Johan tröttnade på älgskadorna - utvecklade tallskydd.se

Johan tröttnade på älgskadorna -	utvecklade tallskydd.se
En av de klurigaste nyheterna på Elmia Wood är den klämma som monteras i toppen på tallplantorna för att minska betesskador från älg. Upphovsmannen Johan Larsson har använt klämmorna i över 10 år på egna plantor med mycket gott resultat. Nu lanseras tallskydd.se för den breda skogsägarskaran.
– Att få bekräftat från de som har köpt att det faktiskt fungerar är det bästa som finns, säger han.

När Gudrun drog fram blåste stora delar av Johans skog ner.
– Då ville jag plantera tall. Jag fick höra att det var omöjligt uppdrag - älgen kommer att äta upp allt. Icke, tänkte jag och planterade, sprutade med alla medel som fanns och väntade. Tyvärr hade de rätt, det var omöjligt - älgen åt upp allt.
Men skam den som ger sig.
– Jag gjorde nya försök. Testade att hägna, men det visade ju sig också vara omöjligt om man vill ha framkomliga marker.

Kvar var att klura fram en annan lösning.

– Jag ger mig inte i första taget. Så jag började prova mig fram med en mekanisk lösning i stålplåt. Den patenterade modellen som är framme nu är version 32 i produktutvecklingsfasen så det tar sin lilla tid att hitta rätt, skrattar han.

Tillväxt och viltfoder på samma gång

Tallskyddet monteras på plantan i augusti-september innan älg och rådjur börjar beta.
– Montaget kan utföras när du önskar, vädret spelar ingen roll för resultatet till skillnad från sprutning som är väderberoende.
Du har med dig tallskydden i ett smart magasin i skärpet.
– År två och framåt behöver du inte ta med dig några arbetsredskap eller tillbehör, utan du går helt enkelt ut och flyttar upp skyddet till det nya toppskottet.
En viktig fördel är att toppskottet skyddas - samtidigt som sidoskotten fortsatt kan betas:
– Du får upp skogen med god tillväxt, samtidigt ger det foder åt älgen via sidoskotten. Det är ju nästan så att det är stamkvistat och klart i vissa fall, skrattar Johan.

När plantan nått betesfri höjd plockar du ner tallskyddet och använder det i nästa plantering.
– Återvinning när det är som bäst. Du kan sannolikt testamentera dina tallskydd till nästa generation.
Skulle något skydd bli kvar i skogen har han tänkt på det också:
– Vi har medvetet valt bort aluminium och rostfritt till förmån för vanlig stålplåt. Skulle den bli kvar i markerna så försvinner den på sikt.
Vem är kunden?
– Skogsägare. De som har testat märker resultat och beställer ofta mer.

Tallskyddkoger.JPG

Bildtexter:

Johan Larsson har utvecklat tallskydd.se som nu lanseras i bred skala.

I ett smart förvaringsmagasin har du med dig dina tallskydd i plant format ut  i planteringen. Du formar den enkelt med fingerkraft runt toppskottet. En flexibel lösning för att alla toppar är olika.