12 - 14 nov. 2024

Samverkan ger ny kraft till industrin

Samverkan ger ny kraft till industrin
Business Blekinge fördubblade antalet medverkande företag i sin samlingsmonter på Elmia Subcontractor.
– Vi ser en tredimensionell samverkansfaktor, både inne i montern, nationellt och internationellt, säger Petronella Lång, projektledare.

Tillsammans med kollegan Catharina Rosenquist har Petronella sytt ihop upplägget. 2021 var de sex företag som ställde ut i Business Blekinges monter på Elmia Subcontractor. 2022 fick man 14 deltagande företag, större yta och bättre läge.

– Det här är ett fantastiskt sätt för oss på Region Blekinge att stötta våra företag med fokus på tillväxt, export och samarbeten. Samtidigt får de lära känna varandra här i samlingsmontern. Våra företag är väldigt nöjda med de kontakter som knutits under mässan, säger Catharina.

Blekingeföretagen representerade allt ifrån ytbehandling och plastindustri till mjukvaruutvecklare.

 

Unik elektrisk linjärtransportör

Conveyor 22 från Olofström presenterade sin världsnyhet på mässan – en ny kompakt och stark elektrisk linjärtransportör – som klarar att transportera upp till 100 kg. Tidigare linjärtransportörer har förflyttat upp till 40 kg.

– Vi ville väldigt gärna vara med på Elmia Subcontractor för att ge våra återförsäljare och kunder möjlighet att se, känna och klämma på – och uppleva – den här nyheten, säger vd Anne-Maj Öström.

De två transportörer som stod och arbetade i montern lockade många nyfikna.

– Vi hade ett ständigt inflöde av besökare och har säkrat många affärer under mässan, så det känns väldigt positivt. Det är enkelt och kostnadseffektivt att vara med i en samverkansmonter – och det ger väldigt mycket, säger Anne-Maj Öström.

 

Innovativa 3D-printexempel i metall

Spectrum Technology från Karlshamn visade exempel på robotiserad 3D-printing genom dotterbolaget Addict3d, resultatet av ett samarbete med bland annat RISE och ABB som inleddes för något år sedan. De var då också en del av EU-projektet SoftDream. Besökarna fick se en simulering av 3D-printprocessen av ett rostfritt grenrör.

– Många tänker fortfarande att 3D-print bara är något man använder för prototyper, men så är det inte, och det ville vi berätta om här på mässan. Vi har haft många intressanta diskussioner på plats, en hel del wowkänsla, och vi åker hem med ett par heta case, säger Marcus Englund, Spectrum Technology.

 

Kemikaliefri avfettning för industrin

Även PT Professional visade innovativa och hållbara lösningar i form av rengöring och avfettning med högeffektivt alkaliskt vatten som du dessutom kan tillverka själv.

– Kemikaliefri rengöring utan miljögifter förbättrar arbetsmiljön samtidigt som det är ett klimatsmart val, säger Pierre Crambé, PT Professional.

Han berättar att systemet redan används av många kommuner och städbolag men genom att synas på Elmia Subcontractor har PT Professional nu även nått ut till industrin.

– Vår medverkan på mässan har gett oss många idéer och kontakter med företag som vi kan besöka för att visa hur kemikaliefri avfettning kan fungera hos dem.

 

”Vi kan ta större ordrar tillsammans”

 Business Blekinge (Region Blekinge i samverkan med Blekinges kommuner), Almi Företagspartner Blekinge och industriklustret Techtank Advanced Engineering Alliance står bakom den gemensamma montern.

Och det finns goda anledningar för små och medelstora företag att delta i en samlingsmonter som denna, konstaterar Petronella Lång:

– Vi har exempel på samverkan inom montern som lett till att företagen kunnat ta större ordrar tillsammans.

 

/contentassets/7b52b9a408ee4a008e377de019e88c09/blekingemontern1.jpg
/contentassets/7b52b9a408ee4a008e377de019e88c09/blekingemontern2.jpg
Conveyor
Spectrum