Nominerade till Årets Trädgårdsprodukt 2023

Produkterna visades upp under Elmia Garden 28-29 september 2022. De bedömdes av en jury och vinnaren i Årets Trädgårdsprodukt 2023 presenterades under våren 2023.

HestraJob_1920x1080.jpgHestra Pro Planter

Hestra Job/ Martin Magnusson Co AB, D03:14

Hestra Pro Planter är en handske speciellt framtagen för trädgårdsarbete när du vill ha en sval och mjuk handske med god fingertoppskänsla. Tillverkad i kromfritt sämskskinn och stretchig hampa-bomullstrikå har den en ypperlig komfort. En kvalitetshandske som håller länge, även om materialen är tunna. Lädret har en vattenavstötande förmåga. Handsken kan handtvättas i mild olivoljetvål och lufttorkas.

 

Hasselfors_odlingssäck smart 1920x1080.jpgOdlingssäcken smart

Hasselfors Garden AB, D03:20

Perfekt för nybörjaren, som inte har krukor o fat hemma då man planterar direkt i säcken.
Perfekt för den miljömedvetne då man inte behöver köpa krukor o fat utan kan plantera direkt i säcken. Även perfekt för den erfarne odlaren som alltid har för många sticklingar o plantor, här finns extra planteringsutrymme.
 

Dalhem_1920x1080.jpgGardenbox Dalhemgarden

Dalhem Innovation "Dalhemgarden", D06:34
Planteringskärl som snabbt kan byggas ihop på plats. Storleken kan byggas i princip hur stor som helst. Alla planteringskärl är isolerade vilket innebär att rötter inte bränns och fuktigheten behålls i kärlet.
 

Turfquick_1920x1080.jpgEco Grow tex

Turfquick AB, D07:19
Odla ekologisk med ny teknik. Eco Grow Tex hindrar fröförluster och bidrar till mindre vattenförbrukning under växtprocessen.
 
GreenGardening_bevattningsboxen_1920x1080.jpg

Homefarm Bevattningsbox

A&C Green Gardening AB, D04:18

Det är en större odlingsbox med självbevattningssystem för grönsaksplantor och andra växter som kräver mycket och kontinuerlig bevattning, t ex tomater, gurka, chili, paprika, physalis, melon. Den fungerar lika bra i växthus och i trädgården som på balkong. Den är tillverkad av 100% återvunnen plast. Bevattningsboxen består av två delar.

Den undre delen fungerar som en vattenbehållare och rymmer närmare 60 liter vatten. Den övre delen, det sk locket, har tre kapillärrör som går hela vägen ner till botten av den under vattenbehållaren.

På locket lägger man en stor jordsäck (40-50 liter) eller 3 mindre (18 liter). Man gör hål i ovansidan på säcken över där kapillärrören sitter, där plantan sedan planteras. Man gör också hål i botten av säcken och föser ner jord från säcken i kapillärrören (det ska bli löst packat). Sedan kan man plantera växterna och fylla på med vatten i undre delen. Första o ev andra veckan behöver man vattna lite ovanifrån så att säcken i jorden är fuktig. Rötterna på plantorna hittar snabbt ner i kapillärrören och suger sen upp vattnet därifrån. Vi rekommenderar 3 plantor i varje box.

Fördelarna med denna bevattningsbox är att man inte behöver vattna så ofta, det kan räcka med varannan, var tredje vecka. På det viset kan man åka bort några dagar från sina plantor utan att de torkar ut och vissnar. Det vatten man häller i boxen går utan svinn till plantorna vilket gör att man sparar vatten. På hösten tar man enkelt bort jordsäcken och lägger jord och växtrester på komposten. Boxen är lätt att rengöra pga den hårda plasten och den kan användas år efter år. Man kan också sätta hjul under för att göra den mer mobil.