien bland annat.

 

Men först ska alltså fasaden på Musée du quai Branly få ny kostym. Arbetet kommer att genomföras i bitar. Föst stänger man av vattnet på en del så att växterna torkar. Sedan plockas växter och material bort. Först därefter kan man börja montera upp väggen som ska härbärgera växterna igen.

 

– Vi räknar med att hinna med halva väggen i år. Den andra halva av den 1100 kvadratmeter stora fasaden kommer att göras om nästa år, berättar Amaury Gallon.

Helena Kaasik, journalist och fotograf 2017-09-07

30 augusti 2017

Trendspaning i handelsträdgården

Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård

Det är sensommar i handelsträdgården och det är en härlig tid. Nu är här riktigt fint! Det är också en brytningstid. Dagarna blir kortare, sortimentet följer sin årstid och efterfrågan på växter för inomhusbruk kommer tillbaka. I växthusen är det svenskt eller hemmaodlat så gott det går och vi njuter av att kunna skörda aster och lejongap från frilandet. Julstjärnorna är planterade och det är bara dagar tills den första sändningen med blomsterlök anländer, hyacinter och tidiga tulpaner. Vi har stuckit pelargoner till nästa år och en ny omgång elefantöra växter och frodas.


Det finns tid att njuta av livet med handelsträdgården och tid att ägna nya roliga projekt. Nu finns också tid för reflektion och för en trendspaning från en enkel trädgårdsmästares perspektiv.

Jag upplever att trenden med det naturliga och hållbara har flyttat in i våra hem, med ett ökat intresse för naturliga material och växter som passar in i tanken om det hållbara samhället, samtidigt som de ska vara relativt lättskötta. Olika pileor och peperomia, bladbegonia, kaktusar, monstera och de alltid så närvarande och älskade pelargonerna är exempel på sådana krukväxter. 

 

Precis som med våra livsmedel så blir det viktigare att veta var växterna kommer ifrån och under vilka förhållanden de produceras. De får gärna vara svenskodlade, ännu hellre lokalodlade eller kanske till och med odlade i det egna hemmet. Allt fler börjar upptäcka hur enkelt och roligt det är att ta sticklingar. Det finns så många fler roliga växter än bara pelargoner att prova på och känslan över att lyckas är ju så belönande! 

Krukorna får gärna vara av material som upplevs som naturliga och i jordnära färger. Hos oss säljs det jättemycket terrakottakrukor! Leran är ett naturligt material som har använts i tusentals år och många har fått upp ögonen för hur bra många växter trivs i dessa. Man tilltalas också av den lite slitna, nötta och råa mjukheten som materialet ges med tiden. Patinan och skönheten helt enkelt, samtidigt som de många gånger förstärker växtens karaktär.

Det naturliga och hållbara tar inte bara plats på fönsterbrädan utan även i våra snittvaser. I trädgården och naturen finns det ju så mycket som gör sig fint som snitt, och det får gärna vara lite okonventionellt. Sommarblommor som chokladblomma, rosenskära eller kanske tagetes, en bukett med kryddor plockade i trädgården eller några fina kvistar från skogen.


I köksträdgården finns det mycket som både är gott, nyttigt och vackert och som passar utmärkt även till snitt. Det kan vara till exempel dillkronor, blommor från rabarber, broccoli, matlök med mera. Den egna kreativiteten tillåts flöda!

 

Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård, 2017-08-30

 

10 augusti 2018

Flower Trials Nederländerna 14-15 juni 

Malin Hidesäter, projektledare och stylist

Äntligen kom då även jag iväg på Flower Trials i Nederländerna mitt i juni och i högsommarvärmen. Tillsammans med en grupp odlare och med Mäster Grön som arrangör kunde jag lugnt luta mig tillbaka och ”bara” åka med på denna arrangerade resa de gör varje år. Detta är jag väldigt glad för då det visade sig att vara en intensiv upplevelse med många intryck, speciellt för mig som var med för första gången. 

 

På Flower Trials visas nästan allt som finns i växtväg under sommarsäsongen. I år var det 59 deltagande förädlings- och småplantproducenter och uppdelat i tre regioner. Aalsmeer och Westland i Nederländerna och Rheinland Wesfalen i Tyskland. Vår grupp besökte endast Nederländerna och hade två heldagar på oss, från tidig morgon till sen eftermiddag. Under de sista besöken vi gjorde var jag rätt mör i både ben och i huvud och fullproppad med intryck.

Så vad är då mitt intryck av Flower Trials?
Jag brukar gilla det mesta om det är paketerat i rätt sammanhang. Sammanfattningsvis tycker jag att det var tydligt att den ätbara trenden fortfarande är på tillväxt. Amplar fanns det i mängder, mixade planteringar, koncept och sist men inte minst mycket färg. Där kan jag känna att vi svenskar är lite fega i vårt val av färg till rabatter, balkonglådor och krukor. Än så länge. Jag längtar efter en rabatt som denna och vill se mer amplar som dessa på våra balkonger runtom i landet.

Den ätbara trädgårdstrenden håller i sig och det skrivs mycket om att odla det man äter. På balkongen, terassen, på taket eller på fönsterbrädan. Allt från kryddor, grönsaker, blommor, bär och frukt. 

 

Utställarna var väldigt duktiga på att bygga upp inspirerande miljöer som man lätt kan anpassa till sin egen verksamhet. Jag som även jobbar som stylist fick mycket ideer på hur man kan presentera en växt på ett snyggt sätt och även ideer till monterbyggen.

Jag såg mycket svartöga i nya färger och blev väldigt förtjust i en rosa i ampel. En sådan tacksam sommarblomma hänger jag gärna upp i en ampel på min veranda hemma.

Man dras ofta till de växter man tycker om, och en sådan växt är cyklamen för mig. Tyckte att de hade presenterat detta så snyggt. Cyklamen har så många olika användningsområden. Som krukväxt inne eller utomhus där den tål upp till 3-4 minusgrader. Som snitt är den jättefin och bladen är dekorativa för florister att använda i binderier. Sist men inte minst fungerar den bra som knöl i en hyacintvas.

Koncept
Att lyfta en produkt och göra ett koncept av det är ett enkelt sätt att sälja en produkt och det kan se ut på hur många sätt som helst.

Och när vi redan är lite inne på amplar så kan jag lätt säga att amplar är grejen. Vilka praktexemplar!
Men hur ska vi få in fler amplar på ett snyggt sätt i våra uterum och på balkonger? Kan färgglada plastkrukor vara en ide? Jag blir glad av att se alla dessa färger men det ska också fungera i praktiken. För hur lätt är det att hänga upp en ampel på en liten balkong till exempel? Mer innovativa balkonglösningar till våra nybyggen sökes och att våra trädgårdsbutiker/gardencenters blir bättre på att inspirera i sina butiker. För det är ju klart att en balkong ska vara grön och blommig…och färgstark.

Nästa år kommer jag sikta på att vara där igen och med lite mer erfarenhet av själva upplägget vet jag vad jag har att vänta och även vad jag ska lägga mer tid på. Övning ger färdighet som de säger.

 

Mina dagar i Nederländerna avslutades med att jag besökte ”Open Garden Days” i Amsterdam. Privatpersoner och kommunala trädgårdar öppnar upp och visar sina gröna och hemliga små trädgårdsoaser mellan kanalerna i centrala Amsterdam. Du köper helt enkelt en biljett till detta fantastiska evenemang och under tre dagar kan du besöka cirka 30 olika platser. Detta kommer jag skriva mer om i mitt nästa blogginlägg för Elmia Garden Trends.

 

Malin Hidesäter, projektledare och stylist 2017-08-07

20 juni 2017

Malvern spring show 

Jan Rundgren, designer och stylist

Malvern Hill – det är möjligt att du känner igen namnet. Ett välkänt källvatten kommer här ifrån. För oss som är besatta av trädgård fungerar namnet som ett riktigt vårtecken. Vid foten av den vackra bergskedjan ligger sedan många år en marknadsplats där man säljer, visar och bedömer boskap, lantbruksprodukter – men också sedan ett antal år också växter och trädgårdsprodukter.

 

Jag har förmånen att besöka trädgårdsmässor över hela världen, både privat och i jobbet. Malvern Spring show ligger nära populära Cotswolds, som ligger i ett av Englands mest natursköna delar. Det brittiska trädgårdssällskapet RHS – Royal Horticultural Society – arrangerar mässan under fem dagar i början av maj vart år. RHS anordnar många event och mässor över hela Storbritannien. Mest känd är Chelsea Flower show som går av stapeln i slutet maj i London.

Malvern spring show skiljer sig avsevärt från sin mer flotta londonsläkting. Letar men efter det senaste så kanske det är Chelsea som man ska åka till. Men vill man se vad som ligger i tiden rent kommersiellt så är Malvern en riktigt bra kombination av mässa och marknad. Den lockar enormt många trädgårdsentusiaster av alla sorter och slag – från glada amatörer till experter. Malvern är en riktig folkfest med allt från extrapriser till samlarsorter av allt från pelagoner till japanska lönnar.

 

Många stånd och alla idéträdgårdar ligger utomhus men en del är under tak och ett enorm tält för mer exklusiva plantskolor. Är man intresserad av växter och trädgård så är detta ett eldorado. Man hittar alltid någon växt som man aldrig tidigare har sett. Och allt utom potatis och citrusträd kan man föra med sig hem – vad brexit kommer att innebära för växtexporten är ännu oklart.

På mässan finns ett stort antal visningsträdgårdar och utställare av växter, diverse produkter och pynt till våra trädgårdar. Den stora skillnaden är att här är alltså det mesta till salu. Inte som på Chelsea, där allt säljs under mässans sista hysteriska timme. På Malvern kan man i lugn och ro botanisera ibland växtnyheter bland plantskolor som med stolthet visar upp det bästa man har. Med åren har jag blivit expert på att packa växter inslagna i tidningspapper i resväskan.

Vad var det då för trender och nyheter som man såg på årets mässa?

Ormbunkar fanns i stor variation. Från små sorter med ovanliga former, till stora trädormbunkar som köps som en bit stam som man tar med sig hem. Förhoppningsvis kommer sedan skott med magnifika blad – fast just trädormbunkar är inte härdiga här hemma, så man får ordna vinterförvaring. Ormbunkar kommer stort både på fönsterbrädan och i våra trädgårdar. Den bildar en vacker struktur åt rabatten som står vackert med sina exotiska blad hela säsongen. För att inte tala om de fantastiska ormbunksknopparna som liksom rullar sig upp på våren.

 

Matutbudet har ökat på många engelska trädgårdsmässor. Inte bara det man stoppar i sig under själva mässan. Man säljer också lokalt producerade livsmedel som korv, gin, honung och ostar. Detta känns som en naturlig kombination, trädgård och mat. Jag tror att vi inom snar framtid kommer att se mer av den här kombinationen trädgård och mat i kommersiella sammanhang med tanke på att vi äter allt mer ekologiska, lokala grönsaker och mindre kött.

Som vanligt drar visningsträdgårdarna mycket publik. I år så hade många byggt sina trädgårdar på vatten och spa-teman. Man hade, exempelvis, lyckats med att få stora badbaljor att smälta in med de vackra rabatter som omgav dem. Temat var trädgård för eftertanke och kontemplation, Vilket känns helt rätt i tiden.

 

En annan trend som var väldigt tydlig var trä som material. Antingen stora stockar eller staplad ved. Man såg också mycket vackra byggnationer i grånad ek både i klassisk och modern stil.

 

Ännu en idéträdgård var inspirerad av asien, av ett strängt formspråk med en mängd lönnar och buskar kring en damm. En tydlig stram form uppmjukad av en ymnig växtlighet.

För den som är intresserad att åka till England på trädgårdsmässor finns det organiserade resor. Men man kan också gå med i RHS som enskild medlem. Då kan man få förtur och lägga undan biljetter till samtliga mässor i RHS regi. Man får också en omfattande trädgårdstidning, The Garden, en gång per månad. Du får också tillgång till olika vip-ytor på mässorna du besöker. Vilket kan vara skönt när man vill vila sina trötta mässben.

 

I februari när vintern är som allra värst och mörkast här hemma brukar jag åka till London på snödroppsutställning i RHS egna vackra lokaler i art decostil mitt inne i London. För mig är detta starten på våren och jag kommer alltid hem med en ny snödroppssort som jag inte visste att jag behövde.

 

Nästa mässa som jag tänker att besöka är enorma IGA som just detta år invaderat stadsdelen Marzahn i Berlin. Den började redan i april och pågår under hela sommaren, avslutas i oktober. Kul med en mässa som följer hela trädgårdssäsongen. Jag kommer att skriva mer om detta besök i mitt nästa blogginlägg för Elmia Garden Trends.

 

Jan Rundgren, designer och stylist 2017-06-20

19 juni 2017

Points of Engagement

Marcel Jansen, retail and marketing specialist, the Netherlands

Nothing new! Our retail environment is changing fast. This requires new skills and new ways of thinking from retailers. They need to be more flexible, creative and innovative. We all need to think and act like Amazon!

 

But where do you get your inspiration? Take a look in other sectors and existing retail concepts across Europe. We don't need to make it all up our selves. Inspiration is all around us. You can find inspiration in everything, fashion designer Paul Smith claims. We just have to look properly and use ideas in our own 'green & garden' business. 

Our customers are facing an increasing choice of products and (online)channels. The shoppers are really in charge of their personal buying process. They can buy 24/7 everywere they like, through any channel they want. Why should people go to your store if they can buy flowers, plants, etc. directly from their lazy chair? For offline retail it's getting increasingly difficult to make a difference with just products, prices, services etc. We need to change and distinguish!

Flower shops and garden centres will become less 'transaction' driven. We need to focus much more on the expertise of staff and the total buying experience. We need to make a switch from 'points of purchase' into 'points of engagement'. We need to start involving customers more proactively and more directly into our business. It's all about making connections: between you and the customer and between customers. And we're lucky: People actually love flowers, plants, nature, gardens, etc. and.....florists and garden centres are the logical 'partners' to make their lives 'green'.

To engage actively with our customers, our staff will increasingly need to act like teachers, guides or designers in a stronger way then today. They need to help customers make a 'personal' choice.  In the future this requires a different kind of staff, with interest in design, fashion, interior, etc. In an Apple store for example customers can take part in workshops to gain more knowledge of Apple products and in Nike stores, customers get together to 'work out' with peers 'guided' by Nike staff. 

In-store presentation should be improved and become more relevant for customers. To put it bluntly many garden centres today look very little inspirational with just a lot of stuff. The garden centres of the future need to act more like a magazine and a storyteller! It's all about creating the right, relevant context around products to improve the connection with customers. For example the Elmia Garden Trends are a perfect tool to start telling stories tomorrow! And if you ever visited an 'Eataly' store you will understand the importance of creating 'retail experiences'.

As part of the 'experience' your customers should feel at home and very comfortable while visiting your store or shop. Every garden centre should have a cafe or area's to relax! How relaxing is your plants department? As 'green' retailers we need to learn about 'hospitality' from restaurants and bars! You won't find hospitality in an online store..... So let's get some inspiration while wining and dining! Cheers!

Marcel Jansen 2017-06-19

14 juni 2017

Jardins jardin, trädgårdsmässan i Paris

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Jardins jardin är utomhusmässan som äger rum i centrala Paris varje år. Årets upplaga bjöd på inspirerande visningsträdgårdar, seminarier och spännande workshops för entusiastiska amatörer och trädgårdsproffs.

Frankrikes motsvarighet till brittiska Chelsea flower show heter Jardins jardin och äger rum varje år i början av juni. I i ena hörnet av den stora parken Jardin de Tuileries i centrala Paris, med de gamla kastanjeträden som skydd för den varma junisolen sparkade årets upplaga igång strax innan Pingst. Årets tema var la ”Vive la nature en ville”, en hyllning till storstadens natur kort och gott.

Parismässan är mindre än haute couture-mässan i London. Nivån på visningsträdgårdarna är hög men ligger forfarande en bit ifrån Chelsea's. Idéerna på Jardins jardin är avancerade men man blir väldigt inspirerad och jag tyckte mig se ett antal trender som man kan ta med sig till den svenska trädgårdskulturen.

Naturligtvis jurybedöms visningsträdgårdarna i Paris också. Pressens pokal gick till ”Factory garden” skapad av Sylvère Fournier med team. Idén med trägården var att ge bilden av en övergiven fabrik med växter som tagit över platsen. Sylvère Fournier har sin bas i Avignon och den lilla fabriken, som byggts upp av skrot var omgärdad av växer från trakten, bland annat nejlika och murgröna. 

 

Priset för den bästa idéträdgården gick till Gally’s idéträdgård. Gally är en farm som ligger i Bailly utanför Paris där man kan köpa plantor till trädgården och livsmedelsprodukter av olika slag. Jag kommer att skriva mer om den i Dagboken på swedengreenhouse.se.

Min favorit av de idéträdgårdar som fanns på Jardins jardin var en 50 kvadratmeter stor trädgård uppbyggd av armeringsjärn och trä med mycket rinnande vatten. Den var skapad landskapsarkitekten Fabien Cuny för Danet som fått inspiration till trädgården från Australien där han nyligen rest runt.

 

Tack vare växtvalet blev trädgården en blandning mellan skandinavisk och exotisk trädgård där rutor, jätterams, flox, astilbe, funkia, daggkåpa, höstsilverax, iris och olika gräs blandats med exotiska växter som ormbunksträd och alocasia. Jag tror att vi kommer att få se mer av de exotiska växterna i våra trädgårdar framöver, framför allt ormbunksträdet. 

Landskapsarkitekten Alexandre Risser hade byggt sin trädgård på höjden med hjälp av en byggnadsställning vilket gjorde att ”Ciel mon jardin”, som trädgården kallades, hade en terrass dit besökare sökte sig för att lapa sol och vila en stund då värmen tagit ut sin rätt framåt eftermiddagen. 

Men det var inte bara landskapsarkitekter som var representerade på mässan. Franprix, Frankrikes motsvarighet till Ica, passade på att göra reklam för sitt nya koncept. Man satsar allt mer på färdiga rätter som man inte bara kan handla, det är numera också möjligt att äta dem i butikerna. Det känns inte särskilt lockande tycker jag. Men för en stressas storstadsbo kanske det kan vara ett alternativ till restaurangluncher.

Det finns ett par stora plantskolekedjor i Frankrike. Den ena heter heter Truffaut och den andra Jardiland. Den sistnämnde fanns med på Jardins jardin i år. De hade skapat en monter med många olika aktiviteter. Man kunde bland annat plantera sin egen kryddlåda i trä som man också fick dekorera med växtryck. I en annan del målade besökare krukor och mellan aktiviteterna bjöds det på smoothies mixade av frukt och grönsaker. 

Det fanns också en mängd olika ateljéer där de som anmält sig kunde delta i workshops. Bland annat kunde man lära sig att laga olika grönsaksrätter. Men det som jag tyckte var mest spännande var blomsterverkstaden där de som ville kunde binda buketter enbart av växter från natur och trädgård.

 

Jardins jardin är nu över för den här gången och jag tycker generellt att det var en fin mässa väl värd att besöka. Det fanns en mängd skandinaviska influenser där det mer vildvuxna fick ta plats både när det gäller formspråk och växtval. Just nu känns det som om jag vill återkomma nästa år för att följa om trädgårdsintresset fortsätter att växa i Frankrike, på samma sätt som det gör i Sverige. Jag uppskattar också att den är så väl genomförd och håller en hög nivå både när det gäller val av utställare, försäljningsställen och ateljéverksamheter.

Helena Kaasik, journalist och fotograf 2017-06-14

27 april 2017

Paris i den blå tiden

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Möt Paris i den blå tiden, då Jacarandaträden tävlar med blåregnet om vem som har vackrast blå blomning. Men det finns mycket annat att njuta av i blomsterväg just nu här i ljusets stad.

Vår i Paris men värmen vill inte riktigt infinna sig. Trots det är körsbärsträden och magnolian för länge sedan överblommade. Nu är det istället blåregnet och jacarandaträden som tagit över. Det är magiskt att möta de sirliga jacarandaträden i ett gathörn eller i en av de många fickparkerna som finns runt om i den här staden. Utanför Centre de Georges-Pompidou  finns en samling träd och utanför kyrkan Saint Ambroise hittade jag några fina exemplar som förgyllde tillvaron för de som njöt av vårsolen i den lilla parkplätten.

Jag blir lika överraskad av intensiteten i de blå blommornas färg varje gång jag ser den. Eftersom blåregnet, åtminstone i år, blommar samtidigt kallar jag den här korta men härliga perioden för den blå tiden. Den som kommer hit nu får en oförglömlig blomsterupplevelse som gör att körsbärsblomningen faller åtminstone ett par pinnhål ner på listan. 

Gör som fransmännen, upplev det gröna Paris till fots

Men det är inte det enda i blomväg som Paris bjuder på just nu. Det räcker med att strosa på någon av de platankantade boulevarderna för att bli förförd av våren i Paris. Boulevard Richard Lenoir är en av dessa levande platser som är rikligt beströdd med grönska. 

 

Den löper över Canal Saint-Martin som rinner i det 10:e och 11:e arrondisement. Här och där har man öppnat upp för att släppa in ljus till båtarna som passerar under. Runt de gallerförsedda ljusinsläppen finns ljuvliga planteringar där prästkragar och ringblommor just nu blommar i kapp. 

 

De har varvats med öppna ytor där man kan spela spel, åka skateboard eller jogga. Varje söndag förmiddag är det också marknad på vissa delar. Då fylls gatan av köpsugna parisare som saxar mellan stånden och fyller sina traditionella korgar med grönsaker, frukt och fisk.

Konst möter trädgård

Konsten är alltid närvarande i Paris och ett besök i ett av de många museerna är nästan ett måste när man är här. Men varför kombinera det med sitt intresse för trädgård och växter? 

 

Ett museum som fyller båda behoven är Rodinmuséet. Det ligger insprängt bland de vackra vita byggnaderna i 7:e arrondisement på västra stranden. Det är ett ganska litet museum. Parken är desto större och rymmer bland annat ett rosarium, ett litet woodland och en mängd olika fint formade rabatter. I en av dem fanns trädpionerna och jag lyckades troligen pricka in de sista flämtande minuterna av dess blomning. En vindpust och alla kronbladen hade fallit till marken. 

 

Här har man naturligtvis vävt in kända skulpturer bland grönskan, Tänkaren och Les Bourgeoise de Calais, bland annat. Jag tycker om när man placerar skulpturer i trädgårdar. Även om du inte har möjlighet ha ställa en Rodin-skulptur i din täppa så finns här inspiration till hur konsten kan placeras och hur olika material beter sig utomhus 

 

Inne museet bjuds man på ännu mer Rodin-skulpturer som varvas med måleri av mästare som Matisse och Van Gogh. Ett helt rum har reserverats till Rodins elev Camille Claudel. De båda var också ett par privat under en period och deras historia har filmatiserats med Gérard Depardieu som den egocentriske Rodin i huvudrollen.

Promenade Plantée

En annan härlig grön promenad är den i parken som skapats på spåren vid Bastille. Parken börjar som en lång smal gång höjd över Paris gator. Man får ta en trappa upp för att komma till entrén. Den långa gången flankeras av långa rabatter fyllda med en mängd olika buskar, träd och blommor.

 

Promenade Plantée byggdes i början på 1990-talet. Spåren som ligger till grund för grönområdet, var länge övergivna vilket resulterade till en tom och öde plats. Nu lever det här området i allra högsta grad. Just den här dagen var bänkarna fulla av lunchande människor från arbetsplatserna i närhet. Men en och annan joggare stötte jag också på.

 

De första kilometrarna börjar upphöjt på spåren och fortsätter gradvis nedåt för att till slut hamna i marknivå. Parken sträcker sig ända till Perepherique, den hektiska leden som omgärdar Paris. Så här års kan man bland annat njuta av snöbollsbuske, klematis och hägg men under sommaren är det mängder med rosor, både klättrande och olika sorters buskrosor, som blommar här. 

 

Det här var några av de platser som jag regelbundet besöker i den här staden när jag längtar efter vegetation. De är lättillgängliga och förutom Rodinmuséet faktiskt kostnadsfria. Om du passerar någon av de här platserna eller någon annan av Paris lungor kommer du att märka att du aldrig är ensam, parisarna älskar sin gröna (eller blå, för den delen) stad. 

Helena Kaasik, journalist och fotograf 2017-04-27

20 april 2017

Det ätbara håller i sig

Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård

Det har länge pratats om Den ätbara trädgården som en stark trend. Den håller absolut i sig och jag ser en förskjutning och vidgning av denna trend, mot mer udda växter, nya spännande odlingskulturer och av växtslag som är på väg tillbaka. Även för ett ökat intresse av det som kräver lite mer utmaning. 

 

Det finns stor potential hos våra hemmaodlare. Både de nyfikna och ofta väldigt kunniga konsumenterna och dem med små förkunskaper som vill testa men uppskattar lite hjälp på traven. Självklart är kopplingen stark till aktuella mattrender och viljan att äta ren mat.

 

En starkt bidragande faktor till trenden med nyfikenhet är de senaste årens starkt ökade intresse för odling av chili. Detta har fört in nya grupper odlings- och trädgårdsintresserade som många gånger bygger upp en stor kunskap genom sitt nya intresse. Hos dessa finns det en stor nyfikenhet för det lite ”vilda”, de vågar prova och avskräcks inte över besvärligheter. I många fall är det säkert till och med sporrande!

Ett för vårt land nytt växtslag som många är nyfikna på är sötpotatis Ipomoea batatas som bör tilltala hemmaodlare med experimentlusta. I år odlar vi sorten 'Evangeline' som är den sötaste sorten och bör fungera på friland i sydsverige och växthus i mellansverige. Eftersom sötpotatisen är värmekrävande och har lång växtperiod är det växthus eller varma frilandslägen i sydligaste Sverige som gäller. De är krävande och risken får anses som hög, så för den nyfikna är sötpotatisen helt klart värd att försöka sig på.

Även om fröförsäljningen går starkt så är många konsumenter intresserade av att köpa redan uppdragna plantor, i stort sett vad som helst som ger någonting ätbart går att sälja som plantor. Här når vi främst den andra gruppen, de nyfikna med små förkunskaper. Dessa är glada för allt som underlättar odlingen, och det ska vi givetvis ställa upp med! Vi säljer till exempel vitlök, gul och röd lök, fördriven potatis och jordärtskocka i kruka. Men även den enklaste grönsak har sin marknad som fördriven planta. Idag har kunderna råd att köpa sin tid, det innebär att vi bör kunna erbjuda att köpa en kruka med spenat som snart är klar att börja skörda. I slutändan är det glädjen av vår egen skörd vi alla eftersträvar och längtar efter oavsett våra kunskaper.

 

Det är glädjande att nya grupper hittar till odlandet. Även om odlingen i många fall är begränsad till några krukor på en balkong så ger den så oerhört mycket tillbaka.

 

Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård 2017-04-20

16 mars 2017

Planteringsring i betong är Årets Trädgårdsprodukt

Elmia Garden

Utmärkelsen Årets Trädgårdsprodukt 2017, Elmia Garden Award, gick till Design Björn Lidbrandt för hans planteringsring i betong. Produkten erbjuder en effektiv lösning för att skydda träd och buskar där robotgräsklippare sköter gräsklippandet. Samtidigt blir den en stilren detalj i trädgården.

Planteringsringen är enkel att placera och den helgjutna konstruktionen gör att den ligger bra oavsett underlag. Den uppskjutna kanten utgör ett skydd som gör att självgående gräsklippare vänder istället för att köra på nyplanterade träd och buskar.

Planteringsringen har funnits på marknaden sedan 2015 men har endast marknadsförts på hemsidan och via sociala medier då det jönköpingsbaserade bolaget Design Björn Lidbrandt drivs vid sidan av Björns ordinarie jobb.

Produkten har stor utvecklingspotential då användandet av självgående gräsklippare ökar. En delad ring som kan placeras runt tidigare planterade träd finns redan och Björn har betongringar i flera storlekar på gång för olika typer av planteringar.

 

Läs hela artikeln om Design Björn Lidbrandt

Elmia Garden 2017-03-16