12 - 14 nov. 2024

”Vi har djup kunskap om material och provning inom det växande elektrifieringsområdet.”

”Vi har djup kunskap om material och provning inom det växande elektrifieringsområdet.”
Ökad elektrifiering inom fordonsindustrin, batteritillverkning och infrastruktur med många laddstationer. Hur kommer Sveriges elektrifieringsstrategi egentligen att se ut i framtiden? Vilka ska vara med och utveckla framtidens tekniska tjänster för de nya industriområdena?

Björn Kullman vet! Som Division Director på svenska Element Materials Technology och Element Metech, de ledande företagen inom material- och mättekniska tjänster och en av årets utställare, möter han dagligen den växande efterfrågan på företages tjänster. Bland annat från EV-industrin (Electrical Vehicle). I Sverige finns 300 medarbetare utspridda på 11 laboratorier med huvudkontor i Linköping. Det gör att Elements teknikspecialister finns nära kunderna. Ofta som en integrerad del av kundens verksamhet.

- Vårt specialistområde är oerhört stort, säger Björn Kullman inte utan stolthet. Från rådgivning och teknik som rör de allra minsta elektronikkomponenterna till extremt stora objekt! Våra medarbetare har arbetat upp ett stort förtroende för Element som partner och leverantör till svensk industri. Genom att medverka på Elmia Subcontractor får vi chansen att berätta om vår ledande position inom materialteknikområdet.

När det gäller EV ligger Sverige i topp, berättar Björn Kullman. Sverige hamnar på tredje plats efter Kina och Norge. i EY Electric Vehicle Country Readiness Index. För att hamna så högt i rankningen krävs bland annat batteritillverkning, växande efterfrågan på elfordon och gott om laddstationer. Där ligger Sverige bra till.

Hur ser Elements affärsmöjligheter ut inom denna trots allt ganska nya svenska industriföreteelse?

Utvecklingen inom förnyelsebart, batteri- och elfordonsområdet har bara börjat, förutspår Björn. Med vår långa erfarenhet som kvalificerad leverantör av avancerade materialtekniska- och kalibreringstjänster till Sveriges små och stora företag har vi resurser att snabbt utveckla metoder och tekniker för nya affärsområden. Till exempel till EV-industrin. Vi är flexibla och kan snabbt organisera oss för att upptäcka kundbehov och möta efterfrågan. För oss på Element är Elmia Subcontractor en spännande och viktig mötesplats för att knyta kontakter med företag som vill vara med i hållbar elektrifieringsutveckling!

Vilka tjänster erbjuder Element de företag och underleverantörer som vill vara en del av framtidens EV-industri?

Elektriska fordon har mängder av komponenter och ny teknik som utsätts för extrema påfrestningar. EV Fluids och EV Calibration är några av Element:s tjänster för den allt mer elektrifierade fordonsindustrin. Testning och provning av material för motorer, batterier, kontakter, kablage och elektronik kräver djup kunskap inom många områden. Element har bland annat fått förmånen att få arbeta med riktigt stora batteritillverkare och är idag leverantör till det globala utvecklingsarbetet för batteritestning.

Element har i decennier varit leverantör till Sveriges ledande industrier. Hur behåller ni den positionen?

Det är en utan tvekan en ständig utmaning, säger Björn. Men vi har stor systemförståelse och kunskap inom många teknikområden. Tack vara medveten satsning på avancerad teknisk utrustning och tillgång till specialister kan vi snabbt sätta oss in i kundens frågor, lösa problem, skapa metoder och utveckla rutiner för kundens utvecklings- och kvalitetsarbete. Det gör oss utan tvekan till ledande leverantör inom material- och mätteknik. Det förtroendet ska vi förvalta och utveckla.

 

/contentassets/55ac8e4030e24951b8b48ffafdca869c/bjorn-med-kollega.jpg