Dream Garden

Visa mig din trädgård och jag ska säga vem du är. Den här frasen brukar normalt gälla för bokhyllan hemma eller för de vänner vi har runt omkring oss. Men nu är det trädgården som vi gärna vill spegla oss i.

Stilen i den här trenden går åt det mer kontemporära hållet men utan att förlora den drömmiga och magiska känslan. Belysningen är viktig, mycket tack vare att vi gärna använder trädgården under en större del av året. Färgskalan är mjukt, pastellig med enstaka inslag av starka färger. Även vitt finns med här som ett naturligt inslag, särskilt på murar och fasader som när de möter blåa detaljer för det tankarna till estetiken i den grekiska övärlden.

På tal om Grekland så dekorerar vi gärna våra drömmars trädgård med byster och skulpturer av olika slag. Är det inte skulpturen som hamnar i centrum så är det vattenspegeln som också den har ett modernt uttryck. Siktlinjer och placering är viktigs detaljer som spelar roll. Det gör att trädgårdsdesignern är en viktig spelare för att trädgården ska bli den plats som du verkligen drömmer om. Men vi vill inte låta designen gå före det personliga uttrycket som berättar vår historia.

Dream Garden_torkade blommor med sax.jpg

Dream Garden_gult rum vit soffa.jpg

Dream Garden_kollage_lampa_melon_chamois fat.jpg

Dream Garden_penslar med pastellfärger.jpg

I den här trenden är det perennerna som tar plats. 1990-talets prydnadsgräs får en revival. Vi placerar dem gärna så att eftermiddagens svepljus smeker de vajande plymerna. I den här trädgården kommer också grusträdgården tillbaka. Det vi strävar efter är den karga känslan vilket vi får med hjälp av växter som trivs i mager jord. Den som är bekant med Derek Jarmans så trendskapande trädgård förstår vad vi menar. Det här är också trädgårdar där torktåliga och värmetoleranta växter har en självklar plats eftersom de kräver ett minimum av underhåll.

Koloniträdgårdsföreningarna har haft bråda tider de senaste åren, köerna har ringlat och det har varit svårt att få tillgång till en jordplätt. Det uppmärksammas av bostadsföretag som integrerar lotter i planeringen. I Helsingborg har man gått ett steg längre i det nya hamnområdet där det skapats odlingslotter under vatten. I stället för att odla grönsaker ges hobbyodlaren nu möjlighet att skörda blåmusslor från sin alldeles egna havskoloni. Tala om drömträdgård.

Dream Garden_drömparken Enköpings kommun.jpg

Dream Garden_Nordsjö gult rum.jpg

Dream Garden_hängande blommor_m. illust..jpg

Dream Garden_porslin i pastellfärger.jpg

Dream Garden_follow that dream.jpg

Bilderna på sidan är från: Annica Eklund, Nordsjö, Umfors, Unsplash, Chamois, Enköpings kommun och Flower Council.