Framtidstro och starka synergier på Nordens största affärsplats för industrin

Framtidstro och starka synergier på Nordens största affärsplats för industrin
Hållbart, omställbart och smart. Under fyra dagar har de bästa produktionslösningarna inom sex olika branscher exponerats på Elmia Produktionsmässor.

– Vi har befäst vår position som Nordens ledande mässa för produktionsteknik med ett starkare besöksresultat än för två år sedan, säger Mikael Ström, mässansvarig, Elmia Verktygsmaskiner, Elmia Plåt och Elmia 3D.

– Det har varit ett viktigt mål för oss att öka antalet besökare framför allt från Sverige samt Norden och det har vi lyckats med, konstaterar Mikael Ström.

Mycket folk och en härlig känsla på mässgolvet, så sammanfattar Bengt Johansson, mässansvarig Elmia Polymer, Elmia Automation och Elmia Svets och Fogningsteknik, sitt intryck av dagarna:

– Vi har sett ett otroligt stort intresse för besök av samtliga sex mässor. Och vi har haft ett starkt engagemang från alla våra utställare med mängder av aktiviteter i alla hallar och gångar, säger Bengt Johansson.

 

Prisregn över automationsledare och maskintillverkare

Bland annat har det arrangerats mer än 150 programpunkter på Elmia Produktionsmässors olika scener och flera branschaktörer har valt att dela ut priser och utmärkelser i samband med mässorna. Priset Guldhanden, instiftat av tidningen Automation, delades ut för första gången till vinnarna Monika Miljanovic från ABB som fick ta emot pris som ”Årets unga automationsledare” och Sics AI fick pris för ”Årets automationsinnovation”. SVEAT, branschföreningen för additiv tillverkning i Sverige, delade också ut pris i sin tävling Design Challenge 2024 där förstapriset gick till Simon Dybeck för sin 3D-printade espressobryggare med multifunktionella delar.

 

Svensk Plastindustriförening, SPIF, delade ut pris till årets maskintillverkare 2024 – en utmärkelse som mottogs med stor glädje av JMC Industriteknik, utställare på Elmia Polymer.

– Vi är också väldigt nöjda med mässan i år, framför allt att det blivit så många fler utställare på Elmia Polymer. Ju bredare uppslutning av branschen, desto mer intressant för besökare att komma, säger Magnus Tibratt, marknadsansvarig JMC.

Årets Maskintillverkare 2024 – JMC Industriteknik – som också var utställare på Elmia Polymer. Priset delades ut av Svensk Plastindustriförening (SPIF), medarrangörer till Elmia Polymer.

 

Kompetensförsörjning ett viktigt fokus under mässorna

Ett nytt inslag för i år var Kompetens Arena, en samlad yta med kompetens i fokus och utställande företag som arbetar aktivt med utbildningsfrågor och kompetensförsörjning.

– Resursglappet mot industrin måste minska. Här är det viktigt att vi som mässarrangörer gör vad vi kan för att minska det glappet, säger Mikael Ström.

 

Yngre publik och fler kvinnor till industrin

I år har vi gjort specifika satsningar för att nå ut till en yngre publik och även attrahera fler kvinnor till industrin.

– Till exempel arrangerades en Girls Corner i Kompetens Arena och vi har lyft fram flera kvinnliga förebilder inom industrin, exempelvis genom vår satsning med livesändningar från Morgonsoffan. Vi har också plockat upp CNC-influencers och gett stort utrymme till ungdoms-SM i CNC-teknik som gått av stapeln på mässgolvet, säger Mikael.

Vinnarna i Yrkes-SM i CNS-svarvning och CNC-fräsning utsågs på Elmia Produktionsmässornas Stora Scen. Vinnarna kommer att delta i Yrkeslandslaget i Shanghai 2026.

 

AI-arena och temavandringar med monterbesök

En nyhet för årets Elmia Produktionsmässor var också AI arena som lyfte nya industrirelaterade trender i den senaste teknikutvecklingen med konkreta exempel på hur man möter komplexa problem och effektiviserar processer inom industrin. 

– En spännande nyhet i år var våra temavandringar som arrangerades i samarbete med Almi. Här fick besökare under en guidad vandring göra nedslag hos utvalda utställare som berättade om hur de arbetar med våra tre mässteman Smart industri, Hållbar industri och Omställbar industri, säger Bengt Johansson.

 

Får känslan av ett uppdämt behov

När utställande företag summerar mässdagarna är den gemensamma nämnaren framtidstro och affärsmöjligheter. Mikael Sohlberg, EOS Nordic AB är nöjd med utvecklingen av Elmia 3D som vuxit kontinuerligt med fler antal utställare.

– Den här mässan fyller en bra funktion som mötesplats för branschen. Vi har en enorm bredd i vår industri och ett lika enormt behov av den här typen av tillverkning, säger Mikael.

–  Vi har haft konkreta dialoger kring kommande investeringar på ett sätt som vi inte riktigt är vana vid. Jag får en känsla av ett uppdämt behov och nästa mässa känns lovande, säger Mikael Sohlberg, försäljningschef EOS Nordic.

–  Vi har haft konkreta dialoger kring kommande investeringar på ett sätt som vi inte riktigt är vana vid, säger Mikael Sohlberg, försäljningschef EOS Nordic.

 

Sensorlösningar och AI – hett just nu

Experterna inom sensorlösningar för industrin, SICK AB, är nöjda med utfallet av sin medverkan på Elmia Automation. Deras nya sensorlösning för kollaborativa robotar, End-Of-Arm-Tooling, har mött mycket uppmärksamhet.

– Sensorn känner av om en människa eller något annat kommer i vägen för robotarmen som då stannar, förklarar Hamza Boujrad, applikationsspecialist, SICK.

Besökarna har bestått av såväl slutkunder och maskinbyggare som automationsintegratörer.

– Vår nya visionkamera Inspector 830 har också fått mycket uppmärksamhet för sin möjlighet att inspektera, mäta och detektera med inlärning via AI. Det är riktigt hett nu, konstaterar Hamza.

– Sensorn känner av om en människa eller något annat kommer i vägen för robotarmen som då stannar, förklarar Hamza Boujrad, applikationsspecialist, SICK.

 

”Vår bästa mässa hittills”

WhizCut AB mötte besökarna på Elmia Verktygsmaskiner med en fullmatad monter där man bland annat visade upp vilka vinster du kan uppnå genom att använda avstickningsskäret WhizTwin som drastiskt minskar både materialåtgång och CO2-utstläpp i produktionen.

Man premiärvisade också universalchucken EvoFlex 3 som kortar ställtiderna väsentligt vid omriggning.

– Det här är en produkt du verkligen behöver klämma och känna på för att förstå hur lätt det är att byta, säger Chris Smith, vd WhizCut.

Under hela mässan har man haft ett bra flöde av besökare.

– Det här känns som den bästa mässan för oss hittills. Vi accelererade rejält inför mässan och har kunnat visa upp fler produkter än någonsin tidigare, säger Chris.

Mindre spån och fler detaljer med val av rätt avstickningsskär. WhizCut visade hållbara gröna lösningar i sin monter på Elmia Verktygsmaskiner.

 

Ett extremt bra besökstryck

För EAGLE, kända för sina snabba och effektiva laserskärmaskiner, har årets Elmia Plåt överträffat alla förväntningar.

– Besökstrycket har varit extremt bra och intresset extremt högt för våra maskiner. Vi har boostat insatsen här rejält och vi har fått minst fem riktigt heta kvalitetsleads. Det är extremt bra och vi är väldigt nöjda, säger Jesper Madsby, Area Sales Manager, EAGLE Scandinavia.

– Vi räknar med att få jobba med resultatet av den här mässan de närmaste sex månaderna framåt.

– Besökstrycket har varit extremt bra och intresset extremt högt för våra maskiner, säger Jesper Madsby, Area Sales Manager, EAGLE Scandinavia.

 

Bra lansering på mässgolvet

3M - ett av de välkända utställarnamnen på Elmia Svets och Fogningsteknik anser att besökstrycket varit positivt.

– Vi är nöjda! Vi har fått en bra lansering av våra nya svetsmasker och våra nya slipprodukter, konstaterar Sune Hägglund, utesäljare norr.

Kollegan Carina Haglund, applikationsingenjör, fortsätter:

– Den stora grejen med våra nya svetshjälmar, 3M Speedglas G5-03 Pro Air, är att vi infört en tap-funktion som gör att du kan knacka tre gånger på hjälmen och hoppa mellan slip- och svetsfunktion.

3M lanserade flera nya produkter på mässgolvet under Elmia Svets och Fogningsteknik, bland annat en ny uppgraderad svetsmask, berättar Sune Hägglund och Carina Haglund.

 

Elmia Produktionsmässor består av Elmia 3D, Elmia Automation, Elmia Plåt, Elmia Polymer, Elmia Svets och Fogningsteknik samt Elmia Verktygsmaskiner.

Välkommen till Elmia Produktionsmässor 19-22 maj 2026!

 

Besökssiffror Elmia Produktionsmässor 2024:

  • Elmia Svets och Fogningsteknik samt Elmia Plåt: 8.357 besök
  • Elmia Verktygsmaskiner: 12.308 besök
  • Elmia Polymer samt Elmia 3D: 6.403 besök
  • Elmia Automation: 11.149 besök