menu

Inspireras av 2018 års trädgårdstrender

 

Elmia Garden Trends är en inspirationssida för dig som är nyfiken på kommande trädgårdstrender. För dig som arbetar i branschen är sidan ett inköpsverktyg som hjälper dig att göra rätt val inför 2018. Här presenterar vi de tre trenderna Mother NatureMystic Garden och Urban Backyard, med tillhörande färgkoder och inspirationsbilder.

 

Här finns också uppdateringar från våra skribenter som rapporterar om det senaste från sin del av branschen, läs deras inlägg i bloggen.

För bästa resultat så ska man helst köpa och plantera lökarna precis när de blommat över tidigt på våren. 

Man hittar alltid något nytt som man inte sett tidigare. Årets upptäckt blev sälg med rödblomande videkissar, helt bedårande! 

Möt våren i London

 

I mitten av februari, när det är som allra mörkast och mest kallt här hemma och den svenska våren och odlingssäsongen fortfarande känns långt bort, reser jag gärna till London och besöker Royal Horticulture Society`s ”London Early Spring Plant Fair”. 

 

Mässan har stort fokus på vårblommande lökar och växter, framförallt snödroppar – men här finns massor av växter. 

 

Läs hela trendspaningen här

Tulpantider! 


Visste du att det odlas rekordmånga tulpaner i Sverige i år? För första gången över 160 miljoner! Det är inte så konstigt för svenskarna är ett tulpanälskande folk och det finns få länder där invånarna köper så många tulpaner per person som vi gör.

 

Vi firar Tulpanens dag varje år den 15 januari och är nu inne på vårt 28:e år.

 

Blomsterfrämjandet berättar mer om tulpaner här

Att odla tulpaner är ett hantverk som kräver både kunskap och fingertoppskänsla

Tulpanen är en tacksam snittblomma som kan glädja oss i ca 5 – 7 dagar.

"Det var tydligt att den ätbara trenden fortfarande är på tillväxt. Amplar fanns det i mängder, mixade planteringar, koncept och sist men inte minst mycket färg."

Trendspaning från Flower Trials Nederländerna 14-15 juni

 

På Flower Trials visas nästan allt som finns i växtväg under sommarsäsongen. I år var det 59 deltagande förädlings- och småplantproducenter och uppdelat i tre regioner, Aalsmeer och Westland i Nederländerna och Rheinland Wesfalen i Tyskland. 

Malin Hidesäter, som är projektledare och stylist med inriktning på växter, trädgård och inredning, berättar om sina intryck efter två dagar på Flower Trials i Nederländerna.

 

Se hela Malins trendspaning här

Stadsgrönska på höjden – igen

 

Det har nästan gått 20 år sedan den mest berömda växtväggen i Paris konstruerades. När fasaden på Paris etnografiska museum nu görs om är intresset för vertikala trädgårdar och grön stadsutveckling större än någonsin. 

 

Vår gästskribent Helena Kaasik har träffat Amaury Gallon från Jardins de Babylone som fått uppdraget att göra om väggen på Musée du quai Branly i Paris. 


Läs mer här

Inspiration från Paris

 

Jardins jardin är utomhusmässan som äger rum i centrala Paris varje år. Årets upplaga bjöd på inspirerande visningsträdgårdar, seminarier och spännande workshops för entusiastiska amatörer och trädgårdsproffs. Tema var la ”Vive la nature en ville”, en hyllning till storstadens natur kort och gott.

 

Helena Kaasik är journalist och fotograf med inriktning på trädgård, inredning och design.

 

Läs hennes trendspaning från Jardins jardin i bloggen

 

"Jag tror att vi kommer att få se mer av de exotiska växterna i våra trädgårdar framöver, framför allt ormbunksträdet."

Inspiration från Malvern Spring Show

 

Malvern Spring show ligger nära populära Cotswolds, som ligger i ett av Englands mest natursköna delar. Det brittiska trädgårdssällskapet RHS – Royal Horticultural Society – arrangerar mässan under fem dagar i början av maj vart år. 

Vill man se vad som ligger i tiden rent kommersiellt så är Malvern en riktigt bra kombination av mässa och marknad. Jan Rundgren, som är designer och stylist inom inredning och trädgård, ger oss sina reflektioner.

 

Läs hans trendspaning här

"Ormbunkar fanns i stor variation. Från små sorter med ovanliga former, till stora trädormbunkar som köps som en bit stam som man tar med sig hem."

Vi inspireras av natur och naturlighet via en rad olika förhållningssätt. 

Färgskalan går i naturens palett, som terrakotta och då gärna av sådan kvalitet som klarar av att stå ute året om. 

Mother Nature hyllar biologisk mångfald. 

Att inreda med gröna växter känns mer rätt än någonsin, stora gröna grafiska monsteror, fiolfikus och kaktusar. 

Att flytta ut på landet och leva nära naturen är något som lockar. 

Trenden med ätbart håller i sig

Nya grupper hittar till odlandet, det finns en stor nyfikenhet med stark koppling till aktuella mattrender och viljan att äta ren mat.

 

Jonas Samuelsson från Rönne Trädgård berättar om de trender han ser just nu. Läs hans trendspaning här.

"Ett för vårt land nytt växtslag som många är nyfikna på är sötpotatis, Ipomoea batatas, som bör tilltala hemmaodlare med experimentlusta."

 

Bocuse d´or, en av världens mest prestigefyllda kocktävlingar, hade en vegansk rätt på tävlingsmenyn. Likaså Årets kock.

 

Men det är inte bara finkrogar som satsar på grönt. Helveganska klubben/restaurangen ”Huset underbron/Växthuset” lockar en yngre publik. Detta är ett tydligt tecken på att grönsakerna allt mer kommer att spela en framtida huvudroll på våra tallrikar.

Plastmaterial i skarpa färger hittar vi både på produkter som krukor och redskap. Mönsterbilden kan vara klart grafiskt och exotisk, gärna i kombination med varandra.