Nyheter från Elmia Verktygsmaskiner

De senaste åren har Hexagon Manufacturing Intelligence genomgått en stor förändring. Från att i grunden ha varit ett renodlat mättekniskt företag har det allt mer riktat in sig på automation och integrationen mellan mätverktyg.
– Vi tror att det är branschens framtid och där vill vi ligga i framkant, säger Charlotta Swan, marknadskoordinator på Hexagon.

Ravema ställer ut på tre av Elmia Produktionsmässor.

Med en monter på vardera mässan Elmia 3D, Elmia Plåt och Elmia Verktygsmaskiner blir det några intensiva mässdagar för industriföretaget Ravema från Värnamo som därtill också närvarar på Elmia Automation.

TL MaskinPartner byter namn till Masentia under Elmia Verktygsmaskiner. Med mässans största monter blir det stort fokus på namnbytet under mässan. Dessutom presenteras ett nytt varumärke till maskinsortimentet.

Snabbare diagnos och smidigare process. Så går det att sammanfatta den portabla tribologiska inspektionsutrustningen från Oerlikon Balzers/Primateria. Den unika nyheten visas under Elmia Verktygsmaskiner.

15-18 maj samlas Sveriges tunga produktionskompetens från sex branscher inom tillverkningsindustrin på Elmia Produktionsmässor i Jönköping. Brännande ämnen inom framtidens industri lyfts och mässorna tar ny höjd när de kopplar upp sig till molnet.

Ann Kittendorff och Tanja Lundberg, båda projektledare för Produktionsmässorna ger en inblick i vad som kommer att fylla arenan 2018.

Det är mindre än ett halvår kvar till dess att portarna slås upp till Produktionsmässorna. Vad händer just nu och vad kommer arenan fyllas av? Vi möter projektledarna för en liten pratstund.

Talarna på seminariet, från vänster: moderator Tanja Lundberg Elmia, Ove Leichsenring SWIRA, Johan Frisk OpiFlex och Ingemar Reyier Robotdalen.

Sverige står inför utmaningen att transformera företag inom industri i den tekniska revolution som vi befinner oss i. För de små och medelstora företagen, SMF, som är de mest utsatta finns det hjälp att få och anpassade lösningar att investera i, för att vara fortsatt konkurrenskraftiga. Detta diskuterades på ett seminarium som Elmia Produktionsmässor och Vinnova-projektet ”Producera i Sverige bjöd in till under Elmia Subcontractor.

Nam Pham kom på 17:e plats som CNC-operatör svarvning i WorldSkills. Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden.

Det började med Yrkes-SM på Elmia Verktygsmaskiner i CNC-fräsning och svarvning. Nu har Nam Pham och Joel Lindh tävlat i Abu Dhabi i WorldSkills – yrkesutbildningarnas eget världsmästerskap – ett äventyr som räcker länge och ger mycket för det fortsatta yrkeslivet.

Peter Bryntesson på Fordonskomponentgruppen (FKG).

De traditionella svenska industrierna måste anamma den nya tekniken och automatisera mer, annars tappar vi konkurrenskraften.

Det menar Peter Bryntesson på Fordonskomponentgruppen (FKG).

– Det är stora förändringar på gång, säger han under en konferens om robotiserad automation på Elmia i Jönköping.

Johan Harvard, kansliråd på Näringsdepartementet

Automation och robotar är framtiden, en framtid som faktiskt redan är här. Men i Sverige står försäljningen stilla just nu och vi blir omkörda av andra länder. Med regeringens satsning på ett nytt automationsprogram finns möjligheter för företag att stärka sin konkurrenskraft. Det var ett av budskapen på konferensen om robotbaserad automation på Elmia i Jönköping i september.

Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team. Solbilen kommer att finnas på Produktionsmässorna.

Byta kolfiber mot stål, men ändå minska vikten. Den möjligheten såg SSAB i solbilsprojektet JU Solar Team under Elmia Subcontractor i fjol och resultatet visas på Produktionsmässorna i maj nästa år.
– Höghållfasta stål är framtiden. Det handlar om resursutnyttjande och att ha rätt stål i rätt applikation, säger Pierre Bergsten, Production Efficiency Specialist på SSAB.

Elmia lanserar nya mässan Elmia 3D

Elmia lanserar Elmia 3D, en ny mässa inom additiv tillverkning för en bransch som växer och utvecklas snabbt. Tekniken möjliggör produktion utan begränsningar vad gäller både form och material. Mässan blir unik i sitt sammanhang då den adderas till det starka industriklustret och kommer att arrangeras parallellt med fem produktionsmässor på Elmia, 15–18 maj 2018.

Det går bra nu.

Svenska underleverantörer redovisar ett bättre slut på 2016 och en bättre början på 2017 än förväntat. Detta enligt Underleverantörsbarometern som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf. Ändå höjs ett varningens finger.

-         Visst finns det tillväxt och jobb i de mindre och medelstora företagen. Vad entreprenörerna behöver nu är kapital för att finansiera sina kunder och det uppstår problem när bankerna inte vill ta någon risk. Bristen på kapital riskerar helt enkelt att bli en bromskloss för den positiva utvecklingen och detta måste vi finna en lösning på, menar Anders Ekdahl, VD Svensk Industriförening Sinf.

Efter succén med fyra parallella industrimässor våren 2016 växer konceptet. I maj 2018 adderas plastbranschens Elmia Polymer som ett starkt komplement.

Ann Kittendorff

Elmia presenterar en ny projektledare för mässorna Elmia Automation och Elmia Verktygsmaskiner 2018. Hon heter Ann Kittendorff och är maximalt taggad inför uppgiften.
– Det känns riktigt spännande att ta över, men det förpliktigar också. Mässorna gick fantastiskt bra i år och det ska vi bygga vidare på, säger hon.

Verktygsmaskiner gjorde entré på Elmia och Anna-Clara Lindholm gav tummen upp för arrangemanget.

En ren och skär succé. Så upplevde Anna-Clara Lindholm, ordförande i Sveriges Verktygsmaskinaffärers förening (SVMF), mässan på Elmia. Hon konstaterar dock att branschen står inför tuffa utmaningar.

Säljaren Johan Håkansson framför automaten ToolBar.

Edströms i Jönköping visade under Elmia Verktygsmaskiner en verktygsautomat för förbrukningsutrustning. Många stannade till, men insåg inte vid första anblicken enhetens oanade möjligheter. Fast ovetskapen förvandlades snabbt i ett stort intresse.
– Kunderna som fick en presentation blev väldigt imponerade, säger Edströms ägare Ola Andersson.

Fredrik Trotzig, delägare och säljare på Maskincentrum i Örnsköldsvik.

Trots sen platsbokning till mässan och en mindre monter än det var tänkt, är Maskincentrum i Örnsköldsvik nöjda med utgången. Efter fyra dagar på Elmia Verktygsmaskiner åker Fredrik Trotzig, delägare i företaget, hem med nya kundkontakter och lyckade B2B-affärer.

Vinnaren Felix Persson i grenen CNC-fräsning Foto: Johnny Thörnkvist

Nu är det klart! Vinnarna i Yrkes-SM inom CNC-fräsning och svarvning är Felix Persson i grenen CNC-fräsning och Nam Pham i svarvning. Båda vinnarna går sista året på Industritekniska programmet på Vilhelm Mobergsgymnasiet i småländska Emmaboda. 

Jonas Whilborg och Dennis Möllergren, produktionstekniker på Stenbergs.

Att mässan skulle bli lyckad visste Jonas Whilborg, vd för Stenbergs. Speciellt med tanke på att investeringsviljan inom branschen börjar öka igen.

Det har varit tre mycket givande dagar. Jag är positivt överraskad över utgången, säger han.

Annonser: