Sverigepremiär för Okuma Armroid hos Stenbergs

Sverigepremiär för Okuma Armroid hos Stenbergs
En CNC-svarv med inbyggd robot. Som är fullt integrerad med maskinens styrsystem. Jodå, du läste helt rätt. Maskinen heter Okuma Armroid och visas för första gången i Sverige i Stenbergs monter på Elmia Verktygsmaskiner.

Okuma Armroid är i grunden en Okuma LB 3000 som har utrustats med en robotarm i bearbetningsutrymmet. Robotarmen i sig är även den framtagen av Okuma och särskilt anpassad för att klara av påfrestningar från exempelvis skärvätskor och liknande.

  – Robotarmen är fullständigt integrerad i maskinens styrsystem vilket gör att den har full koll på var verktygen är för att kunna undvika kollisioner, säger Mathias Holmqvist, affärsområdeschef på Stenbergs.

  Fördelarna med en integrerad robotarm är nästan självklara. Ökad enkelhet med allt i en maskin, manuella uppgifter som kan utföras automatiskt och – kanske det mest tydliga – den tar mindre plats eftersom det inte krävs något ytterligare utrymme för en extern robot.

  – Robotarmen kan dessutom utrustas med ett spolmunstycke för att ta bort spån och smuts. På så sätt kan nästa robot ta vid utan att någon person behöver göra rent. Det största problemet i dag för obemannad drift är just spån och där är robotarmen ett utmärkt hjälpmedel, säger Mathias Holmqvist.

Wow-känsla bland besökarna

Det är första gången som Okuma Armroid visas i Sverige och intresset – och nyfikenheten – under Elmia Verktygsmaskiner har varit stort. Mathias Holmqvist ser stora möjligheter med Okuma Armroid inom tillverkningsindustrins alla områden och för företag som vill få ut fler obemannade timmar i produktionen.

  – Det här är embryot för vad som kommer komma i framtiden med allt inom AI och maskininlärning. Reaktionerna som vi får från besökarna är ”Så det här är möjligt” och det är precis den reaktionen som vi vill ha. Vi vill att de ska gå härifrån med wow-känsla och tänka till kring vad de kan göra med sin egen produktion, säger han.  

Elmia_Verktygsmaskiner_Stenbergs1_1920x1080.jpg

Pär Lennerbrink, produktionstekniker, och Mathias Holmqvist, affärsområdeschef, vid Okuma Armroid hos Stenbergs på Elmia Verktygsmaskiner.

Stort intresse för Stenbergs Akademien

Stenbergs satsar stort på Elmia Verktygsmaskiner och förutom maskiner presenterar de även Stenbergs Akademien med flera olika utbildningar för CNC-operatörer.

  – Det här gör vi för att lyfta svensk tillverkningsindustri. Syftet är att öka lönsamheten för de svenska bolagen samtidigt som det är en vinst även för individerna. Vi gör det tillsammans med SKTC och är ackrediterade att utfärda Grönt certifikat som CNC-operatör, säger Mathias Zingmark, teknisk chef på Stenbergs.

  Akademien har egentligen varit i gång ett tag, men på grund av pandemin endast i mindre skala. Det är först nu på Elmia Verktygsmaskiner som Stenbergs kan slå på stora trumman och presentera Akademien fullt ut.

  – Intresset är fantastiskt stort och många företag har inte tid att dra i gång en stor kompetenshöjande insats. Här kan vi samla operatörerna en halvdag på Stenbergs och därefter kartlägga var det finns kunskapsluckor för att därefter anpassa utbildningen individuellt, säger Mathias Zingmark.