12 - 14 nov. 2024

Svensk materialinnovation stärker tillverkningsindustrin

Svensk materialinnovation stärker tillverkningsindustrin
Vägen till cirkularitet går via nya material som minskar miljöbelastningen. På inspirationsarenan Subcontractor InnoDex presenteras flera innovativa nyheter i ett samarbete mellan Elmia Subcontractor och Innovative Materials Arena (IMA).

Flera medlemsföretag i nätverket IMA (Innovative Materials Arena) ställer ut i en gemensam monter för att presentera sina tekniska lösningar. 

– Vi kommer bland annat att få möta Ligna Energy som tillverkar batterier med spillmaterial från skogsindustrin, batterier som i kombination med solcellspaneler kan driva sensorer i smarta hus, berättar Kenneth Karlsson, klusterledare IMA. 

Ett annat innovativt medlemsföretag som kommer att finnas med i IMA-montern är Faurecia Creo, experter inom akustik och aerodynamik, som utvecklar ett system för bullerreducering i bilar. Vad gäller just materialnyheter kommer besökare också att kunna ta del av VBN Components 3D-printlösningar i materialet Vibenite 290, världens hårdaste stål.

Stark utveckling inom kompositer 

– Det här är en bra bredd som visar IMAs styrka i att skapa nätverk och samarbeten mellan små och medelstora företag som har material i sitt DNA. Vi kommer också att informera om IMA som nätverk, vad vi tillsammans kan göra för att främja cirkularitet genom nya materialkombinationer som är mindre miljöbelastande, säger Kenneth Karlsson. 

Utveckling sker starkt just nu, bland annat inom halvledarindustrin och inom kompositmaterial. 

– Många tittar på möjlighet att använda naturfiber och att utveckla fler plastmaterial baserade på träråvara. Att använda kompositmaterial i stället för exempelvis stål bidrar till minskad vikt som i sin tur minskar energiåtgång i transporter vilket ger förutsättningar för en mer hållbar värld, säger Kenneth Karlsson.

Mässan en mötesplats för materialinnovation 

Han konstaterar att svensk materialutveckling är av världsklass: 

– Många företag i IMAs nätverk har rötterna i Linköpings Universitet som är världsledande med de allra främsta forskarna inom materialutveckling.  

Och även om IMA jobbar på uppdrag av Region Östergötland för att samla styrkorna i ett geografiskt område så har man som nätverk också medlemsföretag utanför regionen. 

– Vi ser tydligt behovet av att jobba på ett nationellt och internationellt plan med materialinnovation, säger Kenneth Karlsson. 

Här kommer Elmia Subcontractor in i bilden som mötesplats.  

– Det är alltid roligt att gå på mässan, du får så mycket tankar och idéer, och det är precis så vi vill jobba med IMA. Vi vill samla företag och skapa möten mellan företag som normalt inte träffas. Det är då 1+1 blir 3, säger Kenneth.

Kenneth Karlsson, klusterledare IMA och LE20 Battery

IMA Share – unik tjänst för samarbeten 

IMA har tecknat ett tvåårigt samarbetsavtal med Elmia Subcontractor som innebär att man även nästa år kommer att ha en monter där medlemsföretag presenterar sina tekniska innovationer på inspirationsarenan Subcontractor InnoDex.  

– Det är viktigt för oss att ge våra medlemsföretag möjligheter att sprida sin information. Många vill testa att vara med på mässan i ett mindre format som en samlingsmonter. Nästa år kanske de kan medverka med en egen, säger Kenneth Karlsson. 

På Elmia Subcontractor kommer IMA också att presentera sin tjänst IMA Share, en digital plattform där företag kan registrera sig för att dela både utrustning och kompetens. Har du behov av en specifik tjänst, maskinutrustning eller kompetens inom ett visst område kan du lägga ut din förfrågan på IMA Share. 

– Och helt plötsligt har du 150 materialexperter som tittar på din fråga. IMA Share är ett billigt och effektivt sätt att testa en idé. I stället för att investera själv kan du hyra utrustning eller maskintid hos någon annan som samtidigt kan maximera sitt maskinutnyttjande, förklarar Kenneth Karlsson. 

Bildtext:
Ligna Energy medverkar i IMA-montern på Elmia Subcontractor med sina batterier, tillverkade av spillmaterial från skogsindustrin.