Hexagon möter flygindustrin på Elmia Verktygsmaskiner

Hexagon möter flygindustrin på Elmia Verktygsmaskiner
Mätteknik blir allt viktigare – inte minst inom fordon, flyg- och rymdindustrin där det krävs hög noggrannhet. På Elmia Verktygsmaskiner visar Hexagons Manufacturing Intelligence-division sina nyheter.
¬– Ju mer automation och ju fler robotar, desto högre krav blir det på mätningen. Där ligger vi långt framme, säger Charlotta Swan, marknadskoordinator på Hexagon.

Hexagon har länge varit en gigant inom mätteknik, och har under senare år specialiserat sig inom smart tillverkning. Elmia Verktygsmaskiner har därför varit en given plats att lansera nyheter på. Något som alla besökare kan vänta sig i företagets monter även till våren.
– Vi kommer exempelvis att visa en ny laserscanner, som det finns ett stort intresse runt. Troligtvis har vi även någon form av automationslösning på plats i montern, där vi visar hur mätutrustning kan användas tillsammans med en robot, säger Charlotta Swan.

Ökad digitalisering och allt fler smarta fabriker har förstärkt behovet av mätteknisk data inom industrin. Något som har märkts av hos Hexagon.
– Vi har en bred målgrupp inom tillverkningsindustrin och där är smart tillverkning i ropet. Ju mer automation och ju fler robotar, desto högre krav blir det på mätningen. Det får inte vara en halv millimeter fel. Särskilt inte inom fordon-, flyg- och rymdindustrin och deras underleverantörer. Det är branscher som söker produkter med väldigt hög noggrannhet, säger Charlotta Swan.

Det senaste inom Hexagon handlar mest om mjukvaruutveckling.
– Hårdvaran har vi och det är till stor del samma teknik som det alltid har varit. Nu är det i stället stort fokus på mjukvara. Exempelvis kan vi nu erbjuda lösningar för CAD/CAM-beredning, statistik, övervakning, simulering och så vidare, allt för att hjälpa tillverkare att jobba smartare, säger Charlotta Swan.
– Vi är verkligen med och ligger i framkanten av det som alla pratar om just nu. Det är superspännande.