12 - 14 nov. 2024

”Den nya motorgenerationen är dragplåstret i montern”

”Den nya motorgenerationen är dragplåstret i montern”
Ny elmotor med helt nya komponenter. Smarta fläktar med unika funktioner. Och fullt fokus på energieffektiva lösningar. ebm-papst kommer till Elmia Subcontractor i november med flera nyheter som bidrar till betydligt effektivare energianvändning.

Om du tittar dig runt hemma i köket eller på kontoret, kan du vara säker på en sak – att någonstans bland alla maskiner finns det produkter från ebm-papst. I ventilationssystemet, i kylskåpet och diskmaskinen, ja, kanske även på tåget mellan hemmet och arbetsplatsen.

  Produkterna från ebm-papst finns nämligen överallt där antingen luft behöver förflyttas eller där det behövs någon form av drivkraft från små elmotorer.

  – Vi kommer att visa flera nyheter på Elmia Subcontractor, till exempel en ny generation motorer för våra fläktar som används till bland annat mindre värmeväxlare, i frånluftsvärmepumpar, kylning av automation med mera. Den så kallade 60-motorn, där vi just nu är i gång med serieproduktionen, är nydesignad och vi använder helt nya komponenter. Även produktionslinan är ny för att tillfullo dra fördel av att ha börjat från början – men självklart med all den erfarenhet och lärdomar man har från att ha tillverkat EC-motorer sedan 1970-talet, säger Susanne Lohmann, affärsutveckling- och försäljningschef OEM på ebm-papst i Sverige, och fortsätter:

  – Det gör vi för att kunna öka tillgängligheten och effektivisera kundernas försörjningskedjor, samtidigt som komponenterna är valda med omsorg för att få hög flexibilitet och tillgänglighet. Den nya motorgenerationen är på många sätt dragplåstret i montern, men vi visar även nya kammarfläktserien RadiPac 3 för applikationer med högre tryck och flöden samt en hel del andra nyheter,

 

Visar ni några smarta innovationer?

  – En smart produkt som vi ska visa är en lösning som ytterligare reducerar stomljud vid installationer av större fläktar i aggregat eller tryckkammare. Vår fläkt som kan detektera resonansfrekvenser i installationen med hjälp av en inbyggd sensor. Det är en väldigt unik funktion och vi är faktiskt den enda fläkttillverkaren som får använda just den sensorn. Den automatiska resonansdetekteringen mäter mekaniska vibrationer och kan även känna av kritiska resonanspunkter. Det är användbart för all typ av luftbehandlingsutrustning, som ventilering eller värmeväxlare, eftersom det förhindrar stomljud och ökar livslängden på produkterna.

 

Vilka hållbara lösningar kommer ni att presentera? 

– Vår slogan är “Engineering a better life” och för oss innebär det bland annat att värna om miljön. Våra produkter är extremt energieffektiva och bidrar därför till att få ner energianvändningen i världen – något som vi började med för mer än 20 år sedan. Eftersom våra lösningar är så effektiva gör det att investeringskostnaden snabbt betalar av sig. Med andra ord, kunden sparar pengar och jorden sparar energi – win-win för alla.

 

Vilka ska besöka er monter?

  – Jag tycker att alla som tillverkar produkter där man har en funktion där man behöver förflytta luft, exempelvis för kylning eller ventilation, eller där det behövs el-motorkraft för att utföra en rörelse ska besöka oss. Vi hjälper gärna till med att hitta den optimala lösningen för kunden oavsett om det handlar om fläktar eller elmotorer. Alla kan hitta en lösning hos oss.

 

 

FAKTA

ebm-papst

Ort: Svenska huvudkontoret finns i Järfälla, moderbolagets huvudkontor i Mulfingen, Tyskland.

Grundat: Elektrobau Mulfingen grundades 1963 och förvärvade Papst Motoren 1992. Den nuvarande organisationen bildades 2003 genom en sammanslagning av Elektrobau Mulfingen, Papst Motoren och Motoren Ventilatoren Landshut.

Verksamhet: Utvecklar, tillverkar och säljer energieffektiva fläktar, elmotorer och drivenheter med spetskompetens inom avancerad motorteknologi, elektronik och aerodynamik. 

/contentassets/5f8bc94dc02f4642a6f14acb6fa0a3fd/motor_1920x1070.jpg
/contentassets/aba2454466ee44fa988d41defac7f781/susanne_1920x1080.jpg