14 - 17 maj 2024

Livscykelanalys för verktyg hjälper industrin till mer hållbara val

Livscykelanalys för verktyg hjälper industrin till mer hållbara val
Vilket CO2-avtryck ger ditt hårdmetallverktyg? Colly Verkstadsteknik har undersökt saken – och presenterar faktiska siffror på Elmia Verktygsmaskiner 14-17 maj.
– Vad jag vet är vi först på marknaden med detta, säger vd Conny Erixon.

Hållbarhetsfrågorna har aldrig varit mer aktuella för industrin än just nu – och kraven skärps från alla håll.

– Vi satt själva i ledningsgruppsmöte och funderade på vilka miljömål vi ska ha i Colly Verkstadsteknik. Att hitta konkreta mål är svårt och vi insåg att det tycker säkert våra kunder också. Därför påbörjade vi det här projektet för att undersöka klimatavtrycket i värdekedjan av våra solida hårdmetallverktyg, säger Conny Erixon.

 

150 gånger högre klimatavtryck att köpa nytt

Särskilt intressant blev det att jämföra CO2-utsläpp mellan omslipning av verktyg och motsvarande nytillverkning.

– Tidigare har de flesta bara slipat om sina verktyg för ekonomisk vinning men tack vare den livscykelanalys vi har genomfört har vi nu faktiska siffror på vilken skillnad det gör för klimatet att slipa om i stället för att köpa nytt, säger Conny.

När man räknar in råmaterial, transporter och slutproduktion motsvarar utsläppen i genomsnitt 31,4 kg CO2eq per kilo hårdmetall som används vid nytillverkning av verktygen.

– Men när vi slipar om ett verktyg i vår slipverkstad så minskar den siffran till i genomsnitt 0,2 kg CO2eq – inklusive transporter och ombeläggning. I grova drag kan man säga att klimatavtrycket blir 150 gånger lägre när du slipar om än när du väljer att köpa nytt.

 

Viktigt argument för omslipning

Conny Erixon hoppas att den här insikten ska bli en verklig vattendelare när kunder fattar sina beslut framöver.

– Lika avgörande som när man tidigare har tittat på pris när man köper verktyg tror jag att en faktor som kommer att bli alltmer avgörande framöver är CO2-avtrycket hos den leverantör du väljer. Och jag tror att det här kommer att bli ett viktigt argument för att slipa om. Vi ser att det här blir en verklig aha-upplevelse hos våra kunder.

I genomsnitt kan ett verktyg slipas om mellan tre och fem gånger. För att göra det ännu lättare för kunden att fatta kloka beslut har Colly Verkstadsteknik skapat ett miljödokument som följer med vid omslipning.

– Kunden får med sig faktiska siffror på hur stor CO2-besparing man gjort genom att slipa om verktyget jämfört med att köpa ett nytt. Vad vi vet är vi först på marknaden med detta och vi ser att det kommer att bli värdefullt i takt med att allt fler kunder har krav på hållbarhetsredovisning av sin verksamhet, säger Conny.

 

Utnyttja verktygen optimalt

Miljödokumentet kan också bli ett incitament att se över de interna rutinerna hos kunderna så att verktygen nyttjas optimalt. Alla kan bli bättre på att samla in och slipa om verktygen och även att utbilda operatörerna och annan personal i produktionen för ökad medvetenhet.

– Vi ska inte ta verktygen ur maskinen innan dess fula livslängd uppnåtts, men vi ska inte heller nyttja dem så länge så att verktyget inte går att slipa om maximalt antal gånger, säger Conny.

På Elmia Verktygsmaskiner kommer man att visa både dokumentation och filmer som förklarar mer om hur omslipning minskar klimatavtrycket och samtidigt ger en bra verktygsekonomi.

 

Jobba smartare med rätt verktyg

Hållbar industri är ett av mässans gemensamma teman. Omställbar industri likaså. Här kommer Colly Verkstadsteknik att lyfta sitt koncept inom ”Re-Tooling”. Här handlar det om att hjälpa kunderna i projektform genom att exempelvis gå igenom en befintlig produktionslina som kunden önskar använda till en ny produkt.

– Här kan vi ge kunden verktygsförslag för att man ska kunna använda så mycket som möjligt av den befintliga linan, säger Conny.

”Re-Tooling” ger också möjlighet att optimera en befintlig produktionslina för att tillverka samma produkt på ett bättre sätt.

– Du kan alltid jobba lite smartare med det du har om du använder rätt verktyg. Många tänker att man behöver köpa en ny maskin för att bli mer effektiv, men du har otroligt mycket att vinna bara genom att klä upp maskinen på rätt sätt. Det här är också viktigt för miljöpåverkan. Att vi hittar den lösning som är bäst både för moder jord och ur ekonomiska aspekter, säger Conny.

Så som alla utställande företag har även Colly Verkstadsteknik med sig en hel del produktnyheter som kommer att presenteras på mässan, däribland nya verktygslösningar för ventilstyrningsbearbetning.

– Vi har också nya verktygskoncept för hydraulmotorer som vi trycker på lite extra under mässan, säger Conny.

 

Spännande omställning inom E-mobility

Colly Verkstadsteknik har sedan starten 1957 varit specialiserade på verktygslösningar inom skärande bearbetning och man erbjuder ett omfattande program av verktyg inom svarvning, fräsning, brotschning, borrning samt verktyg för gängning och gradning. Man har även ett handplockat urval av hållande verktyg liksom ett starkt program för verktygshantering och specialverktyg. Och via Colly Slipservice i Huddinge erbjuds omslipning av solida verktyg liksom nytillverkning av kundanpassade verktyg.

Historiskt sett har kundbasen varit stark inom fordonsindustri bland tillverkare av komponenter till motorer och växellådor.

– Idag är vi med i en omställning där våra kunder börjar tillverka helt andra komponenter, ofta med väldigt komplicerad bearbetning, säger Conny.

 

Utvecklar helt nya typer av verktyg

Utvecklingen inom E-mobility innebär bland annat att elmotorhus, jämfört med växelmotorer, måste tillverkas med betydligt snävare toleranser eftersom exaktheten direkt påverkar motorns effektivitet. Något som i sin tur banar väg för helt nya verktygskoncept.

– Trenden vi ser är att de skärande verktygen har mycket större ytterdiameter samtidigt som maskinspindeln är ganska klen, vilket gör att vi måste ta fram ultralätta verktyg. Det här är en stor utmaning för hela verktygsindustrin idag, säger Conny.

Här ser man alltmer av nya tekniker inom verktygstillverkningen, exempelvis 3D-printning av hela eller delar av verktyget, ofta med så kallad honeycomb-struktur som är både lättviktig och stark.

– Det är otroligt spännande att vara med på den här resan där vi får anpassa vår tillverkningsprocess för att ta fram helt nya typer av verktyg, säger Conny Erixon.