Nominerade innovationer 2020

Juryn har nominerat 24 innovationer som kan vinna årets Elmia Lantbruk Innovation Award.

Vilka bidrag som premieras med respektive valör avslöjas i oktober.

Agricam_bacticam-app-överblick.png

Produkt: Bacticam
Företag: Agricam AB
Om produkten:

Bacticam är appen som även är ett laboratorium. Med hjälp av appen går det att analysera bakterieplattor från akuta mastiter på gården och därmed slippa skicka i väg prover med post. Tack vare en separat rigg stabiliseras mobilkameran och bilderna i dagens prototyp kommer att ge underlag för framtida AI-analys. Svaret om bakterieart ger underlag till beslut om kon ska behandlas.

 

 

AgriOpt Freja 1-ny-200616.jpgProdukt: Freja - en digital assistent för effektiv och hållbar växtodling
Företag: AgriOpt AB
Om Produkten: Den digitala assistenten Freja gör avancerad dataanalys enkel att förstå. Genom att analysera skördekartor från flera år visar Freja variationerna i skördepotentialen samt identifierar starka och svaga områden. Lantbrukaren får en kontinuerlig överblick av fältets utveckling i grönmassa vilket hjälper till att få bättre skörd med ökad lönsamhet. Systemet är utvecklat så att det kan interagera med lantbrukaren för att kunna bli självlärande i framtiden.

 

BoPil_SpotStrø_klaptoft.jpgProdukt: BoPil Balleopriver
Företag: BoPil A/S
Om produkten: BoPil har utvecklat en balrivare med arbetsmiljön i fokus eftersom det mesta av dammet samlas upp av balrivarens sugfunktion. Balrivaren är lättarbetad och helt datorstyrd, vilket innebär att halmen strös ut automatiskt samtidigt som all information om mängd och placering loggas i systemet.

 

 

CNH-Industrial_T6_180_MethanePower_StageV_19_001.jpgProdukt: New Holland T6.180
Förtag: CHN Industrial
Om produkten: Många drömmer om att göra jordbruket självförsörjande av energi och samtidigt att göra jordbruket fossilfritt. New Holland T6.180 kan bidra till det fossilfria jordbruket. Tack vare smarta lösningar av gaslagring närmar sig drifttiden mellan tankningarna vad en konventionell dieselmotor medger. Biogastraktorn möjliggör koldioxidneutral och lokalproducerad energi som kan ge lantbrukare lägre miljöpåverkan, stärkt ekonomi och positiv image. Bland resurserna att nyttja finns gödsel som kan ge biogas. Koncepttraktorer med biogas har vi sett många. Men energitätheten hos biogas jämfört med diesel är ett problem och det har varit svårt att finna biogastraktorer på marknaden.

 

Datavaxt_ControlMASTER-ipad-min.pngProdukt: ControlMASTER
Företag: Dataväxt AB
Om produkten: ControlMaster gör övergången till precisionsodling smidig och enkel. Tilldelningsfilerna kan göras vid fältkanten och överföringen av data sker trådlöst utan behov av USB-minne. Den digitala boxen kopplas till befintlig såmaskin eller gödningsspridare och med hjälp av DataVäxt-appen varieras givorna över fältet. Kommunikationen styrs med Bluetooth och allt är samlat i ett och samma system.

 

DeLaval_Evanza_01.jpgProdukt: DeLaval mjölkningsorgan Evanza™
Företag: DeLaval Sales AB
Om produkten: Evanza från DeLaval är ett lättviktsorgan, som mjölkar skonsamt och effektivt. Spengummina är konstruerade på ett nytt sätt så att de enkelt kan skruvas av när de ska bytas, vilket minskar arbetstiden för spengummibyte väsentligt. Dessutom håller kassetterna för dubbelt så många mjölkningar jämfört med dagens spengummin och behöver därför inte bytas lika ofta.

 

DairyMilk-M6850-Zellzahlensensor-DSC1940_matt_2_581003_200615.jpg

Produkt: DairyMilk M6850
Företag: GEA Sweden AB
Om produkten: DairyMilk M6850 är det första systemet för analys av celltal för kor som är individuell för varje fjärdedel. Identifieringen görs i realtid och kontinuerligt i mjölkflöde för varje djur och varje mjölkning. En djurspecifik dataanalys ger tydlig information om celltal över 200 000 hos enskild fjärdedel i hela besättningen. Mätmetoden som används mäter mjölkens elektriska egenskaper och celltalsmjölk kan sorteras bort direkt.

 

Kverneland-TurboT-i-Tiller-0001-jpg-g1aq9w7qzo (1).jpg

Produkt: Kverneland Turbo i-Tiller
Företag: Kverneland Group 
Om produkten: Kultivatorn Turbo i-Tiller regleras helt via traktorns ISOBUS-skärm. Redskapet har ett system som minskar arbetsdjupet vid stora sidokrafter i draget. Det ger möjlighet att förebygga drifthaveri, avlasta traktorföraren och minska slitaget. Därtill är kultivatorn förberedd för att låta en tilldelningskarta styra bearbetningsdjupet vilket på vissa jordar öppnar möjligheter till en mer bränslebesparande jordbearbetning.

 

Kverneland_Multirate-02-gb5feqmy4f.jpgProdukt: Multirate
Företag: Kverneland Group
Om produkten: Multirate är en funktion i mjukvaran till en centrifugalspridare för mineral- eller biobaserad konstgödsel. Med Multirate kan mjukvaran basera beräkningen av givan för varje spridartallrik på fyra värden i stället för bara ett värde för höger och ett för vänster tallrik. Därmed kan spridaren dra nytta av spridarkartor med bättre upplösning. Det ger möjlighet till en ökad noggrannhet i anpassningen av givan samt möjligheter till bättre kvalité på grödan och till effektivare gödselutnyttjande.

 

Narlant_Emily sigma Evolution V-cut.JPGProdukt: Emily Sigma Evolution V-Cut
Företag: Närlant Import AB
Om produkten: Emily Sigma Evolution V-Cut är en hydrauliskt driven balrivare för montering på lastmaskin eller traktor. V-cut skär av balgarnet på ett sådant sätt att det enkelt och utan stor kraft kan avlägsnas från balrivaren. Det möjliggör ett lättare arbete och därmed mindre risk för arbetsskador.

 

Narlant_Robocut_FA545719 copy.jpgProdukt: Robocut RC56
Företag: Närlant Import AB
Om produkten: McConnel Robocut RC56 är en serietillverkad, banddriven och autostyrd redskapsbärare för olika typer av arbeten. Maskinen är liten och minimerar markpackningen samtidigt som autostyrningen möjliggör förarlöst arbete under uppsikt inom vissa områden exempelvis för att så in kantzoner eller utföra slåtter.

 

OyElHo_Cobra-7710-T (1).png

Produkt: ELHO Cobra 7710
Företag: Oy El-Ho Ab
Om produkten: Den bogserade Cobrahacken kombinerar känd och ny teknik på ett sätt som möjliggör hög skördekapacitet i nordiska gräs- och klövergräsvallar. Smarta automatfunktioner ger möjlighet till att avlasta föraren och förebygga driftstörningar samt att förbättra kontrollen över maskinen. Maskinen möjliggör hög skördekapacitet och förbättrad arbetsmiljö för föraren.

 

Staldmaeglerne_vandmadras_aqua clim billede (1).jpgProdukt: Aquaclim vandmadras
Företag: Staldmæglerne A/S
Om produkten: Aquaclim vattenmadrass innebär hög komfort och sänkt värmestress för korna – på köpet går det att ta vara på energin till att värma dricksvatten. Förutom att vattnet i madrassen svalkar kon gör det även att risken för tryckskador minskar genom en bra liggkomfort. Aquaclim möjliggör därmed högre mjölkproduktion och en bättre hälsa hos korna.

 

Staldmaeglerne_magellan gummigolvIMG_3459 (1).JPGProdukt: Magellan gummigolv
Företag: Staldmæglerne A/S
Om produkten: Ett bra underlag som är torrt och halkfritt är av högsta vikt för kornas klövar. Magellan är ett självdränerande gummigolv med spår där vätska samlas – på så sätt hamnar kornas klövar ovanför den ohygieniska vätskan. Golvet kan läggas på befintlig spalt i ladugården och används tillsammans med en traditionell skrapa, där man helt enkelt fäster "gummifingrar" som håller spåren rena så att vätskan kan rinna ner i spåren.

 

SvJohnD_IntellilgentLargeSquareBalerRideControl_2048.jpgProdukt: Intelligent Large Square Baler Ride Control
Företag: Svenska John Deere AB
Om produkten: Vibrationer är ett arbetsmiljöproblem vid balpressning. Intelligent Large Square Baler Ride Control ger möjlighet att minska vibrationerna på förarplatsen vid pressning av storbalar. Det sker genom ett intelligent och aktivt dämpningssystem som nyttjar traktorns steglösa transmission. Signaler från sensorer på presskolvens vevstake såväl som från traktorchassit matas in i transmissionsdatorn. Denna justerar utväxlingsförhållandet så att transmissionen får en sådan takt och timing att det släcker ut stötarna från presskolvens rörelser. Det minimerar vibrationerna i förarstolen och kanske även minskar maskinslitaget. 

 

John Deere_JohnDeere8RX_.1808RX 410 Elmia.jpgProdukt: John Deere 8RX seriens traktorer
Företag: Svenska John Deere AB
Om produkten: Band ger stor anläggningsyta mot marken och kan möjliggöra lägre markpackning utan att öka bredden på ekipaget som fallet är vid alternativet dubbelmontage. Den nya RX-serien från John Deere är den första fabrikstillverkade ramstela traktorn med individuella styrbara band i stället för hjul. Den kraftigare framaxeln har exempelvis högre infästningspunkt än hjultraktorerna. Fabrikslevererade bandställ på sådana här traktorer öppnar möjligheten för en driftsäkrare konstruktion och lantbrukaren kan dra nytta av ett mer tydligt tillverkaransvar för traktorns samlade funktion. Tidigare finns midjestyrda traktorer med fyra bandställ och det har gått att eftermontera bandställ på vanliga traktorers axlar. Men de sistnämndas axlar är inte anpassade för detta hållfasthetsmässigt eller vad gäller placering.

 

SVJohnD_LargeCombineEfficiencyPackage_20191110_075659.jpgProdukt: Large combine efficiency package 
Företag: Svenska John Deere AB
Om produkten: Ett klassiskt problem vid skördetröskning är att man tvingas välja mellan att optimera effektiviteten, spillet eller kärnkvaliteten. Large combine efficiency package är ett koncept från John Deere som optimerar kapaciteten hos tröskan samtidigt som mängden spill liksom kärnskador hålls nere. Det möjliggörs genom ett helt paket av lösningar varav vissa är av innovativt slag.  På draperbordet (HDX) finns en patenterad gummimatta perforerad med hål och upphöjningar som gör att frön som faller bort redan vid skärbordet inte faller ner på marken utan fångas upp av mattan och förs in i tröskan. Sammantaget innebär tröskans olika system en skonsam urtröskningsteknik, låg andel kärnskador och dessutom lite spill. 

Vaderstad_NZMounted_C__Users_vberma_Documents_2020_ELMIA innovation 2020_NZM drawbar_IMG_0777 (1).JPGProdukt: NZ Mounted 500-600
Företag: Väderstad AB
Om produkten: Att lyfta en bogserad harv med trepunkten är önskvärt vid till exempel vändtegar. Det finns visserligen burna harvar, men historiskt har det varit svårt att få dem att följa traktorn i sid- och höjdled. NZ Mounted 500-600 löser problemet genom ett smart länkarmssystem. I det flytande läget kan NZ Mounted röra sig relativt fritt i förhållande till traktorn och rörelsen sker kring två alternerande centrumpunkter. Det ger sammantaget en exceptionell följsamhet i tre dimensioner. Då draganordningen dessutom är självcentrerade bakom traktorn möjliggörs stabil gång och möjlighet att få till en jämn bearbetning, även på kuperade fält. Systemet aktiveras till ett flytande läge utan behov av verktyg.

Vaderstad_E-ControlPortal_C__Users_vberma_Documents_2020_ELMIA innovation 2020_E-Control app_20020027 - Ekeeper E-control_3 (2).jpgProdukt: E-Control Portal 
Företag: Väderstad AB
Om produkten: Senaste informationen om maskinens inställningar, handhavande samt artikelnummer för reservdelar. I E-Control Portal finns instruktionsmanualer och QuickStart-filmer integrerat och uppdatering av maskinens programvara samt instruktioner är kostnadsfritt för användaren. Användarinstruktioner finns tillgängliga off-line i maskinens iPad. Detta ger enkelt stöd för att optimera maskinens funktion och prestanda.

 

Vaderstad_TempoWideLining_anhede-190502-082957-0414-4-print.jpgProdukt: Tempo WideLining
Företag: Väderstad AB
Om produkten: Det är vanligt att lantbrukare stänger av såenheter för att skapa körspår inför kommande körningar i fältet. Tempo WideLining är den första precisionssåmaskinen som med en knapptryckning bereder plats för körspår för flytgödselspridaren och andra efterföljande maskiner. Det sker genom att fördela om såenheterna på maskinramen. Genom endast ett knapptryck sker ändringen automatisk. Knappen är integrerad i det iPad-baserade styrsystemet Väderstad E-Control. Eftersom hjulspåren skapas genom att ändra radavstånden kring körspåret istället för att stänga av radenheter förblir såmaskinens kapacitetsutnyttjande 100 procent.

 

Vaxa_Mingard_ny.JPGProdukt: MinGård®
Företag: Växa Sverige
Om produkten: MinGård är ett managementverktyg för mjölk- och köttproducenter med alla besättningsuppgifter direkt i mobilen eller surfplattan. Min Gård är öppet för integration mot andra IT-system på gården till exempel mjölkroboten, vilket bidrar till data kring produktionen som förenklar och tillgängliggör viktig information för ett beslutsunderlag med större precision. Min Gård löser även överföringar till bland annat CDB automatiskt som kan spara tid och minimera fel.

 

Ny_Wedholms CO2 - 3964.jpg

Produkt: CO2 by Wedholms
Företag: Wedholms AB
Om produkten: Kylning av mjölk är energikrävande. Wedholms har utvecklat ett kylsystem som använder koldioxid som köldmedium. Det sänker energiförbrukningen för kylningen. Skulle kylsystemet drabbas av läckage frigörs inga för närmiljön farliga gaser.

 

YstaMaskiner_GreenTec-Scorpion_DSC_2882.JPGProdukt: GreenTec Scorpion
Företag: Ystamaskiner AB
Om produkten: Ett universalredskap som kan användas för släntklippning. GreenTec Scorpion når högt och långt och är stabil tack vare den nya fyrpunktskopplingen. Hydraulsystemet är dimensionerat att drivas vid lägre och bränslesparande motorvarvtal.