Hälsokraft

I den moderna trädgården, där hälsa och välbefinnande är i centrum, skapas en harmonisk utomhusmiljö där människan förenas med naturen. Genom att integrera olika element och använda naturmaterial skapas en oas av lugn och välmående.

Stilen genomsyras av en modern estetik med inslag av organiska former och naturmaterial. Hus med ladformer och väggar tillverkade av hampblock, används för att skapa naturliga strukturer och en harmonisk känsla som är välgörande för människor. Grönskalan och blått dominerar, vilket för tankarna till stillheten och friden vid en naturpool som är skapad för att smälta in i miljön och som mer liknar en damm än en pool.

Trädgården är utformad för att främja sociala aktiviteter och samvaro. Det finns tydligt avgränsade sociala ytor, där människor kan mötas och umgås i harmonisk miljö. Grenhäckar tillverkade av trädgårdsavfall används för att skapa avskildhet och integritet, samtidigt som de bidrar till en naturlig atmosfär och att mikrolivet främjas. Skulpturer och dekorationer av naturmaterial förstärker den organiska känslan i trädgården.

 

Kryddväxter och örtagårdar används för att stimulera sinnena och främja hälsa. Växter med citrongula blommor bidrar till en varm och inbjudande atmosfär, medan växter som förstärker den blå färgskalan skapar en känsla av lugn och avkoppling. Torkade växter används för att skapa kransar och dekorationer som bidrar till den naturliga helheten som vi strävar efter i såväl hem som trädgården.

Att vi lever i en märklig tid avspeglas på den yngre generationen. Antalet unga som lever med någon form av psykisk ohälsa har ökat. Samtidigt så är det många som oroar sig över hur trädgårdsbranschen ska säkras inför framtiden. Hur vi ska kunna fånga upp och hjälpa unga till ett bättre välbefinnande och samtidigt få yngre att intressera sig för odling är knäckfrågor.

Trädgården präglas av hållbarhet och naturnära materialval. Naturtomter och organiska odlingsmetoder främjar biologisk mångfald och mikroliv i trädgården. Genom att göra saker med händerna och engagera sig i trädgårdsarbete främjas också en känsla av välbefinnande och närhet till naturen vilket är hälsofrämjande

Den moderna trädgården år 2025 är en plats där människan kan återfå balans och harmoni genom att förenas med naturen. Med fokus på hälsa, hållbarhet och naturnära material skapas en trädgård som inte bara är vacker att se på, utan också främjar välmående och livskvalitet för alla som vistas där.

 

 

 

Bilderna på sidan är från: Golvabia, Carl Hansen & Son, AJ 117 Copenhagen, Fabric Forest, Helena Kaasik, Pelargonium for Europe, Unsplash.