Northern Garden

Den nordeuropeiska trädgårdskulturen lever och frodas, kanske mer än någonsin. Borta är kraven och reglerna. Nu blandar vi färger och växter vilt samtidigt som vi gör plats för både skog och trolska tjärnlikande vattenspeglar. Trädgården ger oss både lust att skapa och leva här och nu.

I den här trenden kommer inspirationen från den egna bakgården. I stället för att snegla på europeiska trädgårdar låter vi idéerna komma från vår trädgårdstradition. Karin och Carl Larsson är våra förebilder, både färgmässigt och för deras mod och tilliten till sin kreativitet. Det leder till gröna rum med individuell känsla. Men vi blandar gärna grönsaksraderna med sommarblommor, precis som fransmännen gjorde i sina köksträdgårdar en gång i tiden. Det är ett möte mellan det inhemska och det inkluderande där mångfald är viktig för att stilen och för att främja artrikedom.

Blommorna varierar med rådande trenderna och i den nordliga trädgården är det mycket färg som gäller. Astrar med brända färger möter röd spetskål som möter risp och höstvädd. Med den här formen av planteringen är kökslandet alltid vackert, även när grönsakerna är skördade. Det är överraskande, kul och lite galet när blommorna flätas samman med kronärtskockor och spenat.

Northern Garden_Mosebacke _röd hylla kök.jpg

Northern Garden_Carl Larsson_gröna trädgårdsmöbler.jpg

Northern Garden_kollage_matgrupp, blått kakel mm..jpg

Northern Garden_gula redskap.jpg

Den oroliga omvärlden påverkar oss och gör oss nostalgiska. Vi släpper inte taget om de älskade pelargonerna men nu väljer vi gärna de helgröna sorterna, till exempel den lite lurviga tomentosum. Nostalgin får oss också att snegla på kulturarvsväxterna. Nu vill vi ha gråärtor, bondbönor och potatislök i kökslandet samt växter som vi spar eller ärver från mormor.

Att odla från frö är verkligen en trend som slagit igenom med kraft, det märks inte minst på antalet nya fröfirmor som sett dagens ljus det senaste året. Men det är inte alla som, varken har utrymme eller tid att förkultivera sina växter. Nästa steg är att köpa sticklingar, det vill säga småplantor som kommit en bit och som du sätter i jorden direkt. Då får du exakt det antal som behövs samtidigt som du slipper göra jobbet.

Självhushållning börjar kännas utnött som företeelse. Drömmen om den lever fortfarande men nu är det i stället samförsörjning vi pratar om. Vi var inne på de här tankegångarna redan i förra årets trender. Att dela med sig, kanske till och med till hela kvarteret blir viktigare och de som samarbetar bäst kommer också att vara starkast.

Northern Garden_Carl Larsson_kvinna och pioner.jpg

Northern Garden_pelargonblad.jpg

Northern Garden_stol_trä+röd metall_Tallum.jpg

Northern Garden_grönsakskorg.jpg

Northern Garden_hylla växter_röd detalj.jpg

Bilderna på sidan är från: Unsplash, Carl Larsson, Wästberg, Flower Council, Möbelmästarna, Tallum, Happy Homes i samarbete med Mosebacke, Vandalorum, Andy Liffner.