Höj upp odlingarna ett trappsteg närmre solen

Höj upp odlingarna ett trappsteg närmre solen
Att odla i upphöjda jordbäddar är det många som pratar om just nu. De som provat har upplevt positiva odlingsresultat samtidigt som de inte kräver särskilt mycket skötsel när de väl är anlagda

Det handlar alltså inte om odling i pallkrage även om tanken egentligen är densamma, det vill säga att utnyttja fördelarna med att komma ett trappsteg ovanför markytan. De finns olika sätt att anlägga jordbäddarna på men i princip gör man en sorts lasagne på bar mark med olika lager av organiskt material, grova kvistar, grästuvor, löv, gräsklipp, kompost. På toppen lägger man jord, eventuellt blandat med mer kompost.

Det man får är en limpa som eftersom den ligger högre än den normala markhöjden värms upp bättre vilket är positivt för odlingarna. Dessutom får växternas rötter ett djup vilket gör att de trivs bättre. Den som har problem med sniglar upplever att det är lättare att ha kontroll på de glupska inkräktarna när man odlar på det här sättet.  Dessutom kan växterna stå tätare eftersom klimatet blir bättre och näringsvärdet högre.

Sara Bäckmo på Skillnadens trädgård är en av många som odlar i upphöjda bäddar och om du blir nyfiken på den här odlingsmetoden så finns det mer information på hennes blogg och i youtubekanalen.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik