12 - 14 nov. 2024

Så får du hållbara innovationer med digitala tvillingar

Så får du hållbara innovationer med digitala tvillingar
Hållbart. Både vad gäller ekonomi och miljö. För Dassault Systèmes handlar produktutveckling inte bara om att ta fram en ny produkt – nej, det handlar precis lika mycket om innovationer som är hållbara under hela livscykeln.
Nyckeln till framgång? Virtuell verifiering med hjälp av en digital tvilling. Ett viktigt budskap när Dassault Systèmes i år är tillbaka på Elmia Subcontractor i egen monter.

Digitala tvillingar är inget nytt. Redan 1989 tog Boeing fram ett virtuellt flygplan under konstruktionen av modellen 777. Tester kring exempelvis hållfasthet och påfrestningar genomfördes digitalt och sex år senare sattes modellen i kommersiell trafik.

  Sedan dess har utvecklingen tagit enorma steg och är i dag något som inte bara de stora globala företagen använder sig av i sin produktutveckling.

  – Det som Boeing gjorde 1989 går i princip att applicera på varenda produkt i dag. Du gör helt enkelt en virtuell verifiering av materialval, miljöpåverkan, hållfasthet, ja till och med hur produkten används av konsumenten. Det innebär i sin tur att det krävs färre prototyper vilket minskar kostnaderna och ledtiderna samtidigt som miljön inte påverkas lika mycket. I dag finns tekniken för virtuell verifiering av i stort sett alla typer av produkter, säger Thomas Andersson, säljchef på Dassault Systèmes i Norden och Baltikum.

 

Tekniken mer tillgänglig

Dassault Systémes beskriver sig själva som en världsledande aktör inom hållbara innovationer. Mer konkret handlar det om digitala lösningar som möjliggör alla former av tester och verifieringar före produkten faktiskt tillverkas. Möjligheter som utmanar den traditionella industrin genom snabbare, billigare och mer hållbar produktutveckling.

  – Vi ser detta i dag inom bilindustrin där det länge bara fanns ett visst antal bolag som ägde 90 procent av marknaden. Nu har det kommit in nya bolag som tar fram elektrifierade produkter på väldigt kort tid till en mindre kostnad. Varför kan de göra det? Jo, för tekniken gör det möjlig, säger Thomas Andersson

  En viktig del av utvecklingen handlar om cloud computing – det vill säga molnbaserade tjänster – som gör den digitala tekniken betydligt mer tillgänglig, även för mindre företag, både vad gäller ekonomi och prestanda.

  – Företag kan bygga sin produkt virtuellt, göra alla tester, skicka den på marknadsanalys och 3D-printa den – allt till en bråkdel av kostnaden för en prototyp. Dessutom med minimal påverkan på miljön, säger Thomas Andersson.

 

Hållbart med digitala tvillingar

Ungefär samtidigt som United Airlines flög Boeing 777 för första gången i linjetrafik introducerades CAD-systemet SolidWorks i Norden. Det är genom SolidWorks – och andra välkända program som exempelvis Catia – som Dassault Systèmes ger tillverkningsindustrin möjligheter att testa en produkt från idé hela vägen till slutkonsument.

  Inte minst tack vare den nya molnbaserade plattformen 3DEXPERIENCE som samlar alla delar som krävs för en innovativ produktutveckling i realtid på ett och samma ställe.

  – Med 3DEXPERIENCE kan du till exempel bjuda in leverantörer, slutanvändare eller andra personer som du anser är viktiga för att designa och tillverka just din produkt. Allt detta innan det finns en fysisk produkt. Vi tycker att det ligger otroligt bra i tiden nu när vi står inför ökade råmaterialpriser och ett större fokus på hållbara produkter. Om vi kan få tillverkande bolag att jobba med det här konceptet i stället för att göra traditionella tester gör vi alla en tjänst på resan mot ett mer hållbart samhälle, säger Thomas Andersson och fortsätter:

   – Miljön är i fokus för oss och det innebär till exempel ökad spårbarhet av produkterna genom hela livscykeln. Hur fraktas de? Vad händer när de kasseras? Finessen med 3DExperience är att du gör allt från design via testning till kundupplevelse i en enda plattform. All data finns på ett ställe och du väljer vem eller vilka som ska ha access till datan under produktutvecklingsprocessen.

 

Teknik för alla företag

I princip går det att göra en digital tvilling av vad som helst, så länge det finns en produkt i grunden. Det kan vara ett flygplan som Boeing 777, en leksak, en möbel eller till och med ett människohjärta. Det sistnämnda har Dassault Systèmes tagit fram tillsammans med bland annat det amerikanska läkemedelsverket.

  – Vi anser att vi har kommit så långt nu vad gäller teknik och hårdvara att vi kan ta konceptet med virtuell tvilling från Boeing 1989 till att även passa mindre företag. Tillgängligheten är helt annorlunda i dag och teknologin har mognat, vilket gör att alla företag kan använda sig av den.

  Det är också här som Dassault Systèmes tar avstamp inför Elmia Subcontractor. För första gången på flera år ställer företaget ut i egen monter samt på Subcontractor Tech Arena. Den ökade tillgängligheten gör att det finns ett stort fokus på små och medelstora företag inom i stort sett alla branscher och områden.  

  – Elmia Subcontractor har en inriktning som gör att det är mässan som vi ska vara på. För oss är det ett perfekt forum både för att visa vad som har producerats och hur tekniken kan skapa möjligheter för ett litet tiomannabolag. Det finns inga ursäkter längre, det går inte att säga att det är för avancerat eller att det kostar för mycket, vill man ta fram hållbara produkter så finns teknologin för det. Sen kan det vara svårt att veta hur man påbörjar resan och det är här som vi kan erbjuda nya affärsmodeller med plattformen 3DEXPERIENCE som navet i produktutvecklingen, säger Thomas Andersson.

 

Fakta: Dassault Systèmes

Grundat: 1981, som en självständig del av Dassault Aviation, ingår i Dassault Group.

Huvudkontor: Vélizy-Villacoublay, Frankrike.

Antal anställda: Cirka 20 000 i 140 länder.

Verksamhet: Levererar mjukvarulösningar inom 3D och PLM.

Kända varumärken: CATIA, SolidWorks, DELMIA, ENOVIA, SIMULIA och 3dvia.

Aktuella: Ställer ut på Elmia Subcontractor 2022 i egen monter för första gången på flera år, samt medverkar på Subcontractor Tech Arena.

 

Subcontractor Tech Arena

Här visas innovativa och framgångsrika case från företag som jobbar för att digitalt göra industrin smartare. Till arenan hör också en scen som kommer att fyllas av föreläsningar där den digitala tekniken lyfts i olika sammanhang.

Tech Arena är platsen för nya spännande lösningar!