12 - 14 nov. 2024

Bufab Sweden har siktet inställt på hållbarhet

Bufab Sweden har siktet inställt på hållbarhet
De två övergripande fokusområdena under Elmia Subcontractor 2023 var hållbarhet och kompetens. Något som passade Bufab Sweden som hand i handske med innehållet i deras monter. Hör Martin Älverdal, sales director, och Jonas Nyman, talent trainee, berätta om deras upplevelse av mässan - och hur Bufab Sweden arbetar långsiktigt för framtiden med både hållbarhet och kompetensförsörjning.

Bufab Sweden är en fullservicepartner för C-parts inom supply-chain med ursprung i det entreprenöriella hjärtat i Sverige; Smålandsregionen. 2023 deltog de på Elmia Subcontractor med sina logistiklösningar - men också för att presentera sitt hållbarhetsarbete. Det senare delade de även med sig av vid ett seminarium från Stora scenen under torsdagen på mässan. På frågan om varför Elmia Subcontractror är en relevant arena för Bufab Sweden, svarar Martin Älverdal, Sales Director Bufab Sweden:

– För oss är det ett ypperligt tillfälle att visa upp våra bolag och knyta nya kontakter. Dessutom ser vi det som en chans för oss inom gruppen att träffa kunder tillsammans, vilket är väldigt givande. Bufab har ju inga egna produkter, utan närvaron här handlar mycket om att skapa relationer och nätverka med våra befintliga – och nya – kunder.

Martin beskriver att intrycket av mässan och besökarna varit oerhört positivt, och att de märkt av ett stort intresse i sin monter.

– Vi är mer än nöjda med besökstrycket på mässan! Under onsdagen var det cirka 5 000 besökare på mässan, och vi serverade 500 koppar kaffe i vår monter. Förhoppningsvis innebär det att vi hade möjligheten att prata med minst 10% av alla besökare, vilket är fantastiskt!  

“Ökat krav på hållbarhet idag” 

Bufab Sweden har en bred kundbas inom många olika branscher, de återfinns inom allt från möbler till flygplan. Något som dock är en röd tråd i alla kundkontakter är den ökade medvetenheten, och intresset, för hållbarhet. Martin menar att det idag finns andra krav hos deras kunder vad gäller just hållbarhet, och berättar vidare:  

– Vi märker i kontakten med våra kunder idag att de är i olika mognadsfaser gällande hållbarhetsarbetet, och då är det upp till oss att kunna möta upp det. I många fall är vi mycket längre fram i det tankesättet än våra kunder, vilket är en rolig utmaning. Vi vill vara med på deras resa och driva utvecklingen kring hållbarhet, och utmana våra kunder till att tänka om och tänka nytt. Vi satsar verkligen på detta, och har fem heltidsanställda som arbetar med hållbarhet hos oss, varav två är med här på Elmia.

Kompetensförsörjning - en investering i framtiden

Att rekrytera rätt kompetens är en utmaning inom många sektorer idag. Bufab har hittat en lösning på det genom ett talent trainee-program, vilket också fanns representerat på mässan genom Jonas Nyman, trainee Bufab Sweden.

– Bufab har ett program man får söka till, och i år togs det in tre trainees till Bufab Sweden och två till Bufab Lann. Jag kom till Bufab Sweden som säljare, vilket är väldigt roligt! Tanken är att vi tre trainees ska arbeta på olika kontor runtom i Sverige, där vi ska lära oss företaget från grunden och förstå alltifrån lagerhållning, till kvalitét, hållbarhet och försäljning. Detta så att vi ska få den övergripande bilden och förstå vilket värde vi som företag levererar till våra kunder. Vi har precis haft 10 veckors praktik på olika områden, och fasas nu in i mer kundkontakter och faktiska besök.

Att medverka på Elmia Subcontractor i sin roll som trainee är något Jonas är mycket glad över. Han utvecklar:

– Elmia Subcontratcor har varit fantastiskt nyttig för mig! Jag har kunnat träffa många av våra kunder, men också fått bilda mig en egen uppfattning om nya potentiella kunder framöver. Jag har också fått en bra ovärderlig omvärldsbevakning och kunnat se alla våra konkurrenter som finns. Superkul!