Elmia Park Inspira

Utmärkelsen Elmia Park Inspira har delats ut 2013, 2015, 2017 och  2019. Arvika stadspark i Arvika vann titeln 2019. 

Tävlingen syftar till att lyfta fram våra vackra svenska parker och kyrkogårdar för att inspirera till fler besök och besökare. Vi vill bidra till en grönare stadsmiljö och lyfta parken.

Att ha tillgång till en park i stadsmiljö påverkar människors trivsel och välmående. Offentliga parker och grönområden bidrar till en levande, attraktiv och hållbar stad. Tävlingen är ett återkommande evenemang som går av stapeln vart annat år och i år är det dags att utse en ny vinnare.

 

Vinnaren presenteras på mässan

Vilken park som vinner titeln Elmia Park Inspira avgörs  av allmänheten och av de som besöker Elmia Park. Man kan rösta på Elmia Parks hemsida eller under mässan. Det vinnande bidraget offentliggörs under en prisceremoni på mässan sista dag. Förutom ära och diplom blir den vinnande parken fotograferad av en professionell fotograf och får därmed en unik portfolio vilket ger en fantastisk möjlighet till god marknadsföring av parken mot en bredare publik.

 

Alla kan tipsa om sin favoritpark

Nytt för i år är att allmänheten kan vara med och tipsa om en park som ligger en varmt om hjärtat. Den kan vara vacker, inspirerande eller en plats dit allmänheten gärna kommer för att strosa, spela, leka eller bara koppla av. Av de tips som kommer in tar Elmia kontakt med den kommun där parken finns och så får de anmäla sin park till tävlingen. Om man själv arbetar i eller är ansvarig för en park kan man skicka in ett tävlingsbidrag direkt.

Från de anmälda bidragen har sedan en expertjury det tuffa arbetet att välj ut och nominera max 10 kandidater till tävlingen. De parker juryn nominerar offentliggörs i slutet av augusti, då de presenteras på hemsidan och senare också i en inspirerande bildutställning under mässan Elmia Park 24-26 september. Juryn bedömer parkerna utifrån kriterier som bland annat rofylldhet, artrikedom, vildhet och rymd. Se alla kriterier här. 

 

Tävlingen sponsras av Tidningen Landskap, Hasselfors och Hörby Bruk.