Nominerade till Årets Trädgårdsprodukt 2024

Produkterna visades upp under Elmia Garden 26-28 september 2023. De kommer senare bedömas av en jury och vinnaren i Årets Trädgårdsprodukt 2024 presenteras under våren 2024, lagom till att trädgårdssäsongen startar.

Mallas ullpellets

Mallas Stenstugu AB - Monter: D05:10

Mallas Ullpellets består av otvättad fårull som hackats och pelleterats för att kunna blandas i jorden vid plantering av både grönsaker, blommor, buskar och träd. Den pelleterade ullen absorberar fukt vid regn/vattning och gör att mindre vatten dräneras bort. Istället buffras fukten i jorden och eftersom pelletsen sväller och krymper så håller den jorden luftig vilket underlättar nedbrytning och humusbildning. Tyska försök visar att man kan minska bevattningen med 30% när man har ullpellets i jorden.

Näringsinnehållet i ullen, NPK 11-0.1-4.5, kommer växten sakta tillgodo efterhand som ullfibern bryts ner. Det finns ingen risk för övergödning med kväve eftersom processen är långsam, det blir istället ett jordförbättrande och långtidsverkande tillskott.

Ett examensarbete på SLU visade att mycorrhiza gynnas av att det finns pelleterad ull i jorden och när microlivet fungerar bra finns det mer näring för växten att ta upp.

Ullen är en restprodukt från det ulltvätteri vi driver på Gotland.

 

Hampaströ för täckodling 48 l

Hasselfors Garden - Monter: D03:20

Hampaströ för täckodling läggs ovanpå jordytan i odlingar i syfte att förbättra jorden, bevara fukten och för att hålla ogräs borta. Ser till att jordens maskar och mikroliv trivs.

Förbättrar mullhalten i jorden.God förmåga att suga upp fukt och förbättrar kompostering. Täckmaterial håller jordtemperaturen jämn och gör att jordens maskar och mikroliv trivs. En annan effekt är att blad och frukter inte blir smutsiga av jordstänk och att de inte ligger direkt mot jorden, vilket gör att risken för att de ruttnar minskar.

Hampaströ är hackat och mycket lätt att lägga ut på jordytan. Det multnar med tiden vilket gör att mullhalten i jorden förbättras så att den blir luckrare och bättre för växterna.

Hampaströ kan även användas som strömedel till djur där de motverkar dålig lukt, i komposter och torrtoaletter. Ströet har god förmåga att suga upp fukt och gör att komposteringen går bättre.  

 

Planteringslådor i system

BEDD AS - Monter: D07:23

BEDD är som ett Lego-system med vackra, hållbara odlingslådor i stål, för både utomhus- och inomhusbruk, där den flexibla designen ger alla möjligheter att skräddarsy sin egen lösning. Panelerna till odlingslådorna är endast 1 mm, men samtidigt mycket robusta, vilket är speciellt fördelaktigt om lådorna exempelvis ska placeras på en takterrass som inte klarar av en för hög vikt.

Med den låga vikten och hjulkonstruktionen är förutsättningarna optimala vintertid när lådorna kan behöva flyttas till ett mer väderskyddat läge. Konstruktionsmässigt kan lådor med hjul byggas i höjderna 25 eller 50 cm. De större systemlösningarna kan byggas både högre, längre och i vinkel. De rostfria och frostsäkra odlingslådorna varken spricker, rostar eller bleks av solen. Hjulen är smakfullt placerade en bit in för att ytterligare förstärka den nätta designen och är precis som lådorna enkla att montera utan verktyg.

 

GARDEN BEETLE watering pot fontana

Det Gule Hus engros APS - Monter: D01:54

En vattenkanna med inbyggd "dusch". En snygg och praktiskt vattenkanna. Det är nyskapande att vattenkannans pip har en integrerad "duschfunktion". 

Produkten är designad och tillverkad för att hålla länge, och eftersom den samtidigt är en snygg produkt tröttnar man inte på den. Den behåller form, färg och funktion under många år.