menu

6 augusti 2019

Monet och hans älskade trädgård

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Tack vare den pågående utställningen om konstnären och författaren Lena Anderson på Millesgården så känns Claude Monet väldigt aktuell. Gör som barnbokskaraktären Linnea, följ med mig till målaren och hans fantastiska trädgård.

Att konstnären Claude Monet var en passionerad odlare är det många som fått ta del av genom Lena Andersons fint illustrerade barnböckerna om Linnea som åker till målarens trädgård. Man kan kalla den för ett mindre mästerverk, trädgården som han skapade en gång i tiden, vid hemmet i byn Giverny som ligger vid porten till Normandie i Frankrike. Under dryga 40 år gjorde han inget annat än att odla och måla. 

 

Monet bostadshus

 

Målarens ambition var att skapa en trädgård som blommade under hela säsongen. Så är det än idag och i juli, augusti är det sommarblommorna som står i full blom. Zinnia, solros, blomstertobak, flox, dahlia och paradisblomster samsades med perenner och liljor av olika slag. Rosorna är nästan överblommade men absolut underbara i sitt något bedagade tillstånd. 

 

Monet blommor

 

Trädgården är indelad i två delar. Framför huset är den mer strikt formad med raka gångar. Rabatterna är dock sprängfyllda med blommor vilket gör att intrycket blir allt annat än minimalistisk. Den som söker inspiration till kombinationer av färger och växter och hur de upplevs i olika ljus kommer att få mängder av idéer i målarens trädgård.

 

Monets trädgård

 

Vattenträdgården är mer abstrakt och lite dunkel. Här växer höga, välskötta träd och buskar. Den stora bamburabatten skänker svalkande skugga där dagliljorna trivs lika bra som näckrosorna i den mytomspunna dammen strax intill.

 

Monet Bambu och daglilja

Dammen är den mest avbildade i sitt slag. Claude Monet målade den otaliga gånger, med eller utan tårpilens hängande grenar i förgrunden, i olika ljus och vid olika tidpunkter på dagen. En av de mest imponerade avbildningarna såg jag på Moma i New York för några år sedan - en lite vinklad triptyk som gjorde att det kändes som att jag steg in i den enorma målningen. Det var också konstnärens önskan att den skulle hängas på en böjd vägg.

 

Monet näckrosor

 

Men det är även många andra konstnärer som låtit sig inspireras av den stora dammen med sina speglingar och reflexer. 

 

Japansk lönn