Green Garden

Trädgårdsodling som livsstil. I den här trenden är växterna och blommorna i fokus. Alla de trender som vi tidigare sett växa ingår som en naturlig del i vardagen och i det personliga nätverket där inspirerande tankar, tjänster och idéer delas. Att odla så miljövänligt som möjligt är egentligen nu mer en självklarhet än en trend.

Konsumenterna vill inte längre tänka på om en vald produkt är bra för deras gröna paradis eller inte. Det ska säga sig självt att jord, fröer och gödsels ska vara giftfria och bra för miljön.

Om vi förr mest var intresserade av att få så stora grönsaksskördar som möjligt så börjar vi intressera oss för skörd av vatten och att odla frö nu. På temat ”kan själv” blir vi våra egna trädgårdshjältar med förkultivering av småplantor och tillverkning av egen gödsel och jord. Bevattningen löser vi med en nedgrävd regnvattentank som tar vara på såväl snö som dagvatten och regnvatten. I elkrisens fotspår börjar vi reflektera över hur vi kan odla så elsmart som möjligt.

Utomhuslek ingår som en naturlig del av trädgården. Krittavlor, gungbrädor och till och med små dammar som bjuder in vilda djur integreras för att smälta in på ett naturligt sätt i trädgården.

Green Garden_bok_kruka_fat.jpg

Green Garden_person räfsar löv.jpg

Green Garden_kollage_lampa_växt_vardagsrum.jpg

Green Garden_beige soffa_ grön pelare.jpg

Stilmässigt är det en mer avskalat och modernt utseende i trädgården som råder. Vare sig du bor i stan eller på landet så väljer vi ett mer återhållsamt formspråk. Skulpturala växter i grönt på grönt och i ett geometriskt formspråk, gärna planterade  i uterum anlagda i olika nivåer. Stilen blir komplett med klassiska designmöbler som tillverkas för att klara utomhusklimat.

I krukorna sätter vi gärna tallar vilket får planteringarna att likna japanska bonsaiiträd. Även i vasen är det kvistar av olika slag som gäller. Antingen arrangeras de tillsammans med andra snittblommor men en enda kvist i en vas räcker för att bjuda in naturen i hemmet. Nu blandas färskt och torkat växtmaterial, både i buketter och arrangemang. I stan anlägger vi urbana oaser på balkonger, terrasser och innergårdar.

Parkerna blir en allt viktigare plats för storstadens invånare. Växterna används för att anlägga vackra ljudbarriärer som skyddar både mot trafikbuller och avgaser. Intresset för nedsänkta trädgårdar ökar. De var runt förra sekelskiftet som de blev populärt med så kallade ”Sunken gardens”. Ett fint exempel är Hildasholm i Dalarna där en av de 13 olika trädgårdsrummen är en nedsänkt trädgård med terrasserad stenläggning och en fontän i mitten

Green Garden_stående_två tjejer i skogen_m.illustr..jpg

Green Garden_växt i fönster.jpg

Green Garden_kvitten.jpg

Green Garden_skrivbord i vitt tunnelrum.jpg

Green Garden_uteplats i grönt.jpg

Bilderna på sidan är från: Carl Hansen & Son, Lindform, Fiskars, AJ Garden, Nordsjö, Flower Council, Nordal, unsplash, DBDK, Helena Kaasik, Kugge, Wästberg och Jotun Demidekk.