Nyheter från Elmia Verktygsmaskiner

Det går bra nu.

Svenska underleverantörer redovisar ett bättre slut på 2016 och en bättre början på 2017 än förväntat. Detta enligt Underleverantörsbarometern som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf. Ändå höjs ett varningens finger.

-         Visst finns det tillväxt och jobb i de mindre och medelstora företagen. Vad entreprenörerna behöver nu är kapital för att finansiera sina kunder och det uppstår problem när bankerna inte vill ta någon risk. Bristen på kapital riskerar helt enkelt att bli en bromskloss för den positiva utvecklingen och detta måste vi finna en lösning på, menar Anders Ekdahl, VD Svensk Industriförening Sinf.

Efter succén med fyra parallella industrimässor våren 2016 växer konceptet. I maj 2018 adderas plastbranschens Elmia Polymer som ett starkt komplement.

Ann Kittendorff

Elmia presenterar en ny projektledare för mässorna Elmia Automation och Elmia Verktygsmaskiner 2018. Hon heter Ann Kittendorff och är maximalt taggad inför uppgiften.
– Det känns riktigt spännande att ta över, men det förpliktigar också. Mässorna gick fantastiskt bra i år och det ska vi bygga vidare på, säger hon.

Verktygsmaskiner gjorde entré på Elmia och Anna-Clara Lindholm gav tummen upp för arrangemanget.

En ren och skär succé. Så upplevde Anna-Clara Lindholm, ordförande i Sveriges Verktygsmaskinaffärers förening (SVMF), mässan på Elmia. Hon konstaterar dock att branschen står inför tuffa utmaningar.

Säljaren Johan Håkansson framför automaten ToolBar.

Edströms i Jönköping visade under Elmia Verktygsmaskiner en verktygsautomat för förbrukningsutrustning. Många stannade till, men insåg inte vid första anblicken enhetens oanade möjligheter. Fast ovetskapen förvandlades snabbt i ett stort intresse.
– Kunderna som fick en presentation blev väldigt imponerade, säger Edströms ägare Ola Andersson.

Fredrik Trotzig, delägare och säljare på Maskincentrum i Örnsköldsvik.

Trots sen platsbokning till mässan och en mindre monter än det var tänkt, är Maskincentrum i Örnsköldsvik nöjda med utgången. Efter fyra dagar på Elmia Verktygsmaskiner åker Fredrik Trotzig, delägare i företaget, hem med nya kundkontakter och lyckade B2B-affärer.

Vinnaren Felix Persson i grenen CNC-fräsning Foto: Johnny Thörnkvist

Nu är det klart! Vinnarna i Yrkes-SM inom CNC-fräsning och svarvning är Felix Persson i grenen CNC-fräsning och Nam Pham i svarvning. Båda vinnarna går sista året på Industritekniska programmet på Vilhelm Mobergsgymnasiet i småländska Emmaboda. 

Jonas Whilborg och Dennis Möllergren, produktionstekniker på Stenbergs.

Att mässan skulle bli lyckad visste Jonas Whilborg, vd för Stenbergs. Speciellt med tanke på att investeringsviljan inom branschen börjar öka igen.

Det har varit tre mycket givande dagar. Jag är positivt överraskad över utgången, säger han.

Johan Martinez, vice vd på Ahlsell Maskin, är mycket nöjd med mässans utgång.

Med ett flertal sålda maskiner och Sverigepremiär för den unika slip- och poleringsmaskinen från Mepsa, har Ahlsell Maskin bara ett ord att säga om mässan – succé.

–  Nu får smålänningarna se vad vi har att erbjuda, säger Johan Martinez, vice vd på företaget.

Patrick Almquist, sales manager på DMG MORI Sverige

En av världens främsta tillverkare av verktygsmaskiner för metallskärning finns på plats på Elmia Verktygsmaskiner. Redan under mässans andra dag tecknade DMG MORI affärer, värda 22 miljoner kronor.

Rolf Ohlson, Senior Lean Management Adviser på DynaMate

Det vanligaste misstaget företag gör vid tillämpning av Lean är att helt missa att ta med ledarskapet. Det hävdade Rolf Ohlson, Senior Lean Management Adviser på DynaMate, under onsdagens föredrag om Lean och Lean Production.

Ulrika Elmersson, Skärteknikcentrum och Staffan Taylor, föreläsare och professionell drömmare

Skärteknikcentrum Sverige arrangerar i år för första gången Yrkes-SM. Under onsdagens tävling fanns ingen mindre än Staffan Taylor, föreläsare och professionell drömmare, på plats för att inspirera de 200 skolelever som SKTC bjudit in till mässan.

John Elliot, marknadschef på 3nine

3nine lanserar en IoT-lösning som möjliggör fjärrövervakning av företagets oljedimavskiljare på Elmia Verktygsmaskiner. Intresset för den nya produkten är minst sagt stort i deras monter.

Bra tryck och många nyfikna besökare. Så beskriver Emelie Plantin, marknads- och kommunikationsansvarig på Ravema, mässans andra dag. Den stora magneten i företagets monter är Mazaks senaste styrsystem Smooth Technology.

Phillip Ramin

Den fjärde industriella revolutionen står för dörren. För att hinna ifatt utvecklingen måste Sverige sätta igång. Helst nu. Den uppmaningen gav Phillip Ramin när han inledde konferensen om digitaliseringens möjligheter och utmaningar för svensk industri.

Just nu pågår Yrkes-SM inom CNC-fräsning och svarvning på Elmia Automation. Åtta gymnasieelever från olika skolor runt om i landet tävlar om två platser till WorldSkills i Abu Dhabi 2017. Finalen avgörs på fredag i hall D.

Magnus Edblom, teknisk säljare på Mitsubishi Electrics

Kompetensbehovet inom CNC är fortfarande stort. Nu tar Mitsubishi Electrics sin ungdomssatsning ett steg längre och bjuder in skolklasser till sin monter på Elmia Verktygsmaskiner och Automation.

Karl Stavaeus och Mikael Svensson, platschef och före detta vd för CNC Factory.

Service- och underhållsföretaget DynaMate Industrial Service berättar om Lean Management under industrimässorna. Rolf Ohlson, Senior Lean Management Adviser på företaget, reder på scen ut begreppen Lean och Lean Production. Han förklarar också hur företag bygger upp processen när de ställer om sin produktion till Lean.

Det ser bra ut för Sveriges underleverantörer. De flesta upplever en högkonjunktur för tillfället och många planerar att nyanställa under årets första månader.
– Nu ligger utmaningen i att hitta utbildad arbetskraft till företagen, säger Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening Sinf som presenterade sin underleverantörsbarometer under Elmia Automation. 

Den fjärde industriella revolutionen är på framfart, både i Europa och över hela världen. Det handlar om smarta, automatiserade lösningar och uppkopplad produktion för ökad flexibilitet, kortare ledtider och individuella produkter.