menu

30 juli 2019

André Citroëns gröna avtryck

Helena Kaasik, journalist och fotograf

Det är en stor park i ett modernt formspråk som sluttar ner mot floden Seine. Spelet mellan ljus och skugga, öppenhet och slutenhet, fyrkantsformen och kvadraten gör André Citrën till en plats utöver det vanliga.

I takt med att storstäderna förtätas och bostäderna blir fler och mindre, blir de offentliga grönytorna allt viktigare. De fungerar som lungor och mötesplatser för människor med olika bakgrund och ålder. I Paris märks det tydligt att parkerna är viktiga för stadens innevånare, för varenda en är flitigt besökt året runt. 

 

Växthusen parc andre citroen

 

En av de senast byggda är Park André Citroën i Paris 15:e, skapad av landskapsarkitekterna Gilles Clément, Allain Provost och arkitekterna Patrick Berger, Jean-François Jodry och Jean-Paul Viguier. Den började byggas år 1986 och kunde invigas år 1992. Namnet har den fått på grund av att det tidigare låg en Citroënägd bilfabrik på den här platsen. 

 

 

Den breder ut sig på en 14 hektar stor yta som sluttar svagt ner mot Seine. På det viset är det den enda parken i Paris som ligger i direkt anslutning till den mytomspunna floden. Den bestå av flera olika trädgårdar som är skapade på olika teman, den stora gröna ytan i mitten, jardin noir – den mörka trädgården och jardin blanc – den ljusa trädgården. 

 

I den mörkare delen kan man vandra under höga träd och buskar av olika slag medan den ljusare delen är indelad i olika fickor planterade på färgteman som blått, guld, rött och silver. Vissa av fickorna sluttar lätt uppåt medan andra är nedsänkta. Fickparkerna är placerade bakom höga avenbokhäckar som man har access till via stenlagda gångar. 

 

Det finns en mängd exotiska träd och buskar här, framför allt i de två jättestora moderna växthusen. Emellan dem finns det en fontän som används flitigt under sommaren. Det är en populär plats för barnfamiljer under de hetaste dagarna. Barnen älskar att springa igenom jetstrålarna särskilt när de är som högst. De vuxna tittar på och övervakar platsen. 

 

Den stora grönytan i mitten används framför allt för picknick, umgänge och spel, både av de som bor och arbetar i kvarteren och av mer långväga besökare. Det går också att lyfta med en luftballong cirka 150 meter upp i luften som ger en vy över parken, floden och paris.om ger en vy över parken, floden och paris.

 

 

Jag tycker att det är intressant att se hur man har lekt med fyrkanten och kvadraten i formspråket. Den kommer igen i krukor, buskage, i rabatter, spaljéer, vattenspeglar och möbler. Det är en park med ett modernt och strikt formspråk som mjukas upp av blommor och växter, många av dem hör till mina absoluta favoriter. Kombinationen bolltistel, perovskia, agapantus, klematis, jätteverbena och blåregn är en av många växtblandningar som jag tar med mig från den här parken. Om du är i Paris under den ljusare delen av året kan jag verkligen rekommendera ett besök. 

 

Hit tar du dig med linje 8 till Balard eller Lourmel. Därifrån är det en promenad på några minuter och det är skyltat hela vägen. Jag åkte från République till Balard och gick den korta biten till fots.

 

Men innan du ger dig av kan du ta del av lite fler bilder.

Andre Citroen