Nyheter från Elmia Verktygsmaskiner

Ravema har nycklarna till lyckade mässor

Tydlighet. Både när det gäller målsättningen för mässan och vilket budskap som ska förmedlas i montern. Det är så Ravema lyckas gång på gång under Elmia Verktygsmaskiner och Elmia Plåt.

Att se en maskin live är något helt annat än att läsa om det. Det förstod Anders Hjärtnäs, vd för Monitec i Partille, när han besökte Elmia Produktionsmässor förra året. Det var först på plats som han bestämde sig för att investera i en flerop från Spinner via leverantören Storebro Machine Tools.

Lagom till Elmia Verktygsmaskiner nästa år firar Carlstad Machinetools tio år. Och så här året före mässan upplever företaget sina bästa resultat någonsin. Mycket tack vare offensiv marknadsföring och välplanerade mässdeltagande.

Vill du automatisera din verksamhet? Men känner att du inte riktigt vet var du ska börja? Då ska du ta kontakt med projektet Pilar som tjuvstartade på Elmia Produktionsmässor i våras. I september drog arbetet i gång på allvar och det finns fortfarande möjlighet att anmäla sitt intresse.

Tomas Berg, General Manager på Schunk i Sverige, möter elever under Elmia Produktionsmässor 2018.

Det är viktigt att välkomna ungdomarna som besöker Elmia Produktionsmässor. Det menar Tomas Berg, General Manager på Schunk i Sverige, som upplevde en av karriärens höjdpunkter under mässans avslutande dag i maj.

Foto: Oerlikon Balzers.

Intresset för verktygsförslitning blir allt större. Något som Oerlikon Balzers märkte under Elmia Verktygsmaskiner i maj. Ett budskap från företaget var att inte bara tänka på beläggningen ­– utan även på hur verktyget används.

Flera affärer genomfördes på Elmia Produktionsmässor och utställarna vittnade om rekord i antalet leads.

Flera affärer, rekordmånga leads och ett högtryck på mässgolvet tack vare stärkt konjunktur. Så kan Elmia Produktionsmässor 2018 sammanfattas.

De små och medelstora företagen vågar tro på fortsatt tillväxt vilket ger ökade investeringsbehov.

Investeringsbehovet bland små och medelstora företag börjar ta fart. Det visar den undersökning som Qimtek genomförde inför Elmia Produktionsmässor. Över hälften av de företag som har svarat planerar att investera mer i år jämfört med förra året.

Svensk industri går för högtryck och står inför teknikskiften som kommer att förändra hela tillverkningsindustrin. Det var tydligt när Elmia Produktionsmässor bekräftade sin plats som Sveriges viktigaste arena för produktion inom tillverkande industri. Under fyra mässdagar genomfördes flera nya affärer och de hetaste framtidsfrågorna diskuterades.

Magnus Chronholm, vd på Lichron, framför den nya femaxliga fleroperationsmaskinen.

Lichron är svensk återförsäljare för Hyundais verktygsmaskiner. På Elmia Verktygsmaskiner visar företaget för första gången den nya femaxliga fleroperationsmaskinen Hyundai WIA XF2000.

Per Karlsson och Thomas Harder vid den tredje version av u-axelsystemet KomTronic.

Noggrannhet på mikromillimetern. Så sammanfattar Komet Scandinavia det nya u-axelsystemet som företaget lanserar på Elmia Verktygsmaskiner.

– Med det här verktyget kan vi göra former som tidigare inte har varit möjliga i en fräsmaskin, säger Per Karlsson, teknisk chef.

Mattias Bjurling på Haimer vid företagets värmekrympmaskin.

För Haimers kunder är det korta verktyg som gäller. Därför har deras krympteknologi lockat under Elmia Verktygsmaskiner.

– Det som lockar är åtkomlighet och stabilitet, säger Mattias Bjurling, vd på Haimer Scandinavia.

Mats Fredriksson berättar om ett brett produktsortiment hos Mitutoyo.

När det inte räcker med en hederlig gammal tumstock när du ska mäta avstånd, kan det vara värt att kontakta Mitutoyo.

Med deras mätverktyg kan du mäta med en precision på ner mot en tusendels millimeter.

Rikard Skogh, försäljningschef MindSpehere, talade under tisdagen på Elmia Verktygsmaskiner om Siemens molnbaserade IoT-tjänst.

Maskiner och system som används genererar värdefull data –  information som kan skapa nya digitala möjligheter för företaget.

Siemens visar på Elmia Verktygsmaskiner sin molnbaserade tjänst MindSphere som är en av många plattformar som kan hjälpa till med dessa möjligheter.

Anders Jinglöv på Ravema ser en framtid innehållande flexibilitet, tillit och enkla ställtider.

Skärande bearbetning av material kommer allt mer att handla om flexibilitet och tillit till maskinen eller verktyget.

– Tidigare jagade man minuter och sekunder, idag pratar vi mer om processäkerhet. Framtiden innebär något helt annat, säger Anders Jinglöv, affärsområdesansvarig på Ravema AB.

Investeringsbehovet bland små och medelstora företag börjar ta fart. Det visar den undersökning som Qimtek genomför inför Elmia Produktionsmässor. Över hälften av de företag som har svarat planerar att investera mer i år jämfört med förra året.

Per Gustavsson i föreläsning om informationssäkerhet och de tre största hoten är för industrin. Men även enkla åtgärder för att skydda sig mot hoten.

Det kan vara en bluffaktura på mejl. Eller ett utpressningsprogram som låser alla filer. Är din verksamhet på något sätt uppkopplad så har du utmaningar med företagets informationssäkerhet. Men lugn, på Elmia Produktionsmässor får du enkla tips och råd från sju av Sveriges främsta experter inom ämnet.

Elmia Produktionsmässor invigs tisdagen den 15 maj. På plats finns representanter från industrins branschföreningar för att samtala kring de viktigaste frågorna för framtiden.

Sex mässor och 475 utställare. Det gör Elmia Produktionsmässor till Sveriges viktigaste arena för produktion inom tillverkande industri. Var med redan vid invigningen för att höra vad industrins branschföreningar ser för möjligheter och utmaningar i framtiden.

”Passion för produktion” är temat i Stenbergs monter på Elmia Verktygsmaskiner.

Stenbergs har sedan länge erbjudit den svenska industrin ett brett utbud av maskiner, automations- och helhetslösningar. Under Elmia Verktygsmaskiner är dock de mjuka värderingarna lika viktiga som hårdvaran.

Seco Point-skåpet visas på Elmia Verktygsmaskiner med en ny mjukvara och en ny hårdvara i skåpet.

På Elmia Verktygsmaskiner visar Seco Tools upp sin senaste lösning inom maskinövervakning samt sitt senaste Seco Point-skåp.
– Det ska bli spännande att se hur våra nyheter tas emot i ett mässformat, säger Magnus Skilberg, marknadschef på Seco Nordic.