14 - 17 maj 2024

Hållbarhetskonceptet som bara fortsätter att växa

Hållbarhetskonceptet som bara fortsätter att växa
25-årsjubilerande Gühring Sweden firar stort på Elmia Verktygsmaskiner – och fyller montern med mängder av produktnyheter inom roterande precisionsverktyg för spånskärande bearbetning.

Smörgåsbordet är dukat: Ett nytt borrande verktyg för rostfritt stål, RT 100 Inox Pro, samt två borr för flat bottom och extreme feed; RT 100 FB och RT 100 XF. Dessutom har fräsfamiljen RF100 Sharp fått tillökning med en extra kort variant med hörnradie. Lägg därtill ett helt nytt verktyg, en rullgängtapp som är modulär med lös kona vilket innebär att du inte behöver byta hela verktyget utan bara hårdmetallhuvudet.

 

Dags för den svenska marknaden

– Gühring är ju en av världens största leverantörer av solida verktyg. En del av de här nyheterna visades på EMO i Tyskland i höstas, men nu är det dags för den svenska marknaden, säger Peter Alström, vd Gühring Sweden.

I montern på Elmia Verktygsmaskiner kommer Gühring också att visa ett helt nytt verktygsskåp, TM Minibox, som ett prisvärt instegsalternativ i konceptet Tool Management.

– Det har visat sig vara väldigt framgångsrikt för våra kunder. Verktygsskåpen hjälper till att hålla koll på lagervärde, förbrukning och flaskhalsar, något som blir allt viktigare. Och då är den här lösningen tillsammans med GTMS-programvaran en väldigt fin produkt, säger Peter Alström.

 

Grönt erbjudande förlänger verktygens livslängd

Bland sitt utbud av tjänster kommer Gühring att trycka lite extra på sitt gröna erbjudande med omslipning och ombeläggning av verktyg som förlänger livslängden och gör det möjligt att återbruka i stället för att köpa nytt.

– Det är viktigt just nu med hela flödet inom hållbarhet, men det här är långt ifrån något nytt. Det var ju så här Gühring startade i Sverige för 25 år sedan, säger Peter.

Det tyska familjeföretaget som grundades i Albstadt redan 1898 sökte efter möjligheter att öppna ett servicecenter i Sverige och etablerade sig här 1999 genom förvärvet av Lidköpings Verktygssliperi.

 

Välutrustad verkstad i Lidköping

– I början var vi bara ett sliperi men 2006 tog vi också över försäljningen av Gührings produkter. Men omskärpning och renovering av verktyg har vi ägnat oss åt i alla år vilket är win-win, både för kunden och miljön och för oss som tillhandahåller tjänsten. Idag har det kommit i ljuset på ett annat sätt vilket är viktigt och bra, så att kunder kan utnyttja möjligheten ännu mer, säger Peter.

Och här i den välutrustade verkstaden i Lidköping finns det kapacitet, med åtta CNC-styrda verktygsslipmaskiner och två beläggningsugnar.

 

All verktygstillverkning in-house i Tyskland

Hela utbudet av Gührings standardverktyg på mer än 4 000 skärande verktygssorter och mer än 110 000 olika artiklar tillverkas på Gührings anläggningar i Tyskland.

– Gühring har sexton fabriker för verktygstillverkning och två egna hårdmetallverk i Tyskland. Att hela kedjan finns under samma tak är en stor styrka, säger Peter.

Varje år producerar Gühring mer än 1 500 ton hårdmetall och man hör därmed till världens största producenter. Egen tillverkning gör det också möjligt att ständigt dimensionera nya hårdmetallsorter för olika användningsområden.

Bredden som Gühring kan erbjuda sina kunder är något som Peter Alström hoppas kunna visa i sin fullhet för besökare på Elmia Verktygsmaskiner. Och han gläds också över möjligheten att få möta kollegor och samarbetspartners i branschen.

– Elmia Verktygsmaskiner är en viktig mässa. Sverige är ett industriland, vi är väldigt duktiga både historiskt sett och i nutid och vi fungerar som en motor i det svenska samhället. Många inom branschen åker till Tyskland på mässor men det är väldigt viktigt att vi får ha den här mötesplatsen också i Sverige, säger Peter.