21 - 24 aug. 2024

”Superbra mässa för eleverna”

”Superbra mässa för eleverna”
Transportbranschen är i ständigt behov av ung och välutbildad arbetskraft. På Elmia Lastbil finns framtiden – i form av duktiga tjejer och killar som alla läser tredje året på fordonsprogrammet på skolor runt om i landet.
– Mässan är en utmärkt plats för alla dessa duktiga elever att få en inblick i deras kommande arbetsliv, säger Staffan Kloow på YA, Yrkesakademin.

På plats på Elmia fanns tolv skolor som tävlade i transport och sex lag som deltog i maskin- och lastbilsteknik. Varje skola representerades av åtta elever som alla kämpade för att bli Sveriges bästa gymnasieskola i de olika klasserna.
– Tävlingen och mässan är superbra med bra övningar och tekniker att ta del av, säger Staffan Kloow.

En av de kämpande skolorna var STFG från Stockholm som var mycket nöjda med vad de hade sett och upplevt under mässan.
– Det är jättekul att få se och uppleva vad som finns i själva branschen och samtidigt kunna skapa kontakter, säger Jakob Stridell och får medhåll av sin kompis William Oikarinen.

– På mässan kan vi ta del av ny teknik och vad vi kan ha för nytta av den när det är dags för oss att börja arbeta.

I tävlingen får eleverna mäta sina färdigheter genom att tävla mot andra skolor. Det är en lagtävling i yrkeskunskap där precision och yrkeskompetens mäts. Tävlingsmomenten är baserade på vad eleverna lärt sig i årskurs två.
– Tävlingen tar mycket tid, men vi får ändå chansen att träffa olika företag på mässan, säger Teddie Karlsson.

Alex Danielsson håller med.
– Det är verkligen intressant att komma i kontakt med sin kommande arbetsbransch.

Bildtext: Alex Danielsson, Teddie Karlsson, Jakob Stridell och William Oikarinen från STFG i Stockholm trivdes på Elmia Lastbil.