Automation av processvätska gynnar både lönsamhet och hållbarhet

Automation av processvätska gynnar både lönsamhet och hållbarhet
Hand i hand med ökad automation inom verkstadsindustrin behövs också lösningar för automatisk koncentrationsstyrning av processvätskor. Färdiga produkter har tagits fram av Wallenius Water Innovation – som möter branschen på Elmia Verktygsmaskiner 14-17 maj 2024.

– Vi satsar verkligen på hållbar och smart industri, som är två av Elmia Produktionsmässornas gemensamma teman. Bättre användning av processvätska är hållbart och spar pengar. Det har direkta miljöfördelar i form av mindre förbrukning och inköp, hantering och destruktion av vätskor – samt att man slipper använda biocider, säger Per Vesterberg, chef för direktförsäljning vid det svenska miljöteknikföretaget Wallenius Water Innovation.

– Nu finns också både statusinfo och mätvärden digitalt tillgängliga för att övervaka och dokumentera vid fortsatt processutveckling.

 

Patenterat och väl beprövat system

I samband med Elmia Produktionsmässor för två år sedan lanserade Wallenius Water Innovation nya FluidWorker 150 – resultatet av flera års studier, design, patent och tester – för att kunna erbjuda industrin automatisk justering av skärvätskors koncentration samt tanknivå i bearbetningsmaskiner. Detta i kombination med FluidWorkers tidigare funktion med UV-ljus för en kemikaliefri bakteriereduktion.

 

Digital tillgänglighet av mätvärden

Även i år när Wallenius Water Innovation ställer ut på Elmia Verktygsmaskiner – som är en del av Elmia Produktionsmässor – läggs stort fokus vid just FluidWorker.

– Vi kommer att ha både säljare, tekniker, produktchefer och VD på plats under mässan för att möjliggöra diskussion om de värden som FluidWorker skapar. Och vi ser fram emot att träffa produktionstekniker inom bearbetningsindustrin som vi vet är otroligt effektiva i att hela tiden hitta lösningar för ökad produktivitet och lönsamhet i sina företag, säger Per Vesterberg.

 

Stor påverkan på lönsamhet och produktivitet

Nuvarande och kommande miljölagstiftning gör det allt svårare för processvätskorna att möta tuffare krav på lönsamhet och produktivitet hos verkstadsindustrin. Det blir också allt viktigare att skapa en attraktiv och effektiv arbetsplats för att attrahera kvalificerade CNC-operatörer. Det här är faktum som bearbetningsindustrin inte längre kan blunda för, menar Per Vesterberg.

– Utvecklingen av CNC-maskiner med tillhörande automations- och robotlösningar är fantastisk. Trenden med ökad automatisering inom Industri 4.0 är stark. Nu ser vi att allt fler tillverkare också uppmärksammar processvätskan då man börjar inse att den har större påverkan än man tror på lönsamhet och produktivitet.

Bildtext:
Med kompetens inom UV-teknik och automatisk koncentrationsstyrning har Wallenius Water Innovation vidareutvecklat produktfamiljen FluidWorker.