12 - 14 nov. 2024

Nytt vibroakustiskt metamaterial på Elmia Subcontractor InnoDex

Nytt vibroakustiskt metamaterial på Elmia Subcontractor InnoDex
Subcontractor InnoDex är platsen där tillverkningindustrins produktutvecklare, konstruktörer och designers samlas för att utforska det senaste inom material, teknik och kreativa processer. Bland årets nyheter i materialutställningen finns ett nytt vibroakustiskt metamaterial som inte bara möjliggör lättare produkter, utan också minskar vibrationer och buller.

I vårt ständigt föränderliga samhälle är kravet på att arbeta mer hållbart och behovet av att minska vår påverkan på miljön mer akut än någonsin. Det innebär att både bilar och industriella maskiner måste bli mer energieffektiva och lätta. Men med lättviktiga strukturer följer ofta vibrationsproblem, som resulterar i buller och en sämre användarupplevelse.

I projektet MetaVib har forskare gått till botten med vibroakustiska metamaterial för att minska buller och vibrationer – och det de har tagit fram är ingen vanlig lösning; det är en revolution. Det nya metamaterialet ger möjligheten att designa komponenter med precision för att förbättra vibroakustiska egenskaper – samtidigt som det uppfyller kraven på lättvikt.

Genom att applicera lokala resonatorer på komponenter kan man effektivt minska vibrationer och buller på frekvenser som tidigare var svåra att hantera med konventionella metoder. Detta är ett exempel på hur avancerad teknik kan användas för att uppnå lättare och mer tysta produkter.

Under MetaVib-projektet har forskare från Fraunhofer Institute lyckats minska strukturburet ljud med upp till 20 dB inom definierade frekvensområden. Tekniken öppnar dörren till en ny era av tysta och bränsleeffektiva fordon och maskiner.

Den insamlade kunskapen presenteras i en verktygslåda som gör det enklare att designa och optimera strukturer med vibroakustiska metamaterial på olika detaljnivåer.
– Denna verktygslåda kommer att vara till stor nytta för produktutvecklare och konstruktörer som strävar efter att skapa lätta och tysta produkter, säger Dipl.-Ing. Heiko Atzrodt.

Materialet – bland en mängd andra innovationer – finns att se på Subcontractor InnoDex under Elmia Subcontractor, 14–16 november.

Subcontractor InnoDex är arenan för industrins alla produktutvecklare, konstruktörer och designer – en kunskaps- och inspirationsarena utöver det vanliga.

I år har Subcontractor InnoDex fyra fokusområden:

  • Green Energy & Mobility
  • Circular Materials
  • Smart Materials

AM Transformation