menu

25 juni 2019

4 måsten för sommarens utomhusliv

Helena Kaasik, journalist och fotograf

1. Pläden

Förra sommarens tropiska hetta varade i princip dygnet runt och krävde inte särskilt många värmande omslag om man kände för att stanna uppe hela natten. Men i år har sommaren börjat något svalare. Vi får se om sommarkvällarna kommer att kräva en pläd i år. Om så kanske den nya i ull från danska Normann Copenhagen kan vara ett alternativ. Mönstret påminner om en gammaldags farfarspläd men färgkombinationerna (här i mjukt blått och persika) gör att den ändå känns modern.

 

2.Vattnet

Plastflaskornas tid är för länge sedan förbi. Om du vill ha tillgång till färskt dricksvatten är Granits stora glasburk med tappkran i rostfritt ett betydligt bättre alternativ. Den skäms inte heller för sig när det vankas kalas i trädgården. Fyll den med sval flädersaft och citronskivor så blir burken även ett vackert blickfång på festen.

 

3.Trädgården som kontemplativ plats

Att hämta andan och komma ner i varv blir allt viktigare i tiden vi lever i just nu. Trädgården fyller i allra högsta grad en stor funktion i det sammanhanget. Grönskan och blommor gör att pulsen blir lugnare. Vi mår helt enkelt bra av att vistas utomhus. En skön fåtölj som är enkel att ha till hands och som inte heller tar särskilt mycket plats är en bra investering till din uteplats. Just nu är jag lite extra förtjust i portugisiska Adicos möbler, särskilt den lilla enkla hopfällbara fåtöljen som utan stort besvär även kan bäras med till stranden. Klädseln är avtagbar och tvättbar och modellen kommer från 1950-talet men har nu tagits upp i produktion igen.

 

4.Handduken

Är det fler än jag som förbrukar kökshanddukar i massor på sommaren? De är så tacksamt att använda dem som generösa servetter till exempel, särskilt till middagarna utomhus som kan bli lite av de vildare slaget då utemöbler inte alltid har samma komfort som möbler inomhus. De är också användbara i uteköket och när man torkar disken utomhus. Anrika Klässbols Linneväveri har i ett samarbete med Jennie Adén tagit fram en linnehandduk som påminner om en gammal klassisker i mönstret, men som tack vare att linjerna ger intrycket av att vara handmålade, får ett modernt uttryck. Egentligen är det samma idé som pläden ovan.

 

Foto: Normann Copenhagen, Granit, Adico, Klässbols Linneväveri.