menu

4 juli 2019

När jorden får spela huvudrollen

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Vill du vara med och rösta fram någon som gjort behjärtansvärda insatser när det gäller odling och trädgård? Då ska du läsa det här inlägget.

 

Rölunda Gård har tillsammans med Nordiska Trädgårdar tagit initiativet till tävlingen Årets Spadtag i vilken en person, organisation eller ett företag som bidragit med särskilt fina insatser vad det gäller odling utses. Tanken är att inspirera fler att odla och bruka jorden på ett miljövänligt sätt med fokus på jord.

Årets Spadtag

Jorden är det viktigaste vi har. Den ger oss framför allt mat på bordet, men den bidrar också med oerhört mycket odlingsglädje. I takt med att jordens befolkning ökar och städerna breder ut sig minskar de odlingsbara ytorna. Därför är det viktig att ta hand om de som finns på det bästa sättet.

 

Tanken är att lyfta personer och eldsjälar som verkar för att skapa ett vackrare och grönare Sverige, inte bara för allmänheten, utan också för äldre eller för de som av olika skäl inte kan delta i samhället på samma villkor som vi. Men det kan också var en person med nytänk som precis är i början av sin karriär. 

 

Du kan också lämna ett bidrag. Har du någon eller några som du tycker bör lyftas på grund av att de skapar gröna rum med kärlek och känsla, så ska du skicka in din nominering. Vid årsskiftet börjar en namnkunnig jury arbetet med att utse den mest lämpliga kandidaten. Fram till dess är det fritt fram för vem som helst att rösta. Information om hur du går tillväga hittar du på Rölundas hemsida. Lycka till med din nominering.

 

Illustration: Rölunda Gård. Foto: Helena Kaasik.