Kern och ZECHA tillsammans på mässan ELMIA Verktygsmaskiner 2022 i Hall B, monter 04.72

Kern och ZECHA tillsammans på mässan ELMIA Verktygsmaskiner 2022 i Hall B, monter 04.72
Precisionsbevis i superlativklassen. På ELMIA Verktygsmaskiner i Jönköping i maj 2022 möts experter från en mängd olika produktionstekniker.

Där, i monter 04.72/Hall B, förklarar maskintillverkaren Kern Microtechnik och verktygstillverkaren ZECHA Hartmetall-Werkzeugfabrikation vilka precisionsdimensioner de tillsammans uppnår. Som exempel finns ett hårstrå med text ingraverad med ett frässtål. Högsta precision och Kern Microtechnik nämns gärna i samma mening. Lägg sedan till en verktygstillverkare som ZECHA Hartmetall-Werkzeugfabrikation, som varit pionjär och trendsättare inom spånbearbetande verktyg i mikrostorlek i snart 60 år, så kan resultaten med µm-precision kontrolleras endast med ett högupplöst mikroskop eller µ-View. På verktygsmaskinmässan ELMIA Verktygsmaskiner får besökarna möjlighet att göra just detta.

Förutom ett femaxlat bearbetningscentrum i Micro-serien och ett antal olika precisionsverktyg ställer de båda företagen ut ett hårstrå som fått text ingraverad med ett tvåeggat frässtål från ZECHA, i en Kern Micro HD.

Marvin Gröb, systemingenjör på Kern, förklarar: ”Att gravera in text på hårstrån är naturligtvis ingen framtidsmarknad. Men vi vill visa vilka dimensioner vi kan uppnå när det gäller högsta precision, om kunderna behöver detta. Och på ELMIA Verktygsmaskiner 2022 förklarar vi för branschbesökarna vad som krävs för detta.” I exemplet ”hårstrågravering” förlitar sig Gröb och hans team på den high-end-lösningen i Micro-serien – Kern Micro HD. Med hjälp av linjära direktdrivningar, mikrospalt-hydrostatik och innovativ temperaturhantering uppnår denna maskin en sömlös precision på mindre än 1 µm och yttjocklekar på under tio nanometer.

Lika viktiga är de specialutvecklade, tvåeggade, skaftfrässtålen i massiv hårdmetall från ZECHA. Med en diameter på bara 10 µm är de extremt små och exakta. I samspel uppnår maskin och verktyg, med ett spindelvarvtal på 50 000 v/min och en kuggmatning på 1 µm, den otroliga textbredden 10,73 µm. Ett resultat som kan ses i den gemensamma mässmontern. Kern och ZECHA i hall B/monter 04.72

Irma Gschmeissner

irma.gschmeissner@kern-microtechnik.com