Grönskande stad

I den här trenden fokuserar vi på de som av olika anledningar väljer att bo kvar i stan. Det är nyfiket, lustfyllt och modernt, både i formspråk och växtval. Inspirationen till färgskalan kommer från vatten medan materialen är hårda och lite kalla i sitt uttryck.

De är många som längtar efter ett liv långt från staden hets och täthet. Vissa gör slag i saken, packar sin kappsäck och drar medan andra aldrig kommer iväg. Det här temat fokuserar på de som stannar kvar i stan. Bland dem vilar inga ledsamheter. Istället gräver de där de står och odlar där det finns möjlighet vilket ger prunkande balkonger, blomstrande terrasser och grönare innergårdar.

Vinnarna är de som har en kolonilott att odla på. Köerna till de åtråvärda odlingslotterna växer och medan vi väntar på vår tur odlar vi på de ytor som finns tillgängliga. Finns det ingen odlingsplats utomhus så odlar vi på fönsterbrädan inomhus eller i odlingsskåp som kommer med i köksinredningen.  

Vattnet är viktigt i det här temat och har vi inget vattendrag i närheten använder vi den grönblå färgskalan i storstadsmiljön, både i hemmet och i det offentliga rummet.

Garden-Trends-Grönskande-stad-Globen.jpg

Garden-Trends-Grönskande-stad-fält.jpg

Garden-Trends-Grönskande-stad-HAY-sandaler.jpg

Garden-Trends-Grönskande-stad-string-hylla.jpg

Garden-Trends-Grönskande-stad-grön-arkitektur.jpg

Garden-Trends-Grönskande-stad-flower-truck.jpg

Stilen är modern och avskalad. Stadens trädgårdsrum möbleras gärna med designklassiker som i allt högre utsträckning uppdateras för att klara utomhusklimatet.

Stadsodlaren är mån om att hålla stilen. Vi ser nu att det kommer designade kläder med multifunktion, anpassade för utomhuslivets varierande aktiviteter, som att gå en dagstur på vandringsleden, spendera några timmar på skateboardrampen eller odla hallon i kruka på balkongen.

I villaträdgården flyttas terrassen från husfasaden på baksidan ut till trädgårdens mitt, allt för att tillfredsställa längtan efter att vistas mitt i naturen. Men även insidan prunkar då vi prioriterar att pyssla med våra växter. De ska vara lättskötta, fungera på liten yta och gärna vara svenskodlade. Mindre varianter av klassiska gröna krukväxter för stadsodlaren efterfrågas. De som har mer utrymme väljer ett fåtal större växter som blickfång i inredningen.

Längtan efter växter året runt gör snittblommorna attraktiva. Det leder i sin tur till olika kreativa lösningar för att möta behoven. Den nya hobbyn är att buda på sticklingar på auktionssajter. De kan komma upp i rejäla belopp beroende på vad det är för växter. Vissa sticklingar säljs för tusentals kronor. Det är framför allt ovanliga varianter av klassiska sorter, exempelvis monstera och pelargoner som det går att ta betalt för nu.

Garden-Trends-Grönskande-stad-perenner.jpg

Garden-Trends-Grönskande-stad-yucca.jpg

Växter
Växter

Garden-Trends-Grönskande-stad-kaktusodling.jpg

Garden-Trends-Grönskande-stad-bord-SAVOA.jpg

Garden-Trends-Grönskande-stad-grön-glastunnel.jpg