Nytt koncept från Ceratizit förenklar verktygsanskaffningen

Nytt koncept från Ceratizit förenklar verktygsanskaffningen
Ceratizit lanserar ett helt nytt servicepaket under Elmia Verktygsmaskiner. Konceptet heter Tool Supply 24/7 och är precis vad det heter – en verktygtjänst dygnet runt. För kunden innebär det att alla verktyg finns enkelt tillgängliga i ett verktygsskåp på företaget.

Tänk dig en klassisk varuautomat där du trycker in ett nummer och en godispåse faller ner i ett fack. Lite så fungerar Tool Supply 24/7 och verktygsskåpet Tool-O-Matic. Visst, det är en grov förenkling och tjänsten innebär exempelvis också att Ceratizit både kartlägger kundens behov och ser till att rätt verktyg levereras i rätt tid.

- Kunden kan beställa artiklar i vår webbshop fram till klockan 19.30 och få leveransen dagen efter – direkt in i verktygsskåpet. Därefter är det bara för kunden att plocka ut det verktyg som de behöver. Det är en skräddarsydd lösning för anskaffning av verktyg där kunden själv inte behöver lägga många minuter på själva beställningen. Det är unikt i branschen, säger Daniel Larsson, teknisk chef på Ceratizit i Skandinavien.

Ger bättre likviditet

Den stora fördelen är så klart att kunden alltid har verktyg hemma, utan att för den skull behöver betala några lagerkostnader. Dessutom finns all teknisk info om verktygen lätt åtkomligt i skärmen på verktygsskåpet.

– Vi står för hela anskaffningen och administrationen. Vi fyller på så kunden alltid har verktyg hemma och automaterna är öppna dygnet runt. Det ökar kundens likviditet och med en månadsfaktura får kunden koll på kostnaderna, säger Daniel Larsson.

Elmia Verktygsmaskiner blir första mässan i Skandinavien där Tool Supply 24/7 presenteras och allt visualiseras genom verktygsskåpet Tool–O–Mat 840 i montern. I konceptet finns även det mindre skåpet Tool–O–Mat 80 med transparent front.

– Nytt för i år är att vi lanserar en utbyggnadsenhet till Tool-O-Mat 80 där fyra automater kan kopplas till en pekskärm. Precis som hela konceptet Tool Supply 24/7 har det ännu inte visats på någon mässa än.

Spara pengar med övervakning

Det som också sticker ut hos Ceratizit under Elmia Verktygsmaskiner är det digitala övervakningssystemet Tool Scope som registrerar och analyserar signaler från maskinen som används för att sedan optimera bearbetningsprocesserna.

Tool Scope har funnits ett par år på marknaden och kommer nu med en ny mjukvara.

– En stor fördel är att kunden kan byta verktyg i rätt tid och köra verktygen tills de faktiskt är slitna, inte efter ett förutbestämt intervall som bestämdes för flera år sedan, vilket sparar väldigt mycket pengar. 

Inga krångliga processer

Både Tool Supply 24/7 och Tool Scope är tjänster sprungna ur den digitala utvecklingen som hela tiden fortsätter att ta stora kliv framåt. I Ceratizits monter ryms även de senaste modellerna av skärande verktyg, 3D-printade verktyg samt den senaste tekniken för att ekonomiskt och effektivt bearbeta kompositmaterial.

– Vårt budskap på mässan är att det ska vara enkelt för kunden att få tag i sina verktyg och att vi försöker avskaffa alla krångliga processer. Vi tror också att många är sugna på mässa igen och flera kunder har frågat oss om vi ska ställa ut. Så det finns ett stort intresse, säger Daniel Larsson.

Bildtext: Ceratizit lanserar i år en utbyggnadsenhet till Tool-O-Mat 80 som gör att fyra automater kan kopplas till en och samma pekskärm.